Libri i frazës

sq Nё diskotekё   »   sk Na diskotéke

46 [dyzetёegjashtё]

Nё diskotekё

Nё diskotekё

46 [štyridsaťšesť]

Na diskotéke

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
A ёshtё i zёnё vendi kёtu? Je t--- m----- v----? Je toto miesto voľné? 0
A mund tё ulem afёr jush? Sm--- s- k V-- s-----? Smiem si k Vám sadnúť? 0
Me kёnaqёsi. Is--. Iste. 0
   
Si ju duket muzika? Ak- s- V-- p--- t- h----? Ako sa Vám páči tá hudba? 0
Pak e lartё. Je t----- h-----. Je trochu hlasná. 0
Por grupi i bie mjaft mirё. Al- t- s------ h-- c----- d----. Ale tá skupina hrá celkom dobre. 0
   
A vini shpesh kёtu? Ch-------- s-- č----? Chodievate sem často? 0
Jo, kjo ёshtё hera e parё. Ni-- t--- j- p--- r--. Nie, toto je prvý raz. 0
S’kam qenё asnjёherё kёtu. Eš-- s-- t- n----. Ešte som tu nebol. 0
   
A kёrceni? Za--------- s-? Zatancujete si? 0
Mё vonё ndoshta. Mo--- n-----. Možno neskôr. 0
S’kёrcej aq mirё. Ne---- t-- d---- t-------. Neviem tak dobre tancovať. 0
   
Ёshtё shumё e thjeshtё. To j- c----- j---------. To je celkom jednoduché. 0
Po jua tregoj. Uk---- V-- t-. Ukážem Vám to. 0
Jo, mё mirё njё herё tjetёr. Ni-- r----- n------ i------. Nie, radšej niekedy inokedy. 0
   
A po prisni njeri? Ča---- n- n------? Čakáte na niekoho? 0
Po, njё shok. Án-- n- m---- p-------. Áno, na môjho priateľa. 0
Ja ku po vjen! Ta- v---- u- p--------! Tam vzadu už prichádza! 0
   

Gjenet ndikojnë tek gjuhët

Gjuha që flasim varet nga prejardhja jonë. Gjenet tona janë gjithashtu përgjegjës për gjuhën tonë. Studiuesit skocezë kanë arritur në këtë përfundim. Ata shqyrtuan sesi anglishtja dallon nga kinezishtja. Kështu ata zbuluan se gjenet luajnë gjithashtu rol. Ato ndikojnë në zhvillimin e trurit tonë. E thënë më mirë, ato formojnë strukturat tona të trurit. Me këtë përcaktohet aftësia jonë për të mësuar gjuhë. Thelbësore janë variantet e dy gjeneve. Nëse një variant i caktuar është i rrallë, zhvillohen gjuhë tonale. Prandaj, gjuhët tonale fliten nga popuj që nuk e kanë këtë variant gjenetik. Tek gjuhët tonale, kuptimi i fjalëve përcaktohet nga lartësia e toneve. Për shembull, kinezishtja përfshihet tek gjuhët tonale. Nëse varianti i gjeneve është mbizotërues, zhvillohen gjuhë të tjera. Anglishtja nuk është gjuhë tonale. Variantet e këtyre gjeneve nuk janë të shpërndarë në mënyrë të barabartë. Kjo do të thotë se kanë frekuenca të ndryshme në botë. Gjuhët mbijetojnë vetëm nëse ato transmetohen. Prandaj fëmijët duhet të jenë në gjendje të imitojnë gjuhën e prindërve të tyre. Ata duhet të jenë në gjendje të mësojnë mirë gjuhën. Vetëm kështu do të kalohet brez pas brezi. Varianti më i vjetër i gjenit është ai që favorizon gjuhët tonale. Ndoshta më parë ekzistonin më shumë gjuhë tonale sesa sot. Komponenti gjenetik gjithsesi nuk duhet mbivlerësuar. Ai mund të ndihmojë vetëm në shpjegimin e zhvillimit të gjuhëve. Nuk ka asnjë gjen për anglishten dhe as për kinezishten. Çdo njeri mund të mësojë çdo gjuhë. Për këtë nuk nevojitet asnjë gjen, thjesht ju nevojitet kuriozitet dhe disiplinë!