Libri i frazës

sq Mohore 2   »   em Negation 2

65 [gjashtёdhjetёepesё]

Mohore 2

Mohore 2

65 [sixty-five]

Negation 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
A ёshtё e shtrenjtё unaza? Is t-- r--- e--------? Is the ring expensive? 0
Jo, kushton vetёm njёqind euro. No- i- c---- o--- o-- h------ E----. No, it costs only one hundred Euros. 0
Por unё kam vetёm pesёdhjetё. Bu- I h--- o--- f----. But I have only fifty. 0
A je gati? Ar- y-- f-------? Are you finished? 0
Jo, akoma jo. No- n-- y--. No, not yet. 0
Por do tё jem gati tani shpejt. Bu- I--- b- f------- s---. But I’ll be finished soon. 0
A do pёrsёri supё? Do y-- w--- s--- m--- s---? Do you want some more soup? 0
Jo, nuk dua mё. No- I d---- w--- a------. No, I don’t want anymore. 0
Por njё akullore. Bu- a------ i-- c----. But another ice cream. 0
A keni shumё qё banoni kёtu? Ha-- y-- l---- h--- l---? Have you lived here long? 0
Jo, vetёm njё muaj. No- o--- f-- a m----. No, only for a month. 0
Por njoh shumё njerёz tashmё. Bu- I a------ k--- a l-- o- p-----. But I already know a lot of people. 0
A do tё nisesh pёr nё shtёpi nesёr? Ar- y-- d------ h--- t-------? Are you driving home tomorrow? 0
Jo, nё fundjavё. No- o--- o- t-- w------. No, only on the weekend. 0
Por do tё kthehem tё dielёn. Bu- I w--- b- b--- o- S-----. But I will be back on Sunday. 0
A tё ёshtё rritur vajza? Is y--- d------- a- a----? Is your daughter an adult? 0
Jo, ёshtё vetёm shtatёmbёdhjetё vjeç. No- s-- i- o--- s--------. No, she is only seventeen. 0
Por ka tashmё njё shok. Bu- s-- a------ h-- a b--------. But she already has a boyfriend. 0

Çfarë na tregojnë fjalët

Ka miliona libra në të gjithë botën. Nuk dihet sesa janë shkruar deri më sot. Në këto libra janë ruajtur shumë dije. Nëse do të mund t'i lexoni të gjithë, do të dinit shumë për jetën. Pasi librat na tregojnë sesi ndryshon bota jonë. Çdo epokë ka librat e saj. Në to mund të shihni se çfarë është e rëndësishme për njerëzit. Fatkeqësisht, askush nuk mund t'i lexojë të gjithë librat. Sidoqoftë, teknologjia moderne mund të na ndihmojë të analizojmë librat. Përmes digjitalizimit, librat mund të ruhen si të dhëna. Më pas mund të analizohet përmbajtja e tyre. Në këtë mënyrë, gjuhëtarët shohin sesi ndryshon gjuha jonë. Është edhe më interesante të llogaritet shpeshtësia e fjalëve. Kjo ju lejon të zbulojnë kuptimin e disa gjërave. Shkencëtarët kanë analizuar më shumë se pesë milion libra. Librat i përkisnin pesë shekujve të fundit. Në total u analizuan 500 miliardë fjalë. Shpeshtësia e fjalëve tregon sesi njerëzit kanë jetuar më parë dhe sot. Idetë dhe tendencat pasqyrohen në gjuhë. Fjala burra, për shembull, ka humbur disa nga kuptimet e saj. Sot përdoret më rrallë se më parë. Shpeshtësia e fjalës gra, nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm. Edhe çfarë na pëlqen të hamë mund të shihet tek fjalët. Në vitet 50-të, fjala ice cream ishte shumë e rëndësishme. Pastaj fjalët si pizza dhe pasta u bënë shumë të njohura. Prej disa vitesh, dominon fjala sushi . Ka një lajm të mirë për të gjithë dashamirësit e gjuhës… Gjuha jonë fiton më shumë fjalë çdo vit!