Libri i frazës

sq Avari makine   »   sk Porucha auta

39 [tridhjetёenёntё]

Avari makine

Avari makine

39 [tridsaťdeväť]

Porucha auta

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Ku ёshtё pika tjetër e karburantit? Kd- j- n--------- č------- s------? Kde je najbližšia čerpacia stanica? 0
Mё ёshtё shfryrё goma. Má- d-----. Mám defekt. 0
A mund tё ma ndёrroni rrotёn? Mô---- v------ k-----? Môžete vymeniť koleso? 0
   
Kam nevojё pёr disa litra naftё. Po-------- p-- l----- n----. Potrebujem pár litrov nafty. 0
S’kam mё benzinё. Ne--- u- ž----- b-----. Nemám už žiaden benzín. 0
Mos keni ndonjё bidon rezervё? Má-- n------- k-------? Máte náhradný kanister? 0
   
Ku mund tё marr nё telefon? Kd- s- m---- z------------? Kde si môžem zatelefonovať? 0
Mё duhet njё shёrbim karrotreci. Po-------- o------- s-----. Potrebujem odťahovú službu. 0
Po kёrkoj njё ofiçinё. Hľ---- a------------. Hľadám autoopravovňu. 0
   
Ndodhi njё aksident. St--- s- n-----. Stala sa nehoda. 0
Ku ёshtё telefoni mё i afёrt? Kd- j- n-------- t------? Kde je najbližší telefón? 0
A keni njё celular me vete? Má-- p-- s--- m------ t------? Máte pri sebe mobilný telefón? 0
   
Kemi nevojё pёr ndihmё. Po--------- p----. Potrebujeme pomoc. 0
Thёrrisni njё mjek! Za------- l-----! Zavolajte lekára! 0
Thёrrisni policinё! Za------- p------! Zavolajte políciu! 0
   
Dokumentat ju lutem. Va-- d------- p-----. Vaše doklady, prosím. 0
Patentёn, ju lutem. Vá- v------- p------- p-----. Váš vodičský preukaz, prosím. 0
Dёshminё e automjetit, ju lutem. Vá- t-------- p------- p-----. Váš technický preukaz, prosím. 0
   

Bebet me talent linguistik

Që para se të flasin, bebet dinë shumë rreth gjuhëve. Ky fakt është demonstruar nga eksperimente të ndryshme. Zhvillimi i fëmijëve hulumtohet në laboratorë specialë për foshnjat. Ku gjithashtu studiohet sesi fëmijët mësojnë të flasin. Bebet janë dukshëm më të zgjuara nga sa kemi menduar deri tani. Që kur janë 6 muaj ato kanë shumë aftësi gjuhësore. Për shembull, ato njohin gjuhën e tyre amtare. Bebet franceze dhe gjermane reagojnë ndryshe ndaj tingujve të caktuar. Sjelljet e ndryshme përcillen nga modele të ndryshme të theksit. Kështu që foshnjat kanë një lloj sensi për të dalluar tonin e gjuhës së tyre. Edhe fëmijët shumë të vegjël mund të memorizojnë disa fjalë. Prindërit janë shumë të rëndësishëm për zhvillimin gjuhësor të bebeve. Sepse foshnjat kanë nevojë për ndërveprim menjëherë pas lindjes. Ato dëshirojnë të komunikojnë me mamin dhe babin. Ndërveprimi duhet të shoqërohet me emocione pozitive. Prindërit nuk duhet të jenë të stresuar kur flasin me bebet e tyre. Është gjithashtu e gabuar nëse flasin pak me to. Stresi ose heshtja mund të kenë pasoja negative tek foshnjat. Zhvillimi i tyre gjuhësor mund të ndikohet negativisht. Të mësuarit për bebet fillon që në barkun e nënës! Ato reagojnë ndaj gjuhës që para se të lindin. Perceptojnë me saktësi sinjalet akustike. Këto sinjale njihen nga foshnjat pas lindjes. Bebet e palindura mësojnë gjithashtu ritmin e gjuhës. Ato mund të dëgjojnë zërin e nënës së tyre që në barkun e saj. Kështu që ju mund të flisni me fëmijën që nuk ka lindur ende. Por, mos e teproni… Fëmija do të ketë mjaft kohë pas lindjes për të ushtruar.