Libri i frazës

sq Dje – sot – nesёr   »   em Yesterday – today – tomorrow

10 [dhjetё]

Dje – sot – nesёr

Dje – sot – nesёr

10 [ten]

Yesterday – today – tomorrow

Zgjidhni se si dëshironi të shihni përkthimin:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
Dje ishte e shtunё. Yest---ay-wa---atur---. Yesterday was Saturday. Y-s-e-d-y w-s S-t-r-a-. ----------------------- Yesterday was Saturday. 0
Dje isha nё kinema. I-w-- at-th--c-n--a--est-r-ay. I was at the cinema yesterday. I w-s a- t-e c-n-m- y-s-e-d-y- ------------------------------ I was at the cinema yesterday. 0
Filmi ishte interesant. T-- -il--was-i------ti-g. The film was interesting. T-e f-l- w-s i-t-r-s-i-g- ------------------------- The film was interesting. 0
Sot ёshtё e dielё. T--a---s S---a-. Today is Sunday. T-d-y i- S-n-a-. ---------------- Today is Sunday. 0
Sot nuk punoj. I------ --rk-----o--y. I’m not working today. I-m n-t w-r-i-g t-d-y- ---------------------- I’m not working today. 0
Po rri nё shtёpi. I’m-s-a--n--a------. I’m staying at home. I-m s-a-i-g a- h-m-. -------------------- I’m staying at home. 0
Nesёr ёshtё e hёnё. T--o--ow -s-Monda-. Tomorrow is Monday. T-m-r-o- i- M-n-a-. ------------------- Tomorrow is Monday. 0
Nesёr do tё punoj pёrsёri. Tomor-ow I--il- ---k a----. Tomorrow I will work again. T-m-r-o- I w-l- w-r- a-a-n- --------------------------- Tomorrow I will work again. 0
Unё punoj nё zyrё. I-w--k-at -n--f----. I work at an office. I w-r- a- a- o-f-c-. -------------------- I work at an office. 0
Kush ёshtё ky? Wh-----t-a-? Who is that? W-o i- t-a-? ------------ Who is that? 0
Ky ёshtё Peteri. T-a- is Pete-. That is Peter. T-a- i- P-t-r- -------------- That is Peter. 0
Peteri ёshtё student. Pe-er -s a-st-de-t. Peter is a student. P-t-r i- a s-u-e-t- ------------------- Peter is a student. 0
Kush ёshtё kjo? W-o i--t-a-? Who is that? W-o i- t-a-? ------------ Who is that? 0
Kjo ёshtё Marta. Th---i- M-r-ha. That is Martha. T-a- i- M-r-h-. --------------- That is Martha. 0
Marta ёshtё sekretare. Mar-h--i--- -e-----ry. Martha is a secretary. M-r-h- i- a s-c-e-a-y- ---------------------- Martha is a secretary. 0
Petri dhe Marta janё shokё. Pe------- M------a-e-fri-nd-. Peter and Martha are friends. P-t-r a-d M-r-h- a-e f-i-n-s- ----------------------------- Peter and Martha are friends. 0
Petri ёshtё shoku i Martёs. Pe--r-is--a--ha’s-f-ie--. Peter is Martha’s friend. P-t-r i- M-r-h-’- f-i-n-. ------------------------- Peter is Martha’s friend. 0
Marta ёshtё shoqja e Peterit. M----a -s -e-e-’- -r-end. Martha is Peter’s friend. M-r-h- i- P-t-r-s f-i-n-. ------------------------- Martha is Peter’s friend. 0

Të mësosh në gjumë

Gjuhët e huaja janë pjesë e arsimit të përgjithshëm sot. Sikur përvetësimi i tyre të mos ishte aq i lodhshëm! Ka lajme të mira për të gjithë ata që kanë vështirësi me këtë. Pasi mësojmë në mënyrë më efektive gjatë gjumit tonë! Disa studime shkencore kanë arritur në këtë përfundim. Dhe ne mund ta përdorim atë veçanërisht në mësimin e gjuhëve! Në gjumë ne përpunojmë përvojat e ditës. Truri ynë analizon përshtypjet e reja. Gjithçka që kemi përjetuar, rindërtohet edhe një herë. Kështu, përmbajtjet e reja përforcohen në trurin tonë. Ajo çka regjistrohet veçanërisht mirë është ajo që kemi mësuar para se të flinim. Prandaj, mund të jetë e dobishme të përsëriturit e gjërave më të rëndësishme në mbrëmje. Një fazë e ndryshme e gjumit është përgjegjëse për një përmbajtje të caktuar mësimore. Gjumi REM mbështet mësimin psikomotor. Të luash muzikë ose sporte i përket kësaj kategorie. Në ndryshim nga kjo, mësimi i njohurive të pastra bëhet në gjumë të thellë. Këtu ne përsërisim gjithçka që kemi nxënë gjatë të mësuarit. Fjalorin dhe gramatikën gjithashtu! Kur ne mësojmë gjuhë, truri jonë duhet të punojë shumë. Duhet të ruajë fjalë dhe rregulla të reja. E gjitha kjo luhet përsëri në gjumë. Studiuesit e quajnë këtë Teoria Replay. Sidoqoftë, është e rëndësishme që të flihet mirë. Trupi dhe mendja duhet të rikuperohen siç duhet. Vetëm atëherë truri mund të funksionojë në mënyrë efikase. Mund të thuhet: gjumë i mirë, performancë e mirë kognitive. Ndërsa jemi duke pushuar, truri ynë është ende aktiv... Atëhere: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!