Libri i frazës

sq mё duhet – dua   »   sk potrebovať – chcieť

69 [gjashtёdhjetёenёntё]

mё duhet – dua

mё duhet – dua

69 [šesťdesiatdeväť]

potrebovať – chcieť

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Mё duhet njё krevat. Po-------- p-----. Potrebujem posteľ. 0
Unё dua tё fle. Ch--- s---. Chcem spať. 0
A ka njё krevat kёtu? Je t- p-----? Je tu posteľ? 0
Mё duhet njё llampё. Po-------- l----. Potrebujem lampu. 0
Unё dua tё lexoj. Ch--- č----. Chcem čítať. 0
A ka njё llambё kёtu? Je t- l----? Je tu lampa? 0
Mё duhet njё telefon. Po-------- t------. Potrebujem telefón. 0
Dua tё marr nё telefon. Ch--- t----------. Chcem telefonovať. 0
A ka njё telefon kёtu? Je t- t------? Je tu telefón? 0
Mё duhet njё kamera. Po-------- f---------. Potrebujem fotoaparát. 0
Dua tё fotografoj. Ch--- f-----------. Chcem fotografovať. 0
A ka kёtu njё kamera? Je t- f---------? Je tu fotoaparát? 0
Mё duhet njё kompjuter. Po-------- p------. Potrebujem počítač. 0
Dua tё dёrgoj njё e-mail. Ch--- p----- e-----. Chcem poslať e-mail. 0
A ndodhet njё kompjuter kёtu? Je t- n----- p------? Je tu nejaký počítač? 0
Mё duhet njё stilolaps. Po-------- g-------- p---. Potrebujem gulôčkové pero. 0
Dua tё shkruaj diçka. Ch--- n---- n------. Chcem niečo napísať. 0
A ka kёtu njё copё letёr dhe njё stilolaps? Je t- k---- p------ a g-------- p---? Je tu kúsok papiera a gulôčkové pero? 0

Përkthimi kompjuterik

Për të përkthyer tekste, shpesh duhet të paguani shumë para. Përkthyesit apo interpretuesit profesionistë janë të shtrenjtë. Sidoqoftë, të kuptuarit e gjuhëve të tjera po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme. Informaticienët dhe linguistët kompjuterikë duan ta zgjidhin këtë problem. Që prej një kohe të gjatë ata punojnë për zhvillimin e mjeteve të përkthimit. Aktualisht ka shumë programe të ndryshme. Sidoqoftë, përkthimet kompjuterike zakonisht nuk kanë cilësi të mirë. Për këtë nuk janë fajtorë programuesit! Gjuhët janë struktura shumë komplekse. Kompjuterët, nga ana tjetër, bazohen në parime të thjeshta matematikore. Prandaj, jo gjithmonë mund të përpunojnë gjuhët në mënyrë korrekte. Një program përkthimi duhet të mësojë një gjuhë plotësisht. Për këtë, ekspertët duhet t'ju mësojnë mijëra fjalë dhe rregulla. Kjo është praktikisht e pamundur. Është më e lehtë t'i lemë kompjuterët të llogarisin. Këtë mund ta bëjnë mirë. Një kompjuter mund të llogarisë se cilat kombinime janë më të zakonshme. Mund të njohë, për shembull, se cilat fjalë qëndrojnë pranë njëra tjetrës. Për këtë, duhet t'i jepen tekste në gjuhë të ndryshme. Kështu mëson se çfarë është tipike për gjuhë të caktuara. Kjo metodë statistikore përmirëson përkthimet automatike. Sidoqoftë, kompjuterët nuk mund të zëvendësojnë njerëzit. Asnjë makineri nuk mund të imitojë trurin e njeriut kur vjen puna tek gjuhët. Pra, përkthyesit dhe interpretuesit do të kenë punë për një kohë të gjatë! Në të ardhmen, tekstet e thjeshta sigurisht që mund të përkthehen nga kompjuterët. Këngët, poezitë dhe letërsia, nga ana tjetër, kanë nevojë për një element të gjallë. Ato jetojnë nga ndjenja njerëzore për gjuhën. Dhe kjo është po aq e mirë…