Libri i frazës

sq Muajt   »   el Μήνες

11 [njёmbёdhjetё]

Muajt

Muajt

11 [έντεκα]

11 [énteka]

Μήνες

[Mḗnes]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Greqisht Luaj Më shumë
janar ο Ι--------ς ο Ιανουάριος 0
o I--------so Ianouários
shkurt ο Φ---------ς ο Φεβρουάριος 0
o P----------so Phebrouários
mars ο Μ-----ς ο Μάρτιος 0
o M-----so Mártios
prill ο Α------ς ο Απρίλιος 0
o A------so Aprílios
maj ο Μ---ς ο Μάιος 0
o M---so Máios
qershor ο Ι-----ς ο Ιούνιος 0
o I-----so Ioúnios
Kёto janё gjashtё muaj. Αυ--- ε---- έ-- μ----. Αυτοί είναι έξι μήνες. 0
Au--- e---- é-- m----.Autoí eínai éxi mḗnes.
janar, shkurt, mars, Ια--------- Φ----------- Μ------, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, 0
Ia--------- P------------ M------,Ianouários, Phebrouários, Mártios,
prill, maj dhe qershor. Απ------- Μ----- κ-- Ι-----ς Απρίλιος, Μάιος, και Ιούνιος 0
Ap------- M----- k-- I-----sAprílios, Máios, kai Ioúnios
korriku ο Ι-----ς ο Ιούλιος 0
o I-----so Ioúlios
gushti ο Α-------ς ο Αύγουστος 0
o A-------so Aúgoustos
shtatori ο Σ---------ς ο Σεπτέμβριος 0
o S---------so Septémbrios
tetori ο Ο-------ς ο Οκτώβριος 0
o O-------so Oktṓbrios
nёntori ο Ν-------ς ο Νοέμβριος 0
o N-------so Noémbrios
dhjetori ο Δ--------ς ο Δεκέμβριος 0
o D--------so Dekémbrios
Edhe kёto janё gjashtё muaj. Αυ--- ε---- ε----- έ-- μ----. Αυτοί είναι επίσης έξι μήνες. 0
Au--- e---- e----- é-- m----.Autoí eínai epísēs éxi mḗnes.
korrik, gusht, shtator Ιο------ Α--------- Σ----------, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, 0
Io------ A--------- S----------,Ioúlios, Aúgoustos, Septémbrios,
tetor, nёntor dhe dhjetor. Οκ-------- Ν-------- κ-- Δ---------. Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος. 0
Ok-------- N-------- k-- D---------.Oktṓbrios, Noémbrios kai Dekémbrios.

Latinishtja, gjuhë e gjallë?

Sot, anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore. Mësohet në të gjithë botën dhe është gjuha zyrtare e shumë kombeve. Më parë, latinishtja kishte këtë funksion. Latinishtja u fol fillimisht nga romakët. Që ishin banorët e Lazios, me Romën si qendër. Me zgjerimin e Perandorisë Romake, gjuha u përhap. Në antikitet, latinishtja ishte gjuha amtare e shumë popujve. Ata jetonin në Evropë, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme. Sidoqoftë, latinishtja e folur ishte e ndryshme nga latinishtja klasike. Ishte një zhargon i quajtur latinishtja vulgare. Kishte dialekte të ndryshme në trevat e romanizuara. Në mesjetë, gjuhët kombëtare evoluan nga dialektet. Gjuhët që rrjedhin nga latinisht janë gjuhë romake. Italishtja, spanjishtja, dhe portugalishtja përfshihen në këtë kategori. Frëngjishtja dhe rumanishtja bazohen gjithashtu në latinisht. Në të vërtetë latinishtja nuk u shua kurrë. Ajo ishte një gjuhë e rëndësishme tregtare deri në shekullin e 19-të. Dhe mbeti si gjuha e të arsimuarve. Latinishtja është ende e rëndësishme për shkencën sot. Pasi shumë terma teknikë kanë origjinë latine. Për më tepër, latinishtja mësohet ende në shkolla si gjuhë e huaj. Dhe universitetet shpesh presin njohuri të gjuhës latine. Pra, latinishtja nuk është shuar, edhe nëse nuk flitet më. Latinishtja po përjeton një rikthim në vitet e fundit. Numri i njerëzve që duan të mësojnë Latinisht ka filluar të rritet përsëri. Konsiderohet ende si çelësi i gjuhës dhe kulturës së shumë vendeve. Pra, guxoni të provoni Latinisht! Audaces fortuna adiuvat, fati i mirë i ndihmon të guximshmit!