Libri i frazës

sq Stinёt dhe moti   »   sk Ročné obdobia a počasie

16 [gjashtёmbёdhjetё]

Stinёt dhe moti

Stinёt dhe moti

16 [šestnásť]

Ročné obdobia a počasie

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Kёto janё stinёt e vitit: To s- r---- o------: To sú ročné obdobia: 0
pranvera, vera Ja-- l---, Jar, leto, 0
vjeshta dhe dimri. je--- a z---. jeseň a zima. 0
   
Vera ёshtё e nxehtё. Le-- j- h-----. Leto je horúce. 0
Nё verё dielli shkёlqen. V l--- s----- s----. V lete svieti slnko. 0
Nё verё dalim shёtitje me qejf. V l--- s- r--- c------ p---------. V lete sa radi chodíme prechádzať. 0
   
Dimri ёshtё i ftohtё. Zi-- j- c------. Zima je chladná. 0
Nё dimёr bie borё ose shi. V z--- s---- a---- p---. V zime sneží alebo prší. 0
Nё dimёr rrimё nё shtёpi me qejf. V z--- r--- z-------- d---. V zime radi zostávame doma. 0
   
Ёshtё ftohtё. Je c------. Je chladno. 0
Bie shi. Pr--. Prší. 0
Fryn erё. Fú-- v-----. Fúka vietor. 0
   
Ёshtё ngrohtё. Je t----. Je teplo. 0
Ёshtё ditë me diell. Je s------. Je slnečno. 0
Ёshtё kohё e kthjellёt. Je j----. Je jasno. 0
   
Si ёshtё moti sot? Ak- j- d--- p------? Aké je dnes počasie? 0
Sot ёshtё ftohtё. Dn-- j- c------. Dnes je chladno. 0
Sot ёshtё ngrohtё. Dn-- j- t----. Dnes je teplo. 0
   

Të mësuarit dhe emocionet

Nëse ne mund të flasim në një gjuhë të huaj, ne jemi të lumtur. Ne jemi krenarë për veten tonë dhe përparimin tonë në të mësuar. Nga ana tjetër, nëse nuk jemi të suksesshëm, jemi të mërzitur ose të zhgënjyer. Ndjenjat e ndryshme janë të lidhura me të mësuarit. Sidoqoftë, studimet e reja vijnë me rezultate të mëtejshme interesante. Ata tregojnë se ndjenjat luajnë rol gjatë të mësuarit. Sepse emocionet tona kanë ndikim në suksesin tonë të të mësuarit. Të mësuarit është gjithmonë një detyrë për trurin tonë. Dhe ai dëshiron ta zgjidhë këtë detyrë. Nëse ai ka sukses, varet nga ndjenjat tona. Nëse mendojmë se mund ta zgjidhim problemin, kemi besim në vetvete. Ky stabilitet emocional na ndihmon gjatë të mësuarit. Të menduarit pozitiv promovon aftësitë tona intelektuale. Nga ana tjetër, të mësuarit nën stres funksionon shumë keq. Dyshimet ose shqetësimet pengojnë performancën e mirë. Ne mësojmë veçanërisht dobët kur kemi frikë. Në këtë rast, truri ynë nuk mund të ruajë mirë përmbajtje të reja. Prandaj është e rëndësishme që gjithmonë të jemi të motivuar të mësojmë. Sepse emocionet kanë ndikim në të mësuar. Por, të mësuarit ndikon gjithashtu tek ndjenjat tona! Strukturat e trurit që përpunojnë faktet, përpunojnë gjithashtu ndjenjat. Kështu që të mësuarit mund t'ju bëjë të lumtur, dhe ata që janë të lumtur mësojnë më mirë. Sigurisht, të mësuarit nuk është gjithmonë argëtues, gjithashtu mund të jetë i lodhshëm. Kjo është arsyeja pse ne duhet të vendosim gjithmonë synime të vogla. Për të mos e mbingarkuar trurin tonë. Dhe për të garantuar përmbushjen e pritshmërive tona. Suksesi ynë është më pas një shpërblim që na motivon përsëri. Pra: mësoni - dhe buzëqeshni ndërkohë që mësoni!