Libri i frazës

sq Muajt   »   ku Months

11 [njёmbёdhjetё]

Muajt

Muajt

11 [yanzdeh]

Months

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
janar Rê-----n Rêbendan 0
shkurt Re---î Reşemî 0
mars Ad-r Adar 0
prill Av--l Avrêl 0
maj Gu--n Gulan 0
qershor Pû---r Pûşber 0
Kёto janё gjashtё muaj. Ev--- ş-- m-- i-. Evana şeş meh in. 0
janar, shkurt, mars, Rê------- R------ A--r Rêbendan, Reşemî, Adar 0
prill, maj dhe qershor. Av---- G----- P----r Avrêl, Gulan, Pûşber 0
korriku Tî---h Tîrmeh 0
gushti Ge----j Gelawêj 0
shtatori Îl-n Îlon 0
tetori Ke---r Kewçêr 0
nёntori Se-----z Sermawez 0
dhjetori Be------r Berfanbar 0
Edhe kёto janё gjashtё muaj. Ev--- ş-- m-- i-. Evana şeş meh in. 0
korrik, gusht, shtator Tî----- G------- Î--n Tîrmeh, Gelawêj, Îlon 0
tetor, nёntor dhe dhjetor. Ke----- S-------- B-------r Kewçêr, Sermawez, Berfanbar 0

Latinishtja, gjuhë e gjallë?

Sot, anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore. Mësohet në të gjithë botën dhe është gjuha zyrtare e shumë kombeve. Më parë, latinishtja kishte këtë funksion. Latinishtja u fol fillimisht nga romakët. Që ishin banorët e Lazios, me Romën si qendër. Me zgjerimin e Perandorisë Romake, gjuha u përhap. Në antikitet, latinishtja ishte gjuha amtare e shumë popujve. Ata jetonin në Evropë, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme. Sidoqoftë, latinishtja e folur ishte e ndryshme nga latinishtja klasike. Ishte një zhargon i quajtur latinishtja vulgare. Kishte dialekte të ndryshme në trevat e romanizuara. Në mesjetë, gjuhët kombëtare evoluan nga dialektet. Gjuhët që rrjedhin nga latinisht janë gjuhë romake. Italishtja, spanjishtja, dhe portugalishtja përfshihen në këtë kategori. Frëngjishtja dhe rumanishtja bazohen gjithashtu në latinisht. Në të vërtetë latinishtja nuk u shua kurrë. Ajo ishte një gjuhë e rëndësishme tregtare deri në shekullin e 19-të. Dhe mbeti si gjuha e të arsimuarve. Latinishtja është ende e rëndësishme për shkencën sot. Pasi shumë terma teknikë kanë origjinë latine. Për më tepër, latinishtja mësohet ende në shkolla si gjuhë e huaj. Dhe universitetet shpesh presin njohuri të gjuhës latine. Pra, latinishtja nuk është shuar, edhe nëse nuk flitet më. Latinishtja po përjeton një rikthim në vitet e fundit. Numri i njerëzve që duan të mësojnë Latinisht ka filluar të rritet përsëri. Konsiderohet ende si çelësi i gjuhës dhe kulturës së shumë vendeve. Pra, guxoni të provoni Latinisht! Audaces fortuna adiuvat, fati i mirë i ndihmon të guximshmit!