Libri i frazës

sq Nё hotel – Mbёrritja   »   ku In the hotel – Arrival

27 [njёzeteshtatё]

Nё hotel – Mbёrritja

Nё hotel – Mbёrritja

27 [bîst û heft]

In the hotel – Arrival

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
A keni ndonjё dhomё tё lirё? Od----- w- y- v--- h---? Odeyeke we ye vala heye? 0
Kam rezervuar njё dhomё. Mi- o----- r------ k-----. Min odeyek rezerve kiribû. 0
Emri im ёshtё Myler. Na-- m-- M----- e. Navê min Muller e. 0
Dua njё dhomё teke. Ji b- m-- o------ j- b- k-----/î p----- e. Ji bo min odeyeke ji bo kesekê/î pêwîst e. 0
Dua njё dhomё çift. Ji b- m-- o------ j- b- d- k---- p----- e. Ji bo min odeyeke ji bo du kesan pêwîst e. 0
Sa kushton dhoma pёr njё natё? Bi---- o---- j- b- ş----- ç---- e. Bihayê odeyê ji bo şevekê çiqas e. 0
Dua njё dhomё me banjo. Ez o------ b- s----- d-------. Ez odeyeke bi serşok dixwazim. 0
Dua njё dhomё me dush. Ez o------ b- d-- d-------. Ez odeyeke bi dûş dixwazim. 0
A mund ta shoh dhomёn? Ez d------ o---- b------? Ez dikarim odeyê bibînim? 0
A ka garazh kёtu? Li v-- g------ h---? Li vir gerajek heye? 0
A ka kasafortё kёtu? Li v-- x------- h---? Li vir xeznokek heye? 0
A ka faks kёtu? Li v-- f----- h---? Li vir faksek heye? 0
Mirё, po e marr dhomёn. Ba- e- o---- d------. Baş e, odeyê digirim. 0
Urdhёroni çelsat. Mi--- l- v-- i-. Mifte li vir in. 0
Urdhёroni valixhen time. Ti---- m-- l- v-- i-. Tiştên min li vir in. 0
Nё ç’orё hahet mёngjesi? Ta--- d- s--- ç----- d- y-? Taştê di saet çendan de ye? 0
Nё ç’orё hahet dreka? Fi----- d- s--- ç----- d- y-? Firavîn di saet çendan de ye? 0
Nё ç’orё hahet darka? Şî- d- s--- ç----- d- y-? Şîv di saet çendan de ye? 0

Pushimet janë të rëndësishme për suksesin e të mësuarit

Nëse doni të mësoni me sukses, duhet të bëni shpesh pushim! Studimet e reja shkencore kanë arritur në këtë përfundim. Studiuesit ekzaminuan fazat e të mësuarit. Ata simuluan situata të ndryshme mësimore. Ne i marrim më mirë informacionet në pjesë të vogla. Kjo do të thotë se nuk duhet të mësojmë shumë njëherësh. Gjithmonë duhet të bëjmë pushime midis njësive mësimore. Suksesi ynë i të mësuarit varet gjithashtu nga proceset biokimike. Këto procese ndodhin në tru. Dhe përcaktojnë ritmin tonë optimal të të mësuarit. Kur mësojmë diçka të re, truri ynë lëshon substanca të caktuara. Këto substanca ndikojnë në aktivitetin e qelizave tona të trurit. Dy enzima të ndryshme luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm në këtë proces. Ato lëshohen kur mësojmë përmbajtje të reja. Por, ato nuk lëshohen së bashku. Efekti i tyre shpaloset në intervale të ndryshme. Rezulton se ne mësojmë më mirë, kur të dyja enzimat janë të pranishme në të njëjtën kohë. Suksesi ynë rritet ndjeshëm kur bëjmë pushime më shpesh. Pra, ka kuptim që kohëzgjatja e fazave individuale të mësimit të varjojë. Kohëzgjatja e pushimeve gjithashtu duhet të jetë e ndryshme. Do të ishte ideale të bëni dy pushime me nga dhjetë minuta secili. Më pas një pushim prej pesë minutash. Pastaj një pushim prej 30 minutash. Gjatë pushimeve, truri ynë memorizon më mirë përmbajtjen e re. Ju duhet të largoheni nga vendi i studimit gjatë pushimeve. Gjithashtu është e këshillueshme të lëvizni gjatë tyre. Prandaj bëni një shëtitje të shkurtër mes studimit! Dhe mos t'ju vrasë ndërgjegjja - ju po mësoni ndërkohë!