Libri i frazës

sq Nё kuzhinё   »   af In die kombuis

19 [nёntёmbёdhjetё]

Nё kuzhinё

Nё kuzhinё

19 [negentien]

In die kombuis

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
E ke kuzhinёn tё re? He- j- ’- n--- k------? Het jy ’n nuwe kombuis? 0
Çfarё do tё gatuash sot? Wa- w-- j- v----- k---? Wat wil jy vandag kook? 0
Gatuan me korent apo me gaz? Ko-- j- o- ’- e--------- o- g-------? Kook jy op ’n elektriese of gasstoof? 0
A ti pres qepёt? Mo-- e- d-- u-- s--? Moet ek die uie sny? 0
A ti qёroj patatet? Mo-- e- d-- a--------- s---? Moet ek die aartappels skil? 0
A ta laj sallatёn? Mo-- e- d-- b--------- w--? Moet ek die blaarslaai was? 0
Ku jane gotat? Wa-- i- d-- g----? Waar is die glase? 0
Ku janё enёt? Wa-- i- d-- b----? Waar is die borde? 0
Ku ёshtё kompleti? Wa-- i- d-- m--------? Waar is die messegoed? 0
A ke hapёse kanaçesh? He- j- ’- b-----------? Het jy ’n blikoopmaker? 0
A ke hapёse shishesh? He- j- ’- b-------------? Het jy ’n botteloopmaker? 0
A ke tapёxjerrёse? He- j- ’- k----------? Het jy ’n kurktrekker? 0
Do e gatuash supёn te kjo tenxherja? Ko-- j- d-- s-- i- h------ p--? Kook jy die sop in hierdie pot? 0
Do e skuqësh peshkun nё kёtё tigan? Br--- j- d-- v-- i- h------ p--? Braai jy die vis in hierdie pan? 0
Do i pjekёsh perimet te ky gril? Ro----- j- d-- g------ o- h------ / d-- r------? Rooster jy die groente op hierdie / dié rooster? 0
Unё shtroj tavolinёn. Ek d-- d-- t----. Ek dek die tafel. 0
Kёtu janё thikat, pirunjtё dhe lugёt. Hi-- i- d-- m----- v---- e- l-----. Hier is die messe, vurke en lepels. 0
Kёtu janё gotat, pjatat dhe picetat. Hi-- i- d-- g----- d-- b---- e- d-- s-------. Hier is die glase, die borde en die servette. 0

Të mësuarit dhe llojet e të mësuarit

Kush përparon pak në të mësuar, ndoshta mëson në mënyrë të gabuar. Kjo do të thotë se ai nuk po mëson në mënyrën që i përshtatet tipit të tij. Në përgjithësi ekzistojnë katër lloje të mësuari. Këto lloje të mësuari kanë të bëjnë me organet shqisore. Ekzistojnë lloje të mësuarit dëgjimor, vizual, komunikativ dhe motorik. Nxënësit e llojit dëgjimor , mësojnë më mirë atë që dëgjojnë. Për shembull, ata mund të mbajnë mend më mirë një melodi. Kur mësojnë ata lexojnë me zë dhe mësojnë fjalorin me zë të lartë po ashtu. Këta janë njerëz që shpesh flasin me veten e tyre. CD-të ose ligjëratat mbi temën janë të dobishëm për ta. Nxënësi i llojit vizual , mëson më mirë atë që shikon. Për të, është e rëndësishme leximi i informacionit. Gjatë të mësuarit ai mban shumë shënime. Atij gjithashtu i pëlqen të mësojë me figura, tabela dhe letra shënimesh. Ky lloj, lexon shumë dhe ëndërron shpesh dhe me ngjyra. Në një mjedis të bukur, mund të mësojë më mirë. Lloji komunikativ preferon bisedat dhe diskutimet. Ai ka nevojë për ndërveprim dhe dialog me të tjerët. Gjatë orës së mësimit shtron shumë pyetje dhe i pëlqen të mësojë në grup. Lloji motorik mëson përmes lëvizjes. Ai preferon metodën learning by doing dhe dëshiron të provojë gjithçka. Gjatë të mësuarit i pëlqen të jetë aktiv fizikisht ose të përtypë çamçakëz. Ai nuk dëshiron teori, por eksperimente. E rëndësishme është që pothuajse të gjithë njerëzit janë një përzierje e këtyre llojeve. Pra, nuk ka njeri që përfaqëson një lloj të vetëm. Kjo është arsyeja pse ne mësojmë më mirë kur i përfshijmë të gjitha organet tona shqisore. Atëherë truri ynë aktivizohet në shumë mënyra dhe ruan mirë përmbajtjen e re. Dëgjoni, lexoni dhe diskutoni fjalorin! Dhe pastaj luani sport!