Libri i frazës

Tё dalёsh mbёmjeve   »   Pramogos vakare

44 [dyzetёekatёr]

Tё dalёsh mbёmjeve

Tё dalёsh mbёmjeve

44 [keturiasdešimt keturi]

+

Pramogos vakare

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
A ka kёtu ndonjё diskotekё? Ar č-- y-- d--------? Ar čia yra diskoteka? 0 +
A ka kёtu ndonjё klub nate? Ar č-- y-- n------- k-----? Ar čia yra naktinis klubas? 0 +
A ka kёtu ndonjё bar? Ar č-- y-- s-----? Ar čia yra smuklė? 0 +
     
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё teatёr? Ką š------- v----- y-- t-----? Ką šiandien vakare yra teatre? 0 +
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё kinema? Ką š------- v----- y-- k---? Ką šiandien vakare yra kine? 0 +
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё televizor? Ką š------- v----- r---- p-- t----------? Ką šiandien vakare rodys per televizorių? 0 +
     
A ka mё bileta pёr teatёr? Ar d-- y-- b------ į t-----? Ar dar yra bilietų į teatrą? 0 +
A ka mё bileta pёr kinema? Ar d-- y-- b------ į k---? Ar dar yra bilietų į kiną? 0 +
A ka mё bileta pёr ndeshjen e futbollit? Ar d-- y-- b------ į f------ v-------? Ar dar yra bilietų į futbolo varžybas? 0 +
     
Dua tё ulem nё fund. (A-) n------- s----- p------ g---. (Aš) norėčiau sėdėti pačiame gale. 0 +
Dua tё ulem diku nё mes. (A-) n------- s----- k-- n--- v-------. (Aš) norėčiau sėdėti kur nors viduryje. 0 +
Dua tё ulem nё fillim. (A-) n------- s----- p------ p-------. (Aš) norėčiau sėdėti pačiame priekyje. 0 +
     
A mund tё mё rekomandoni diçka? Ar g----- m-- k- n--- p--------? Ar galite man ką nors pasiūlyti? 0 +
Kur fillon shfaqja? Ka-- p-------- s--------- / s------? Kada prasideda spektaklis / seansas? 0 +
A mund tё mё gjeni njё biletё? Ar g----- m-- n------- b------? Ar galite man nupirkti bilietą? 0 +
     
A ka ndonjё fushё golfi kёtu afёr? Ar č-- n-------- y-- g---- a-----? Ar čia netoliese yra golfo aikštė? 0 +
A ka kёtu afёr ndonjё fushё tenisi? Ar č-- n-------- y-- t----- a-----? Ar čia netoliese yra teniso aikštė? 0 +
A ka kёtu afёr ndonjё pishinё tё mbyllur? Ar č-- n-------- y-- u------ b-------? Ar čia netoliese yra uždaras baseinas? 0 +
     

Gjuha malteze

Shumë evropianë që duan të përmirësojnë anglishten e tyre, udhëtojnë në Maltë. Në shtetin ishullor në jug të Evropës, anglishtja është gjuha zyrtare. Malta është e njohur për shkollat e shumta të gjuhëve. Por, kjo nuk është arsyeja pse vendi është kaq interesant për gjuhëtarët. Atyre u intereson Malta për një arsye tjetër. Republika e Maltës ka një gjuhë tjetër zyrtare: maltezisht (ose malti) Kjo gjuhë buron nga një dialekt arab. Prandaj malti është gjuha e vetme semite në Evropë. Megjithatë, sintaksa dhe fonologjia ndryshojnë nga arabishtja. Gjithashtu, maltezishtja shkruhet me shkronja latine. Sidoqoftë, alfabeti përmban disa karaktere të veçanta. Shkronjat c dhe y mungojnë plotësisht. Fjalori përmban elemente nga shumë gjuhë. Përveç fjalëve nga arabishtja, dallohen fjalët nga italishtja dhe anglishtja. Fenikasit dhe Kartagjenasit gjithashtu kanë ndikuar në gjuhë. Për disa studiues, malti është një gjuhë arabe kreole. Gjatë gjithë historisë së saj, Malta është pushtuar nga fuqi të ndryshme. Të gjithë lanë gjurmët e tyre në ishujt Malta, Gozo dhe Komino. Për një kohë të gjatë, malti ishte vetëm një zhargon vendas. Ajo mbeti gjithsesi gjuha amtare e maltezëve “të vërtetë”. E cila u transmetua gojarisht tek të tjerët. Në shekullin e 19-të, u fillua të shkruhej në këtë gjuhë. Numri i folësve sot vlerësohet të jetë rreth 330000. Që prej vitit 2004, Malta është anëtare e Bashkimit Evropian. Kjo e bën maltin një nga gjuhët zyrtare në Evropë. Për maltezët gjuha është thjesht pjesë e kulturës së tyre. Ata janë të kënaqur kur të huajt duan të mësojnë malti. Padyshim ka shkolla të mjaftueshme gjuhësore në Maltë…