Libri i frazës

sq Nё hotel – Mbёrritja   »   em In the hotel – Arrival

27 [njёzeteshtatё]

Nё hotel – Mbёrritja

Nё hotel – Mbёrritja

27 [twenty-seven]

In the hotel – Arrival

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
A keni ndonjё dhomё tё lirё? Do you have a vacant room? Do you have a vacant room? 0
Kam rezervuar njё dhomё. I h--- b----- a r---. I have booked a room. 0
Emri im ёshtё Myler. My n--- i- M-----. My name is Miller. 0
   
Dua njё dhomё teke. I n--- a s----- r---. I need a single room. 0
Dua njё dhomё çift. I n--- a d----- r---. I need a double room. 0
Sa kushton dhoma pёr njё natё? Wh-- d--- t-- r--- c--- p-- n----? What does the room cost per night? 0
   
Dua njё dhomё me banjo. I w---- l--- a r--- w--- a b-------. I would like a room with a bathroom. 0
Dua njё dhomё me dush. I w---- l--- a r--- w--- a s-----. I would like a room with a shower. 0
A mund ta shoh dhomёn? Ca- I s-- t-- r---? Can I see the room? 0
   
A ka garazh kёtu? Is t---- a g----- h---? Is there a garage here? 0
A ka kasafortё kёtu? Is t---- a s--- h---? Is there a safe here? 0
A ka faks kёtu? Is t---- a f-- m------ h---? Is there a fax machine here? 0
   
Mirё, po e marr dhomёn. Fi--- I--- t--- t-- r---. Fine, I’ll take the room. 0
Urdhёroni çelsat. He-- a-- t-- k---. Here are the keys. 0
Urdhёroni valixhen time. He-- i- m- l------. Here is my luggage. 0
   
Nё ç’orё hahet mёngjesi? Wh-- t--- d- y-- s---- b--------? What time do you serve breakfast? 0
Nё ç’orё hahet dreka? Wh-- t--- d- y-- s---- l----? What time do you serve lunch? 0
Nё ç’orё hahet darka? Wh-- t--- d- y-- s---- d-----? What time do you serve dinner? 0
   

Pushimet janë të rëndësishme për suksesin e të mësuarit

Nëse doni të mësoni me sukses, duhet të bëni shpesh pushim! Studimet e reja shkencore kanë arritur në këtë përfundim. Studiuesit ekzaminuan fazat e të mësuarit. Ata simuluan situata të ndryshme mësimore. Ne i marrim më mirë informacionet në pjesë të vogla. Kjo do të thotë se nuk duhet të mësojmë shumë njëherësh. Gjithmonë duhet të bëjmë pushime midis njësive mësimore. Suksesi ynë i të mësuarit varet gjithashtu nga proceset biokimike. Këto procese ndodhin në tru. Dhe përcaktojnë ritmin tonë optimal të të mësuarit. Kur mësojmë diçka të re, truri ynë lëshon substanca të caktuara. Këto substanca ndikojnë në aktivitetin e qelizave tona të trurit. Dy enzima të ndryshme luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm në këtë proces. Ato lëshohen kur mësojmë përmbajtje të reja. Por, ato nuk lëshohen së bashku. Efekti i tyre shpaloset në intervale të ndryshme. Rezulton se ne mësojmë më mirë, kur të dyja enzimat janë të pranishme në të njëjtën kohë. Suksesi ynë rritet ndjeshëm kur bëjmë pushime më shpesh. Pra, ka kuptim që kohëzgjatja e fazave individuale të mësimit të varjojë. Kohëzgjatja e pushimeve gjithashtu duhet të jetë e ndryshme. Do të ishte ideale të bëni dy pushime me nga dhjetë minuta secili. Më pas një pushim prej pesë minutash. Pastaj një pushim prej 30 minutash. Gjatë pushimeve, truri ynë memorizon më mirë përmbajtjen e re. Ju duhet të largoheni nga vendi i studimit gjatë pushimeve. Gjithashtu është e këshillueshme të lëvizni gjatë tyre. Prandaj bëni një shëtitje të shkurtër mes studimit! Dhe mos t'ju vrasë ndërgjegjja - ju po mësoni ndërkohë!