Libri i frazës

Rrugёs   »   En route

37 [tridhjetёeshtatё]

Rrugёs

Rrugёs

37 [thirty-seven]

+

En route

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
Ai udhёton me motoçikletё. He drives a motorbike. He drives a motorbike. 0 +
Ai udhёton me biçikletё. He r---- a b------. He rides a bicycle. 0 +
Ai shkon nё kёmbё. He w----. He walks. 0 +
     
Ai udhёton me anije. He g--- b- s---. He goes by ship. 0 +
Ai udhёton me varkё. He g--- b- b---. He goes by boat. 0 +
Ai noton. He s----. He swims. 0 +
     
A ёshtё e rrezikshme kёtu? Is i- d-------- h---? Is it dangerous here? 0 +
A ёshtё e rrezikshme tё udhёtosh me auto-stop? Is i- d-------- t- h-------- a----? Is it dangerous to hitchhike alone? 0 +
A ёshtё e rrezikshme tё shёtisёsh natёn? Is i- d-------- t- g- f-- a w--- a- n----? Is it dangerous to go for a walk at night? 0 +
     
Kemi ngatёrruar rrugёn. We g-- l---. We got lost. 0 +
Jemi nё rrugё tё gabuar. We--- o- t-- w---- r---. We’re on the wrong road. 0 +
Duhet tё kthehemi. We m--- t--- a-----. We must turn around. 0 +
     
Ku mund tё parkojmё kёtu? Wh--- c-- o-- p--- h---? Where can one park here? 0 +
A ka vend parkimi kёtu? Is t---- a p------ l-- h---? Is there a parking lot here? 0 +
Sa kohё mund tё parkojmё kёtu? Ho- l--- c-- o-- p--- h---? How long can one park here? 0 +
     
A bёni ski? Do y-- s--? Do you ski? 0 +
A do tё ngjiteni lart me ashensorin? Do y-- t--- t-- s-- l--- t- t-- t--? Do you take the ski lift to the top? 0 +
A mund tё marrёsh ketu hua slita pёr ski? Ca- o-- r--- s--- h---? Can one rent skis here? 0 +
     

Të folurit me veten

Kur dikush flet me veten, është e çuditshme për dëgjuesit. E megjithatë, pothuajse të gjithë njerëzit flasin me veten rregullisht. Psikologët vlerësojnë se më shumë se 95 përqind e të rriturve e bëjnë. Fëmijët thuajse gjithmonë flasin me veten kur luajnë. Të flasësh me veten është krejt normale. Ajo është një formë e veçantë e komunikimit. Ka shumë përparësi të biseduarit me veten herë pas here! Sepse duke folur, ne rendisim mendimet tona. Bisedat me veten janë momente në të cilat del zëri ynë i brendshëm. Mund të themi se ka të bëjë me të menduarit me zë të lartë. Njerëzit e hutuar flasin me veten veçanërisht shpesh. Tek ata, një zonë e caktuar në tru është më pak aktive. Prandaj ata janë më pak të organizuar. Përmes bisedave me veten arrijnë të jenë më metodikë. Të folurit me veten na ndihmon gjithashtu të marrim vendime. Dhe është një mënyrë e mirë për të larguar stresin. Të folurit me veten promovon përqëndrimin dhe na bën më produktivë. Kjo sepse të flasësh kërkon më tepër kohë se të mendosh. Gjatë të folurit ne jemi më të vetëdijshëm për mendimet tona. Testet e vështira mund t'i zgjidhim më mirë kur flasim me vete. Kjo është vërtetuar nga eksperimente të ndryshme. Ne mund ta inkurajojmë veten duke folur me vetveten. Shumë atletë flasin shpesh me vete për t'u motivuar. Për fat të keq, ne flasim me veten kryesisht në situata negative. Prandaj duhet të përpiqemi të formulojmë gjithçka pozitivisht. Shpesh duhet të përsërisim atë që dëshirojmë. Përmes bisedave ne mund të ndikojmë pozitivisht tek veprimet tona. Fatkeqësisht, kjo funksionon vetëm kur jemi realistë!