македонски » еврејски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

‫88 [שמונים ושמונה]‬
88 [shmonim ushmoneh]

‫עבר פעלים מודאליים 2‬
avar pe'alim moda'lim 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

‫88 [שמונים ושמונה]‬
88 [shmonim ushmoneh]

‫עבר פעלים מודאליים 2‬
avar pe'alim moda'lim 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиעברית
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. ‫ה-- ש-- ל- ר-- ל--- ע- ה----.‬
h---- s---- l- r----- l------- i- h------.
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. ‫ה-- ש-- ל- ר--- ל--- כ-----.‬
h---- s---- l- r------ l------- k--------.
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. ‫א--- ל- ר--- ל--- א--- ש---.‬
i---- l- r------ l------- i-- s------.
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. ‫ה----- ש-- ל- ר-- ל---- ט---.‬
h-------- s---- l- r---- l------- t---.
Тие не сакаа да ја раскренат собата. ‫ה- / ן ל- ר-- ל--- א- ה---.‬
h--/h-- l- r---- l------ e- h------.
Тие не сакаа да појдат во кревет. ‫ה- / ן ל- ר-- ל--- ל----.‬
h--/h-- l- r---- l------- l------.
   
Тој не смееше да јаде сладолед. ‫ה-- א--- ל- ל---- ג----.‬
h---- a--- l- l------- g-----.
Тој не смееше да јаде чоколада. ‫ה-- א--- ל- ל---- ש-----.‬
h---- a--- l- l------- s-------.
Тој не смееше да јаде бомбони. ‫ה-- א--- ל- ל---- ס------.‬
h---- a--- l- l------- s-------.
   
Јас смеев да си посакам нешто. ‫מ--- ה-- ל- ל---- מ----.‬
m---- h---- l- l------- m--------.
Јас смеев да си купам фустан. ‫מ--- ה-- ל- ל---- ש---.‬
m---- h---- l- l----- s------.
Јас смеев да си земам бонбониера. ‫מ--- ה-- ל- ל--- מ---.‬
m---- h---- l- l------ m-----.
   
Смееше ли да пушиш во авионот? ‫מ--- ה-- ל- ל--- ב----?‬
m---- h---- l---- l------- b------?
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? ‫מ--- ה-- ל- ל---- ב--- ב--- ה-----?‬
m---- h---- l---- l------ b---- b----- h------?
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? ‫מ--- ה-- ל- ל----- א- ה--- ל----?‬
m---- h---- l---- l-------- e- h------ l------?
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. ‫ב----- מ--- ה-- ל----- ל----- ה--- ז-- ב--- ב---.‬
b-------- m---- h---- l-------- l--------- h----- z--- b------ b-----.
Тие смееја долго да си играат во дворот. ‫מ--- ה-- ל-- ל--- ה--- ז-- ב---.‬
m---- h---- l---- l------- h----- z--- b-------.
Тие смееја долго да останат будни. ‫מ--- ה-- ל-- ל----- ע--- ע- מ----.‬
m---- h---- l---- l--------- e--- a- m------.