Libri i frazës

sq Muajt   »   he ‫חודשים‬

11 [njёmbёdhjetё]

Muajt

Muajt

‫11 [אחת עשרה]‬

11 [axat essreh]

‫חודשים‬

[xodashim]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
janar ‫י----‬ ‫ינואר‬ 0
ya----ryanu'ar
shkurt ‫פ-----‬ ‫פברואר‬ 0
fe-----rfebru'ar
mars ‫מ--‬ ‫מרץ‬ 0
me--smerts
   
prill ‫א----‬ ‫אפריל‬ 0
ap--lapril
maj ‫מ--‬ ‫מאי‬ 0
ma-ima'i
qershor ‫י---‬ ‫יוני‬ 0
yu-iyuni
   
Kёto janё gjashtё muaj. ‫א-- ש--- ח-----.‬ ‫אלו שישה חודשים.‬ 0
el- s------ x-------.elu shishah xodashim.
janar, shkurt, mars, ‫י----- פ------ מ--- ‬ ‫ינואר, פברואר, מרץ, ‬ 0
ya------ f-------- m----,yanu'ar, febru'ar, merts,
prill, maj dhe qershor. ‫א---- מ--- י---.‬ ‫אפריל מאי, יוני.‬ 0
ap--- m---- y---.april ma'i, yuni.
   
korriku ‫י---‬ ‫יולי‬ 0
yu-iyuli
gushti ‫א-----‬ ‫אוגוסט‬ 0
og--togust
shtatori ‫ס-----‬ ‫ספטמבר‬ 0
se------rseptember
   
tetori ‫א------‬ ‫אוקטובר‬ 0
oq----roqtober
nёntori ‫נ-----‬ ‫נובמבר‬ 0
no-----rnovember
dhjetori ‫ד----‬ ‫דצמבר‬ 0
de------rdetsember
   
Edhe kёto janё gjashtё muaj. ‫א-- ג- ש--- ח-----.‬ ‫אלו גם שישה חודשים.‬ 0
el- g-- s------ x-------.elu gam shishah xodashim.
korrik, gusht, shtator ‫י---- א------ ס------ ‬ ‫יולי, אוגוסט, ספטמבר, ‬ 0
yu--- o----- s--------,yuli, ogust, september,
tetor, nёntor dhe dhjetor. ‫א------- נ----- ו-----.‬ ‫אוקטובר, נובמבר ודצמבר.‬ 0
oq------ n------- w----------.oqtober, november w'detsember.
   

Latinishtja, gjuhë e gjallë?

Sot, anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore. Mësohet në të gjithë botën dhe është gjuha zyrtare e shumë kombeve. Më parë, latinishtja kishte këtë funksion. Latinishtja u fol fillimisht nga romakët. Që ishin banorët e Lazios, me Romën si qendër. Me zgjerimin e Perandorisë Romake, gjuha u përhap. Në antikitet, latinishtja ishte gjuha amtare e shumë popujve. Ata jetonin në Evropë, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme. Sidoqoftë, latinishtja e folur ishte e ndryshme nga latinishtja klasike. Ishte një zhargon i quajtur latinishtja vulgare. Kishte dialekte të ndryshme në trevat e romanizuara. Në mesjetë, gjuhët kombëtare evoluan nga dialektet. Gjuhët që rrjedhin nga latinisht janë gjuhë romake. Italishtja, spanjishtja, dhe portugalishtja përfshihen në këtë kategori. Frëngjishtja dhe rumanishtja bazohen gjithashtu në latinisht. Në të vërtetë latinishtja nuk u shua kurrë. Ajo ishte një gjuhë e rëndësishme tregtare deri në shekullin e 19-të. Dhe mbeti si gjuha e të arsimuarve. Latinishtja është ende e rëndësishme për shkencën sot. Pasi shumë terma teknikë kanë origjinë latine. Për më tepër, latinishtja mësohet ende në shkolla si gjuhë e huaj. Dhe universitetet shpesh presin njohuri të gjuhës latine. Pra, latinishtja nuk është shuar, edhe nëse nuk flitet më. Latinishtja po përjeton një rikthim në vitet e fundit. Numri i njerëzve që duan të mësojnë Latinisht ka filluar të rritet përsëri. Konsiderohet ende si çelësi i gjuhës dhe kulturës së shumë vendeve. Pra, guxoni të provoni Latinisht! Audaces fortuna adiuvat, fati i mirë i ndihmon të guximshmit!