Libri i frazës

Mёsoj gjuhё tё huaja   »   Učiť sa cudzie jazyky

23 [njёzetetre]

Mёsoj gjuhё tё huaja

Mёsoj gjuhё tё huaja

23 [dvadsaťtri]

+

Učiť sa cudzie jazyky

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Ku keni mёsuar spanjisht? Kd- s-- s- n------ p- š---------? Kde ste sa naučili po španielsky? 0 +
A dini portugalisht? Ho------ a- p- p----------? Hovoríte aj po portugalsky? 0 +
Po, di dhe pak italisht. Án-- a h------ a- t----- p- t--------. Áno, a hovorím aj trochu po taliansky. 0 +
     
Mendoj se flisni shumё mirё. My---- s-- ž- h------- v---- d----. Myslím si, že hovoríte veľmi dobre. 0 +
Gjuhёt janё gati të ngjashme. Ti- j----- s- s- d--- p------. Tie jazyky sú si dosť podobné. 0 +
Mund t’ju kuptoj mirё. Ro------ i- d----. Rozumiem im dobre. 0 +
     
Por tё flasёsh dhe tё shkruash ёshtё e vёshtirё. Al- r-------- a p---- j- ť----. Ale rozprávať a písať je ťažké. 0 +
Bёj akoma shumё gabime. Ro--- e--- v--- c---. Robím ešte veľa chýb. 0 +
Ju lutem mё korrigjoni. Vž-- m- o------- p-----. Vždy ma opravte, prosím. 0 +
     
Shqiptimi juaj ёshtё mjaft i mirё. Va-- v--------- j- c----- d----. Vaša výslovnosť je celkom dobrá. 0 +
Ju keni njё nuancë në shqiptim. Má-- s---- p------. Máte slabý prízvuk. 0 +
Dalloheni se nga vini. Čl---- ľ---- z----- o----- s--. Človek ľahko zistí, odkiaľ ste. 0 +
     
Cila ёshtё gjuha juaj amtare? Ak- j- v-- m--------- j----? Aký je váš materinský jazyk? 0 +
A frekuentoni ndonjё kurs gjuhe? Ch----- n- n----- j------- k---? Chodíte na nejaký jazykový kurz? 0 +
Çfarё libri pёrdorni? Ak- u------- p--------? Akú učebnicu používate? 0 +
     
Nuk e di pёr momentin, se si quhet. Mo-------- n------ a-- s- t- v---. Momentálne neviem, ako sa to volá. 0 +
S’mё kujtohet titulli. Ne----- s- s------- n- n----. Nemôžem si spomenúť na názov. 0 +
E kam harruar. Za----- s-- t-. Zabudol som to. 0 +
     

Gjuhët gjermanike

Gjuhët gjermanike i përkasin familjes së gjuhëve indo-evropiane. Ky grup gjuhësor karakterizohet nga veçoritë e tij fonologjike. Ndryshimet fonetike i dallojnë këto gjuhë nga të tjerat. Ka rreth 15 gjuhë gjermanike. Ato janë gjuha amtare e 500 milion njerëzve në të gjithë botën. Numri i saktë i gjuhëve individuale është i vështirë për t'u përcaktuar. Shpesh është e paqartë nëse ka gjuhë të pavarura ose vetëm dialekte. Gjuha më e rëndësishme gjermanike është anglishtja. Ka pothuajse 350 milion folës nativë në të gjithë botën. Pas saj vijnë gjermanishtja dhe holandishtja. Gjuhët gjermanike klasifikohen në grupe të ndryshme. Ka gjuhë gjermanike veriore, gjermanike perëndimore dhe gjermanike lindore. Gjuhët gjermanike veriore janë gjuhët skandinave. Anglishtja, Gjermanishtja dhe Holandishtja janë gjuhë gjermanike perëndimore. Të gjitha gjuhët gjermanike lindore janë zhdukur. Këtu përfshihej gjuha gotike për shembull. Kolonizimi përhapi gjuhët gjermanike në të gjithë botën. Si rezultat, holandishtja kuptohet në Karaibe dhe në Afrikën e Jugut. Të gjitha gjuhët gjermanike janë derivate të një rrënjë të përbashkët. Është e paqartë nëse ka pasur një gjuhë proto me forma të njëtrajtshme gjuhësore. Përveç kësaj, ekzistojnë vetëm pak tekste të vjetra gjermanike. Në dallim nga gjuhët romake, vështirë se ka ndonjë burim. Për këtë arsye, gjuhët gjermanike janë më të vështira për t'u studiuar. Edhe për kulturën e popujve gjermanikë dihet relativisht pak. Popujt gjermanikë nuk formonin një njësi. Ata nuk kishin një identitet të përbashkët. Prandaj, shkenca duhet të mbështetet në burime të tjera. Pa grekët dhe romakët, do të dinim shumë pak për popujt gjermanikë!