Libri i frazës

sq Vende dhe gjuhё   »   ku Countries and Languages

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

Vende dhe gjuhё

5 [pênc]

Countries and Languages

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Xhoni ёshtё nga Londra. Jo-- j- L------ y-. John ji Londonê ye. 0
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. Lo---- l- B--------- M---- e. London li Brîtanyaya Mezin e. 0
Ai flet anglisht. Ew Î------- d------. Ew Îngilîzî diaxive. 0
Maria ёshtё nga Madridi. Ma--- j- M------ y-. Maria ji Madridê ye. 0
Madridi ndodhet nё Spanjё. Ma---- l- S------- y-. Madrîd li Spanyayê ye. 0
Ajo flet spanjisht. Ew S---- d------. Ew Spanî diaxive. 0
Petri dhe Marta janё nga Berlini. Pe--- û M------- B------ n-. Peter û Marthaji Berlînê ne. 0
Berlini ndodhet nё Gjermani. Be---- l- E-------- y-. Berlîn li Elmanyayê ye. 0
Flisni ju te dy gjermanisht? Ew h-- d- E----- d-------? Ew her du Elmanî diaxivin? 0
Londra ёshtё njё kryeqytet. Lo---- p-------- e. London paytextek e. 0
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. Ma---- û B----- j- p------ i-. Madrîd û Berlîn jî paytext in. 0
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. Pa----- m---- û b----- i-. Paytext mezin û bideng in. 0
Franca ndodhet nё Europё. Fr---- l- E----- y-. Frensa li Ewropa ye. 0
Egjipti ndodhet nё Afrikё. Mi--- l- A----- y-. Misir li Afrîqa ye. 0
Japonia ndodhet nё Azi. Ja----- l- A----- y-. Japonya li Asyayê ye. 0
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. Qe---- l- B----- E------ y-. Qenada li Bakurê Emerîka ye. 0
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. Pa---- l- E-------- N---- e. Panama li Emerîkaya Navîn e. 0
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. Br---- l- E-------- B---- e. Brazîl li Emerîkaya Başûr e. 0

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin. Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!