Libri i frazës

sq Bisedё e shkurtёr 3   »   cs Konverzace 3

22 [njёzetedy]

Bisedё e shkurtёr 3

Bisedё e shkurtёr 3

22 [dvacet dva]

Konverzace 3

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Çekisht Luaj Më shumë
A pini duhan? Ko-----? Kouříte? 0
Mё pёrpara pija. Dř--- a--. Dříve ano. 0
Por tani nuk pi mё. Al- t-- u- n-------. Ale teď už nekouřím. 0
   
A bezdiseni, nё qoftё se pi duhan? Va-- v--- ž- k-----? Vadí vám, že kouřím? 0
Jo, absolutisht jo. Ne- v---- n-. Ne, vůbec ne. 0
Nuk bezdisem. To m- n-----. To mi nevadí. 0
   
Doni tё pini diçka? Dá-- s- n--- k p---? Dáte si něco k pití? 0
Njё konjak? Dá-- s- k----? Dáte si koňak? 0
Jo, mё mirё njё birrё. Ne- r----- p---. Ne, raději pivo. 0
   
A udhёtoni shumё? Ce------- h----? Cestujete hodně? 0
Po, nё tё shumtёn e rasteve pёr punё. An-- v------- j----- n- s------- c----. Ano, většinou jezdím na služební cesty. 0
Por tani po bёjmё pushime kёtu. Al- t-- j--- n- d-------. Ale teď jsme na dovolené. 0
   
Sa vapё! To j- a-- v----! To je ale vedro! 0
Po, tani ёshtё me tё vёrtetё nxehtё. An-- d--- j- o------ h----. Ano, dnes je opravdu horko. 0
A dalim nё ballkon? Po---- n- b-----. Pojďme na balkón. 0
   
Nesёr kёtu ka festё. Zí--- t--- b--- p----. Zítra tady bude párty. 0
A do tё vini dhe ju? Př------ t---? Přijdete také? 0
Po, edhe ne jemi tё ftuar. An-- j--- t--- p------. Ano, jsme také pozváni. 0
   

Gjuha dhe shkrimi

Çdo gjuhë përdoret për komunikim midis njerëzve. Kur flasim, ne shprehim atë që mendojmë dhe ndiejmë. Gjatë të folurit ne nuk i përmbahemi gjithmonë rregullave të gjuhës sonë. Ne përdorim gjuhën tonë, zhargonin tonë. Kjo është ndryshe në gjuhën e shkruar. Ku shfaqen të gjitha rregullat e gjuhës sonë. Vetëm përmes shkrimit, një gjuhë bëhet gjuhë e vërtetë. Ai e bën gjuhën të dukshme. Përmes shkrimit kalojnë njohuritë e mijëra viteve. Kjo është arsyeja pse shkrimi është baza e çdo kulture të zhvilluar. Shkrimi i parë u shpik më shumë se 5000 vjet më parë. Ky ishte shkrimi kuneiform i sumerianëve. I gdhendur në pllaka argjile. Ky shkrim kuneiform u përdor për tre mijëvjeçarë. Pothuajse për po aq gjatë kanë ekzistuar hieroglifët e egjiptianëve të lashtë. Kanë qenë të panumërt shkencëtarët që i kanë studiuar. Hieroglifët paraqesin një sistem shkrimi relativisht të ndërlikuar. Edhe pse ka shumë të ngjarë të jenë krijuar për një arsye të thjeshtë. Egjipti në atë kohë ishte një perandori e madhe me shumë banorë. Jeta e përditshme dhe mbi të gjitha ekonomia duhej të organizohej. Taksat dhe kontabiliteti duhej të menaxhoheshin në mënyrë efikase. Për këtë, egjiptianët e lashtë zhvilluan karakteret e tyre të shkrimit. Nga ana tjetër, sistemet e shkrimit alfabetik datojnë që nga sumerianët. Çdo sistem shkrimi zbulon shumë për njerëzit që e kanë përdorur. Për më tepër, çdo komb ka karakteristikat e veta në shkrimin e tij. Fatkeqësisht, shkrimi i dorës po humbet gjithnjë e më shumë. Teknologjia moderne e bën atë pothuajse të panevojshëm. Pra: Jo vetëm flisni, gjithashtu vazhdoni të shkruani!