Libri i frazës

sq tё lutesh pёr diçka   »   sk o niečo poprosiť

74 [shtatёdhjetёekatёr]

tё lutesh pёr diçka

tё lutesh pёr diçka

74 [sedemdesiatštyri]

o niečo poprosiť

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
A mund tё m’i prisni flokёt? Mô---- m- o------- v----? Môžete mi ostrihať vlasy? 0
Jo shumё shkurt, ju lutem. Ni- p----- n- k------ p-----. Nie príliš na krátko, prosím. 0
Pak mё shkurt, ju lutem. Tr---- k------- p-----. Trochu kratšie, prosím. 0
A mund t’i zhvilloni fotografitё? Mô---- v------ f----? Môžete vyvolať fotky? 0
Fotografitё janё nё CD. Fo--- s- n- C-. Fotky sú na CD. 0
Fotografitё janё nё kamera. Fo--- s- v- f----------. Fotky sú vo fotoaparáte. 0
A mund ta rregulloni orёn? Mô---- o------ t-- h-----? Môžete opraviť tie hodiny? 0
Gota ёshtё e thyer. Sk-- j- r------. Sklo je rozbité. 0
Bateria ёshtё bosh. Ba----- j- p------. Batéria je prázdna. 0
A mund ta hekurosni kёmishёn? Mô---- v------- t- k-----? Môžete vyžehliť tú košeľu? 0
A mund t’i pastroni pantallonat? Mô---- v------- t-- n-------? Môžete vyčistiť tie nohavice? 0
A mund t’i riparoni kёpucёt? Mô---- o------ t-- t------? Môžete opraviť tie topánky? 0
A mund tё mё jepni pёr tё ndezur? Mô---- m- d-- o---? Môžete mi dať oheň? 0
A keni shkrepse ose çakmak? Má-- z------ a---- z--------? Máte zápalky alebo zapaľovač? 0
A keni njё tavёll duhani? Má-- p-------? Máte popolník? 0
A pini puro? Fa----- c-----? Fajčíte cigary? 0
A pini cigare? Fa----- c-------? Fajčíte cigarety? 0
A pini me llullё? Fa----- f----? Fajčíte fajku? 0

Mësimi dhe leximi

Mësimi dhe leximi janë të ndërlidhura. Kjo është veçanërisht e vërtetë gjatë mësimit të gjuhëve të huaja. Kush dëshiron të mësojë mirë një gjuhë të huaj, duhet të lexojë shumë tekste. Duke lexuar literaturë në gjuhë të huaj, ne përpunojmë të gjithë fjalinë. Kështu truri ynë mëson fjalorin dhe gramatikën në një kontekst. Kjo e ndihmon të regjistrojë mirë përmbajtjet e reja. Memoria jonë e ka më të vështirë të kujtojë fjalë të veçuara. Ndërsa lexojmë, mësojmë kuptimin e fjalëve. Në këtë mënyrë ne zhvillojmë një ndjenjë për gjuhën e re. Sigurisht, letërsia në gjuhën e huaj nuk duhet të jetë shumë e vështirë. Tregimet e shkurtra moderne ose romanet e krimit shpesh janë argëtuese. Gazetat ditore kanë avantazhin se ato janë gjithmonë aktuale. Librat për fëmijë ose komikë janë gjithashtu të përshtatshëm për të mësuar. Imazhet lehtësojnë të kuptuarit e gjuhës së re. Pavarësisht letërsisë që zgjidhni – ajo duhet të jetë e gjallë! Kjo do të thotë se në të duhet të ndodhin shumë ngjarje, në mënyrë që gjuha të ndryshojë. Nëse nuk arrini të gjeni diçka të përshtatshme, mund të përdorni libra shkollorë specifikë. Ka shumë libra me tekste të thjeshta për fillestarë. E rëndësishme është të përdorni një fjalor gjatë kohës që lexoni. Kur nuk kuptoni një fjalë ju mund të kontrolloni për të. Gjatë leximit truri ynë është aktiv dhe mëson shpejt informacionin e ri. Të gjitha fjalët që nuk i kuptoni, mund t'i mbani shënim. Kështu mund t'i përsërisni shpesh. Gjithashtu ndihmon shënimi në tekst me ngjyra i fjalëve të panjohura. Do t'i njihni menjëherë kur t'i lexoni sërish. Kush lexon çdo ditë tekste në një gjuhë të huaj, përparon shumë shpejt. Pasi truri ynë mëson shpejt ta imitojnë gjuhën e re. Mund të ndodhë që në një moment, të mendoni në gjuhë të huaj…