Libri i frazës

Nё tren   »   Vo vlaku

34 [tridhjetёekatёr]

Nё tren

Nё tren

34 [tridsaťštyri]

+

Vo vlaku

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
A ёshtё ky treni pёr Berlin? Je t- v--- d- B------? Je to vlak do Berlína? 0 +
Kur niset treni? Ke-- o------- v---? Kedy odchádza vlak? 0 +
Kur arrin nё Berlin? Ke-- p---- v--- d- B------? Kedy príde vlak do Berlína? 0 +
     
Mё falni, a mund tё kaloj? Pr------- m---- p-----? Prepáčte, môžem prejsť? 0 +
Mё duket se ky ёshtё vendi im. My---- s-- ž- t- j- m--- m-----. Myslím si, že to je moje miesto. 0 +
Mё duket se ju jeni ulur nё vendin tim. My----- ž- s----- n- m---- m-----. Myslím, že sedíte na mojom mieste. 0 +
     
Ku ёshtё vagoni me shtretёr? Kd- j- l------ v----? Kde je lôžkový vozeň? 0 +
Vagoni me shtretёr ёshtё nё fund tё trenit. Lô----- v---- j- n- k---- v----. Lôžkový vozeň je na konci vlaku. 0 +
Ku ёshtё vagoni restorant? – Nё fillim. A k-- j- j--------- v----? – N- z-------. A kde je jedálenský vozeň? – Na začiatku. 0 +
     
A mund tё fle poshtё? Mô--- s--- d---? Môžem spať dole? 0 +
A mund tё fle nё mes? Mô--- s--- v s-----? Môžem spať v strede? 0 +
A mund tё fle lart? Mô--- s--- h---? Môžem spať hore? 0 +
     
Kur arrijmё nё kufi? Ke-- b----- n- h------? Kedy budeme na hranici? 0 +
Sa zgjat udhёtimi pёr nё Berlin? Ak- d--- t--- c---- d- B------? Ako dlho trvá cesta do Berlína? 0 +
A ёshtё treni me vonesё? Má v--- m-------? Má vlak meškanie? 0 +
     
A keni ndonjё gjё pёr tё lexuar? Má-- n---- n- č------? Máte niečo na čítanie? 0 +
A mund tё marrёsh ndonjё gjё pёr tё ngrёnё dhe pirё kёtu? Mô--- t- d----- n---- n- j------ a p----? Môžem tu dostať niečo na jedenie a pitie? 0 +
A mund tё mё zgjoni nё orёn 7.00? Zo------ b- s-- m- o 7.00? Zobudili by ste ma o 7.00? 0 +
     

Foshnjat janë lexues të buzëve!

Kur foshnjat mësojnë të flasin, ata vërejnë gojën e prindërve të tyre. Ky është përfundimi i psikologëve të zhvillimit. Kur janë rreth gjashtë muaj, foshnjat fillojnë të lexojnë buzët. Kështu ata mësojnë sesi të formojnë gojën për të nxjerrë tinguj. Kur foshnjat janë një vjeç, ato mund të kuptojnë disa fjalë. Në këtë moshë ato fillojnë t'i shohin njerëzit sërish në sy. Kështu ato marrin shumë informacione të rëndësishme. Duke i parë në sy ato kuptojnë nëse prindërit e tyre janë të lumtur apo të trishtuar. Ato fillojnë të njihen me botën e emocioneve. Bëhet interesante nëse ju flisni në një gjuhë të huaj. Foshnjat fillojnë, përsëri, të përpiqen të lexojnë buzët. Kështu ato mësojnë sesi të formojnë tinguj të huaj gjithashtu. Prandaj, kur flisni me foshnjat, gjithmonë duhet t'i shikoni. Për më tepër, foshnjat kanë nevojë për dialog për të zhvilluar gjuhën. Prindërit shpesh përsërisin atë që thotë foshnja e tyre. Kështu foshnjat marrin feedback -un. Kjo është shumë e rëndësishme për fëmijët e vegjël. Në këtë mënyrë ata dinë nëse i kuptoni. Konfirmimi i motivon foshnjat. Ato vazhdojnë të kënaqen duke mësuar të flasin. Pra, nuk është e mjaftueshme që fëmijët të dëgjojnë të dhëna audio. Studimet kanë vërtetuar se foshnjat janë me të vërtetë në gjendje të lexojnë buzët. Në eksperimente, fëmijëve të vegjël u janë treguan video pa zë. Videot ishin në gjuhën amtare të foshnjave dhe në gjuhë të huaj. Foshnjat i shikonin më gjatë videot në gjuhën e tyre. Ato ishin gjithashtu dukshëm më të vëmendshme. Fjalët e para të bebeve janë të njëjta në të gjithë botën. Mami dhe Babi - kjo është e lehtë për t'u shqiptuar në të gjitha gjuhët!