Libri i frazës

sq Bёj pazarin   »   he ‫לעשות סידורים‬

51 [pesёdhjetёenjё]

Bёj pazarin

Bёj pazarin

‫51 [חמישים ואחת]‬

51 [xamishim w\'axat]

‫לעשות סידורים‬

[la'assot sidurim]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Dua tё shkoj nё bibliotekё. ‫א-- ר--- ל--- ל-----.‬ ‫אני רוצה ללכת לספריה.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l--------.ani rotseh/rotsah lalekhet lasifriah.
Dua tё shkoj nё librari. ‫א-- ר--- ל--- ל---- ה-----.‬ ‫אני רוצה ללכת לחנות הספרים.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------ h-------.ani rotseh/rotsah lalekhet l'xanut hasfarim.
Dua tё shkoj te kioska. ‫א-- ר--- ל--- ל-----.‬ ‫אני רוצה ללכת לקיוסק.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------.ani rotseh/rotsah lalekhet laqiosq.
Dua tё marr hua njё libёr. ‫א-- ר--- ל---- ס--.‬ ‫אני רוצה לשאול ספר.‬ 0
an- r-----/r----- l------ s----.ani rotseh/rotsah lish'ol sefer.
Dua tё blej njё libёr. ‫א-- ר--- ל---- ס--.‬ ‫אני רוצה לקנות ספר.‬ 0
an- r-----/r----- l----- s----.ani rotseh/rotsah liqnot sefer.
Dua tё blej njё gazetё. ‫א-- ר--- ל---- ע----.‬ ‫אני רוצה לקנות עיתון.‬ 0
an- r-----/r----- l----- i---.ani rotseh/rotsah liqnot iton.
Dua tё shkoj nё bibliotekё tё marr njё libёr. ‫א-- ר--- ל--- ל----- ל---- ס--.‬ ‫אני רוצה ללכת לספריה לשאול ספר.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l-------- l------ s----.ani rotseh/rotsah lalekhet lasifriah lish'ol sefer.
Dua tё shkoj nё librari tё blej njё libёr. ‫א-- ר--- ל--- ל---- ה----- ל---- ס--.‬ ‫אני רוצה ללכת לחנות הספרים לקנות ספר.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------ h------- l----- s----.ani rotseh/rotsah lalekhet l'xanut hasfarim liqnot sefer.
Dua tё shkoj te kioska pёr tё blerё njё gazetё. ‫א-- ר--- ל--- ל----- ל---- ע----.‬ ‫אני רוצה ללכת לקיוסק לקנות עיתון.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------ l----- i---.ani rotseh/rotsah lalekhet laqiosq liqnot iton.
Dua tё shkoj te okulisti. ‫א-- ר--- ל--- ל--------.‬ ‫אני רוצה ללכת לאופטיקאי.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l----------.ani rotseh/rotsah lalekhet la'optiqa'y.
Dua tё shkoj nё supermarket. ‫א-- ר--- ל--- ל--------.‬ ‫אני רוצה ללכת לסופרמרקט.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------------.ani rotseh/rotsah lalekhet lasupermarqet.
Dua tё shkoj te furra e bukёs. ‫א-- ר--- ל--- ל------.‬ ‫אני רוצה ללכת למאפייה.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l---------.ani rotseh/rotsah lalekhet lama'afiah.
Dua tё blej syze. ‫א-- ר--- ל---- מ------.‬ ‫אני רוצה לקנות משקפיים.‬ 0
an- r-----/r----- l----- m---------.ani rotseh/rotsah liqnot mishqafaim.
Dua tё blej fruta dhe perime. ‫א-- ר--- ל---- פ---- ו-----.‬ ‫אני רוצה לקנות פירות וירקות.‬ 0
an- r-----/r----- l----- p----- w-----.ani rotseh/rotsah liqnot peyrot wirqot.
Dua tё blej simite dhe bukё. ‫א-- ר--- ל---- ל------ ו---.‬ ‫אני רוצה לקנות לחמניות ולחם.‬ 0
an- r-----/r----- l----- l-------- w------.ani rotseh/rotsah liqnot laxmaniot w'lexem.
Dua tё shkoj te okulisti pёr tё blerё syze. ‫א-- ר--- ל--- ל-------- ל---- מ------.‬ ‫אני רוצה ללכת לאופטיקאי לקנות משקפיים.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------------ l----- m---------.ani rotseh/rotsah lalekhet lasupermarqet liqnot mishqafaim.
Dua tё shkoj nё supermarket pёr tё blerё fruta dhe perime. ‫א-- ר--- ל--- ל-------- ל---- פ---- ו-----.‬ ‫אני רוצה ללכת לסופרמרקט לקנות פירות וירקות.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l------------ l----- p----- w-----.ani rotseh/rotsah lalekhet lasupermarqet liqnot peyrot wirqot.
Dua tё shkoj te furra e bukёs pёr tё blerё simite dhe bukё. ‫א-- ר--- ל--- ל------ ל---- ל------ ו---.‬ ‫אני רוצה ללכת למאפייה לקנות לחמניות ולחם.‬ 0
an- r-----/r----- l------- l--------- l----- l-------- w------.ani rotseh/rotsah lalekhet lama'afiah liqnot laxmaniot w'lexem.

Gjuhët e minoriteteve në Evropë

Në Evropë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Shumica e tyre janë gjuhë indo-evropiane. Krahas gjuhëve të mëdha kombëtare ka shumë gjuhë të tjera më të vogla. Këto janë gjuhët e minoriteteve. Gjuhët e minoriteteve ndryshojnë nga gjuhët zyrtare. Ato nuk janë dialekte. Nuk janë as gjuhë të imigrantëve. Gjuhët e minoriteteve përcaktohen nga prejardhja e tyre etnike. Do të thotë se ato janë gjuhë të grupimeve të caktuara etnike. Gjuhë minoriteti ka pothuajse në çdo vend të Evropës. Janë pothuajse 40 gjuhë në Bashkimin Evropian. Disa gjuhë minoritare fliten vetëm në një vend. Një shembull është gjuha sorbishte në Gjermani. Gjuha rome nga ana tjetër ka folës në shumë vende evropiane. Gjuhët minoritare kanë një status të veçantë. Ato fliten nga një grup relativisht i vogël. Këto grupe nuk kanë mundësi të ndërtojnë shkollat e tyre. Gjithashtu është e vështirë të botojnë letërsinë e tyre. Prandaj shumë gjuhë minoritare janë të kërcënuara nga zhdukja. Dëshira e Bashkimit Evropian është t'i mbrojë gjuhët minoritare. Çdo gjuhë është një pjesë e rëndësishme e një kulture ose identiteti. Disa etnitete nuk kanë një shtet dhe ekzistojnë vetëm si minoritete. Programe dhe projekte të ndryshme janë krijuar për të promovuar gjuhët e tyre. Shpresohet që dhe kultura e grupeve etnike të vogla të ruhet në këtë mënyrë. Me gjithë përpjekjet, disa gjuhë minoritare do të zhduken së shpejti. Në këtë kategori bën pjesë gjuha livoviane, e cila flitet në një provincë të Letonisë. Vetëm rreth 20 persona janë folës nativë të kësaj gjuhe. Kjo e bën gjuhën livoviane, gjuhën me më pak folës në Evropë...