Libri i frazës

sq Lidhёzat 2   »   ku Conjunctions 2

95 [nёntёdhjetёepesё]

Lidhёzat 2

Lidhёzat 2

95 [not û pênc]

Conjunctions 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Prej sa kohёsh ajo nuk punon mё? Ji k---- v- e- n------- ê--? Ji kengî ve ew naxebite êdî? 0
Qё prej martesёs? Ji ç--- k- z-------? Ji çaxê ku zewiciye? 0
Po, ajo nuk punon mё, qёkur u martua. Be--- e- b---- j- ç--- k- z------- v- n-------. Belê, ew bixwe ji çaxê ku zewiciye ve naxebite. 0
Qёkur u martua, ajo nuk punon mё. Ji ç--- k- z------- v-- e- b---- ê-- n-------. Ji çaxê ku zewiciye ve, ew bixwe êdî naxebite. 0
Qёkur njihen, ata janё tё lumtur. Ji ç--- k- h-- n-- d---- v- b------- i-. Ji çaxê ku hev nas dikin ve bextiyar in. 0
Qёkur janё bёrё me fёmijё, dalin mё rrallё. Ji ç--- k- z----- w-- ç----- v- k-- d---------- d----. Ji çaxê ku zarokê wan çêbûye ve kêm derdikevine derve. 0
Kur do tё telefonojё ajo? Ke--- t------ d---? Kengî têlefon dike? 0
Gjatё udhёtimit? De-- d- r- d-? Dema di rê da? 0
Po, kur nget makinёn. Be--- d--- k- t-------- d----. Belê, dema ku tirimpêlê diajo. 0
Ajo telefonon, kur nget makinёn. Ew- d--- k- t-------- d---- t------- d---. Ew, dema ku tirimpêlê diajo têlefonê dike. 0
Ajo shikon televizor, kur hekuros. Ew d--- k- u---- d---- t---------- t----- d---. Ew dema ku utiyê dike, televziyonê temaşe dike. 0
Ajo dёgjon muzikё, kur bёn detyrat e shtёpisё. Ew d--- k- s-------- x-- ç----- m----- g----- d---. Ew dema ku spartekên xwe çêdike muzîkê guhdar dike. 0
Nuk shikoj asgjё, kur s’kam syzet. Bê-- b------- x--- e- t------ n------. Bêyî berçavka xwe, ez tiştekî nabînim. 0
Nuk kuptoj asgjё, kur muzika ёshtё kaq e lartё. De-- k- d---- m----- p-- b------- e- t------ j- f-- n----. Dema ku dengê muzîkê pir bilinde, ez tiştekî jê fêm nakim. 0
Nuk nuhas asgjë, kur jam me rrufё. De-- k- z----- d---- b---- n--------. Dema ku zekimî dibim bêhnê nakişînim. 0
Ne marrim njё taksi, kur bie shi. Ku b---- b----- e- ê l- t------ s---- b----. Ku baran bibare em ê li texsiyê siwar bibin. 0
Ne do tё udhёtojmё pёrreth botёs, nёse fitojmё nё llotari. Ku e- d- l----- d- b- s-- b------ e- ê l- c----- h----- b------. Ku em di lotoyê de bi ser bikevin em ê li cîhanê hemîyî bigerin. 0
Ne do tё fillojmё tё hamё, nёse ai s’vjen shpejt. Ku d- n-- d- n--- e- ê d--- b- x------ b----. Ku di nêz de neyê em ê dest bi xwarinê bikin. 0

Gjuhët e Bashkimit Evropian

Bashkimi Evropian përbëhet sot nga më shumë se 25 vende. Në të ardhmen, edhe më shumë vende do të jenë pjesë e BE-së. Një vend i ri, do të thotë zakonisht një gjuhë e re. Aktualisht në BE fliten më shumë se 20 gjuhë të ndryshme. Të gjitha gjuhët e Bashkimit Evropian janë të barabarta. Ky diversitet linguistik është magjepsës. Ai gjithashtu mund të çojë në probleme. Skeptikët besojnë se gjuhët e shumta janë një pengesë për BE-në. Ato pengojnë bashkëpunimin efikas. Prandaj, disa mendojnë se duhet të ketë një gjuhë të përbashkët. Të gjitha vendet duhet të komunikojnë me këtë gjuhë. Por nuk është aq e thjeshtë. Nuk mund të emërohet asnjëra gjuhë si gjuha zyrtare. Vende e tjera do të ndiheshin të disfavorizuara. E në të vërtetë nuk ka asnjë gjuhë neutrale në Evropë… As një gjuhë artificiale si esperanto nuk mund të funksionojë. Pasi gjuha pasqyron gjithmonë kulturën e një vendi. Prandaj asnjë vend nuk do të heqë dorë nga gjuha e tij. Vendet shohin një pjesë të identitetit të tyre tek gjuha. Politika gjuhësore është një çështje thelbësore në axhendën e BE-së. Madje ekziston një komisioner për shumëgjuhësinë. BE-ja ka numrin më të madh të përkthyesve dhe interpretuesve në botë. Rreth 3500 njerëz punojnë për të mundësuar komunikimin. Sidoqoftë, jo të gjitha dokumentet mund të përkthehen gjithmonë. Kjo do të kërkonte shumë kohë dhe para. Shumica e dokumenteve përkthehen vetëm në disa gjuhë. Gjuhët e shumta janë një nga sfidat më të mëdha të BE-së. Evropa duhet të bashkohet pa humbur identitetet e saj të shumta!