Libri i frazës

sq Nё zyrёn e postёs   »   sk Na pošte

59 [pesёdhjetёenёntё]

Nё zyrёn e postёs

Nё zyrёn e postёs

59 [pätdesiatdeväť]

Na pošte

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Ku ёshtё zyra mё e afёrt postare? Kd- j- n--------- p----? Kde je najbližšia pošta? 0
A ёshtё larg deri te zyra mё e afёrt postare? Je t- ď----- k n--------- p----? Je to ďaleko k najbližšej pošte? 0
Ku ёshtё kutia mё e afёrt postare? Kd- j- n--------- p------ s-------? Kde je najbližšia poštová schránka? 0
   
Mё duhen disa pulla. Po-------- p-- p-------- z-----. Potrebujem pár poštových známok. 0
Pёr njё kartolinё dhe njё letёr. Na p--------- a l---. Na pohľadnicu a list. 0
Sa ёshtё tarifa postare pёr nё Amerikё? Ak- j- p------- d- A------? Aké je poštovné do Ameriky? 0
   
Sa peshon paketa? Ko--- v--- b----? Koľko váži balík? 0
A mund ta dёrgoj me postё ajrore? Mô--- h- p----- l------- p-----? Môžem ho poslať leteckou poštou? 0
Sa zgjat deri sa tё arrijё? Ak- d--- t---- k-- p----? Ako dlho trvá, kým príde? 0
   
Ku mund tё marr nё telefon? Kd- m---- t----------? Kde môžem telefonovať? 0
Ku ёshtё kabina mё e afёrt telefonike? Kd- j- n--------- t-------- b----? Kde je najbližšia telefónna búdka? 0
A keni karta telefoni? Má-- t-------- k----? Máte telefónne karty? 0
   
A keni njё numerator telefonik? Má-- t-------- z-----? Máte telefónny zoznam? 0
A e dini prefiksin e Austrisё? Vi--- p-------- d- R------? Viete predvoľbu do Rakúska? 0
Njё moment, po e shikoj. Mo----. P------ s-. Moment. Pozriem sa. 0
   
Linja ёshtё gjithmonё e zёnё. Li--- j- s---- o-------. Linka je stále obsadená. 0
Cilit numёr i keni rёnё? Ak- č---- s-- v-------? Aké číslo ste vytočili? 0
Duhet ti bini nё fillim zeros. Na---- m----- v------ n---! Najprv musíte vytočiť nulu! 0
   

Edhe ndjenjat flasin gjuhë të ndryshme!

Shumë gjuhë të ndryshme fliten nëpër botë. Nuk ka një gjuhë njerëzore universale. Por, çfarë ndodh me mimikën tonë? A është gjuha e emocioneve universale? Jo, edhe këtu ka dallime! Për një kohë të gjatë besohej se të gjithë njerëzit shprehin ndjenja në të njëjtën mënyrë. Gjuha e mimikës konsiderohej si universale. Charles Darwin besonte se ndjenjat janë jetësore për njerëzit. Prandaj, ato duhet të kuptohen në të njëjtën mënyrë në të gjitha kulturat. Sidoqoftë, studimet e reja vijnë në një përfundim tjetër. Ato tregojnë se ka dallime edhe në gjuhën e ndjenjave. Kjo do të thotë se shprehjet tona të fytyrës ndikohen nga kultura jonë. Prandaj, njerëzit në mbarë botën shfaqin dhe interpretojnë ndjenjat ndryshe. Shkencëtarët dallojnë gjashtë emocione primare. Ato janë lumturi, trishtim, zemërim, neveri, frikë dhe befasi. Evropianët kanë tjetër shprehje të mimikës nga aziatikët. Ata lexojnë gjëra të ndryshme në të njëjtat fytyra. Kjo u konfirmua nga eksperimente të ndryshme. Personave në test u treguan fytyra nga një kompjuter. Atyre iu kërkua të përshkruajnë atë që shprehin fytyrat. Ka disa arsye pse rezultatet ndryshojnë. Ndjenjat shfaqen më shumë në disa kultura sesa në të tjera. Intensiteti i shprehjeve të fytyrës nuk kuptohet njësoj kudo. Njerëzit nga kultura të ndryshme i kushtojnë vëmendje detajeve të ndryshme. Aziatikët përqendrohen tek sytë kur lexojnë një fytyrë. Evropianët dhe Amerikanët, nga ana tjetër, shikojnë gojën. Gjithsesi, një shprehje e fytyrës kuptohet saktë nga të gjitha kulturat… Kjo është një buzëqeshje e këndshme!