македонски » кинески   Во градот


25 [дваесет и пет]

Во градот

-

+ 25[二十五]25 [Èrshíwǔ]

+ 在城里zài chéng lǐ

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски中文
Би сакал / сакала кон железничката станица. 我 要 到 火-- 去 。
w- y-- d-- h----- z--- q-.
+
Би сакал / сакала кон аеродромот. 我 要 到 飞-- 去 。
W- y-- d-- f---- c---- q-.
+
Би сакал / сакала во центарот на градот. 我 要 到 市-- 去 。
W- y-- d-- s-- z------- q-.
+
   
Како да стигнам до железничката станица? 到 火-- 怎- 走 ?
D-- h----- z--- z---- z--?
+
Како да стигнам до аеродромот? 到 飞-- 怎- 走 ?
D-- f---- c---- z---- z--?
+
Како да стигнам до центарот на градот? 到 市-- 怎- 走 ?
D-- s-- z------- z---- z--?
+
   
Ми треба такси. 我 需- 一- 出-- 。
W- x---- y- l---- c---- c--.
+
Ми треба карта на градот. 我 需- 一- 城- 地- 。
W- x---- y- z---- c------- d---.
+
Ми треба хотел. 我 要 住 宾- 。
W- y-- z-- b------.
+
   
Би сакал / сакала да изнајмам еден автомобил. 我 要 租 一- 车 。
W- y-- z- y- l---- c--.
+
Еве ја мојата кредитна картичка. 这是 我- 信-- 。
Z-- s-- w- d- x--------.
+
Еве ја мојата возачка дозвола. 这是 我- 驾--/驾- 。
Z-- s-- w- d- j----- z----/ j------.
+
   
Што има да се види во градот? 这 城-- 有 什- 景-- 可- 参- ?
Z-- c------- l- y-- s-- m- j------- e- k--- c------?
+
Појдете во стариот дел на градот. 您 去 古- 吧 。
N-- q- g------ b-.
+
Направете една градска обиколка. 您 可- 乘- 环- 一- 。
N-- k--- c---- c-- h--- c---- y- y--.
+
   
Појдете на пристаништето. 您 去 港- 吧 。
N-- q- g------ b-.
+
Направете една пристанишна обиколка. 您 沿- 港- 走-- 。
N-- y----- g------ z-- y- z--.
+
Кои други знаменитости ги има освен тоа? 除此-- 还- 什- 名--- ?
C-- c- z-- w-- h-- y-- s-- m- m-------- g---?
+