Libri i frazës

sq Muajt   »   sk Mesiace

11 [njёmbёdhjetё]

Muajt

Muajt

11 [jedenásť]

Mesiace

Zgjidhni se si dëshironi të shihni përkthimin:   
Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
janar ja--ár január j-n-á- ------ január 0
shkurt febru-r február f-b-u-r ------- február 0
mars ma-ec marec m-r-c ----- marec 0
prill ap--l apríl a-r-l ----- apríl 0
maj m-j máj m-j --- máj 0
qershor jún jún j-n --- jún 0
Kёto janё gjashtё muaj. T- -e ---ť ----ac-v. To je šesť mesiacov. T- j- š-s- m-s-a-o-. -------------------- To je šesť mesiacov. 0
janar, shkurt, mars, Ja--ár,-f--ruá-- --r-c, Január, február, marec, J-n-á-, f-b-u-r- m-r-c- ----------------------- Január, február, marec, 0
prill, maj dhe qershor. a----,-máj a--ún. apríl, máj a jún. a-r-l- m-j a j-n- ----------------- apríl, máj a jún. 0
korriku j-l júl j-l --- júl 0
gushti august august a-g-s- ------ august 0
shtatori s---e-ber september s-p-e-b-r --------- september 0
tetori ok-ó--r október o-t-b-r ------- október 0
nёntori n----ber november n-v-m-e- -------- november 0
dhjetori d-ce---r december d-c-m-e- -------- december 0
Edhe kёto janё gjashtё muaj. To je--iež ---ť me---c--. To je tiež šesť mesiacov. T- j- t-e- š-s- m-s-a-o-. ------------------------- To je tiež šesť mesiacov. 0
korrik, gusht, shtator Júl- --g-st---e--em---, Júl, august, september, J-l- a-g-s-, s-p-e-b-r- ----------------------- Júl, august, september, 0
tetor, nёntor dhe dhjetor. októ-e-, n---m-er --d--e-ber. október, november a december. o-t-b-r- n-v-m-e- a d-c-m-e-. ----------------------------- október, november a december. 0

Latinishtja, gjuhë e gjallë?

Sot, anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore. Mësohet në të gjithë botën dhe është gjuha zyrtare e shumë kombeve. Më parë, latinishtja kishte këtë funksion. Latinishtja u fol fillimisht nga romakët. Që ishin banorët e Lazios, me Romën si qendër. Me zgjerimin e Perandorisë Romake, gjuha u përhap. Në antikitet, latinishtja ishte gjuha amtare e shumë popujve. Ata jetonin në Evropë, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme. Sidoqoftë, latinishtja e folur ishte e ndryshme nga latinishtja klasike. Ishte një zhargon i quajtur latinishtja vulgare. Kishte dialekte të ndryshme në trevat e romanizuara. Në mesjetë, gjuhët kombëtare evoluan nga dialektet. Gjuhët që rrjedhin nga latinisht janë gjuhë romake. Italishtja, spanjishtja, dhe portugalishtja përfshihen në këtë kategori. Frëngjishtja dhe rumanishtja bazohen gjithashtu në latinisht. Në të vërtetë latinishtja nuk u shua kurrë. Ajo ishte një gjuhë e rëndësishme tregtare deri në shekullin e 19-të. Dhe mbeti si gjuha e të arsimuarve. Latinishtja është ende e rëndësishme për shkencën sot. Pasi shumë terma teknikë kanë origjinë latine. Për më tepër, latinishtja mësohet ende në shkolla si gjuhë e huaj. Dhe universitetet shpesh presin njohuri të gjuhës latine. Pra, latinishtja nuk është shuar, edhe nëse nuk flitet më. Latinishtja po përjeton një rikthim në vitet e fundit. Numri i njerëzve që duan të mësojnë Latinisht ka filluar të rritet përsëri. Konsiderohet ende si çelësi i gjuhës dhe kulturës së shumë vendeve. Pra, guxoni të provoni Latinisht! Audaces fortuna adiuvat, fati i mirë i ndihmon të guximshmit!