Libri i frazës

sq Transporti lokal publik   »   ku Public transportation

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

Transporti lokal publik

36 [sî û şeş]

Public transportation

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Ra-------- o------ l- k- y-? Rawestgeha otobusê li ku ye? 0
Cili autobus shkon nё qendёr? Kî--- o----- d--- n------ b----? Kîjan otobus diçe navenda bajar? 0
Cilёn linjё duhet tё marr? Di-- e- l- k---- o------ s---- b----? Divê ez li kîjan otobusê siwar bibim? 0
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Ve-------- m-- h---- d---? Veguherîna min hewce dike? 0
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Di-- e- l- k- v----------? Divê ez li kû veguherînim? 0
Sa kushton njё biletё? Bi---- b----- ç---- e? Bihayê bilêtê çiqas e? 0
Sa stacione janё deri nё qendёr? He-- n------ b---- ç--- r-------- h---? Heya navenda bajêr çend rawestgeh hene? 0
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Di-- h-- l- v-- p--- b----. Divê hun li vir peya bibin. 0
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Di-- e- l- p-- p--- b--. Divê em li paş peya bin. 0
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Tr--- m------ y- b- d- 5 x------ d- t-. Trêna metroyê ya bê di 5 xulekan de tê. 0
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Tr------ b- d- 10 x------ d- t-. Tramweya bê di 10 xulekan de tê. 0
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Ot----- b- d- 15 x------ d- t-. Otobusa bê di 15 xulekan de tê. 0
Kur niset metroja e fundit? Me----- d----- d- s--- ç----- d- r-----? Metroya dawîyê di saet çendan de radibe? 0
Kur niset tramvaji i fundit? Tr------ d----- d- s--- ç----- d- r-----? Tramweya dawîyê di saet çendan de radibe? 0
Kur niset autobusi i fundit? Ot----- d----- d- s--- ç----- d- r-----? Otobusa dawîyê di saet çendan de radibe? 0
A keni njё biletё? Bi---- w- h---? Bilêta we heye? 0
Biletё? – Jo, nuk kam. Bi---? - N-- t--- y-. Bilêt? - Na, tine ye. 0
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Wê d--- d--- h-- c----- b----. Wê demê divê hûn cezayê bidin. 0

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët. Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?