Libri i frazës

sq Bisedё e shkurtёr 3   »   em Small Talk 3

22 [njёzetedy]

Bisedё e shkurtёr 3

Bisedё e shkurtёr 3

22 [twenty-two]

Small Talk 3

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
A pini duhan? Do y-- s----? Do you smoke? 0
Mё pёrpara pija. I u--- t-. I used to. 0
Por tani nuk pi mё. Bu- I d---- s---- a------. But I don’t smoke anymore. 0
A bezdiseni, nё qoftё se pi duhan? Do-- i- d------ y-- i- I s----? Does it disturb you if I smoke? 0
Jo, absolutisht jo. No- a--------- n--. No, absolutely not. 0
Nuk bezdisem. It d------ d------ m-. It doesn’t disturb me. 0
Doni tё pini diçka? Wi-- y-- d---- s--------? Will you drink something? 0
Njё konjak? A b-----? A brandy? 0
Jo, mё mirё njё birrё. No- p--------- a b---. No, preferably a beer. 0
A udhёtoni shumё? Do y-- t----- a l--? Do you travel a lot? 0
Po, nё tё shumtёn e rasteve pёr punё. Ye-- m----- o- b------- t----. Yes, mostly on business trips. 0
Por tani po bёjmё pushime kёtu. Bu- n-- w---- o- h------. But now we’re on holiday. 0
Sa vapё! It-- s- h--! It’s so hot! 0
Po, tani ёshtё me tё vёrtetё nxehtё. Ye-- t---- i--- r----- h--. Yes, today it’s really hot. 0
A dalim nё ballkon? Le--- g- t- t-- b------. Let’s go to the balcony. 0
Nesёr kёtu ka festё. Th----- a p---- h--- t-------. There’s a party here tomorrow. 0
A do tё vini dhe ju? Ar- y-- a--- c-----? Are you also coming? 0
Po, edhe ne jemi tё ftuar. Ye-- w---- a--- b--- i------. Yes, we’ve also been invited. 0

Gjuha dhe shkrimi

Çdo gjuhë përdoret për komunikim midis njerëzve. Kur flasim, ne shprehim atë që mendojmë dhe ndiejmë. Gjatë të folurit ne nuk i përmbahemi gjithmonë rregullave të gjuhës sonë. Ne përdorim gjuhën tonë, zhargonin tonë. Kjo është ndryshe në gjuhën e shkruar. Ku shfaqen të gjitha rregullat e gjuhës sonë. Vetëm përmes shkrimit, një gjuhë bëhet gjuhë e vërtetë. Ai e bën gjuhën të dukshme. Përmes shkrimit kalojnë njohuritë e mijëra viteve. Kjo është arsyeja pse shkrimi është baza e çdo kulture të zhvilluar. Shkrimi i parë u shpik më shumë se 5000 vjet më parë. Ky ishte shkrimi kuneiform i sumerianëve. I gdhendur në pllaka argjile. Ky shkrim kuneiform u përdor për tre mijëvjeçarë. Pothuajse për po aq gjatë kanë ekzistuar hieroglifët e egjiptianëve të lashtë. Kanë qenë të panumërt shkencëtarët që i kanë studiuar. Hieroglifët paraqesin një sistem shkrimi relativisht të ndërlikuar. Edhe pse ka shumë të ngjarë të jenë krijuar për një arsye të thjeshtë. Egjipti në atë kohë ishte një perandori e madhe me shumë banorë. Jeta e përditshme dhe mbi të gjitha ekonomia duhej të organizohej. Taksat dhe kontabiliteti duhej të menaxhoheshin në mënyrë efikase. Për këtë, egjiptianët e lashtë zhvilluan karakteret e tyre të shkrimit. Nga ana tjetër, sistemet e shkrimit alfabetik datojnë që nga sumerianët. Çdo sistem shkrimi zbulon shumë për njerëzit që e kanë përdorur. Për më tepër, çdo komb ka karakteristikat e veta në shkrimin e tij. Fatkeqësisht, shkrimi i dorës po humbet gjithnjë e më shumë. Teknologjia moderne e bën atë pothuajse të panevojshëm. Pra: Jo vetëm flisni, gjithashtu vazhdoni të shkruani!