Libri i frazës

sq Bёj pyetje 1   »   ku Asking questions 1

62 [gjashtёdhjetёedy]

Bёj pyetje 1

Bёj pyetje 1

62[şêst û du]

Asking questions 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
mёsoj Fê---n Fêrbûn 0
A mёsojnё shumё nxёnёsit? Xw------- g----- f-- d----? Xwendakar gelekî fêr dibin? 0
Jo, mёsojnё pak. Na- k-- f-- d----. Na, kêm fêr dibin. 0
pyes pi---n pirsîn 0
A e pyesni shpesh mёsuesin? Hû- t-- û t-- p--- j- m------ d-------? Hûn tim û tim pirs ji mamoste dipirsin? 0
Jo, nuk e pyes shpesh. Na- t-- û t-- n-------. Na, tim û tim napirsim. 0
pёrgjigjem be--------n bersivandin 0
Pёrgjigjuni, ju lutem. Ji k----- x-- r- b------ b----. Ji kerema xwe re bersivê bidin. 0
Unё pёrgjigjem. Be---- d----. Bersiv didim. 0
punoj Xe-----. Xebitîn. 0
A po punon ai tani? An--- e- d-------? Aniha ew dixebite? 0
Po, ai po punon. Be--- a---- d-------. Belê, aniha dixebite. 0
vij ha--n hatin 0
A vini? Hû- t--? Hûn tên? 0
Po, po vijmё tani. Be--- b---- t--. Belê, bilez tên. 0
banoj rû-----n rûniştin 0
A banoni nё Berlin? Hû- l- B------ r------? Hûn li Berlînê rûdinên? 0
Po, unё banoj nё Berlin. Be--- e- l- B------ r------. Belê, ez li Berlînê rûdinêm. 0

Kush do të flasë, duhet të shkruajë!

Të mësuarit e gjuhëve të huaja nuk është gjithmonë e lehtë. Veçanërisht në fillim, studentëve iu duken të vështira gjuhët. Shumë nuk guxojnë të thonë fjali në gjuhën e re. Ata kanë frikë të bëjnë gabime. Për studentë të tillë të gjuhëve, shkrimi mund të jetë një zgjidhje. Pasi kush dëshiron të flasë mirë, duhet të shkruajë sa më shumë! Shkrimi na ndihmon të mësohemi me një gjuhë të re. Për këtë ka disa arsye. Shkrimi funksionon ndryshe nga të folurit. Është një proces shumë i komplikuar. Gjatë të shkruarit ne kemi kohë të mendojmë më gjatë se cilat fjalë të zgjedhim. Si rezultat, truri ynë funksionon më intensivisht me gjuhën e re. Nga ana tjetër, jemi shumë më të qetë kur shkruajmë. Askush nuk është para nesh duke pritur një përgjigje. Kështu humbasim ngadalë frikën nga gjuha e re. Për më tepër, shkrimi stimulon krijimtarinë. Ne ndihemi më të lirë dhe luajmë më shumë me gjuhën e re. Shkrimi na jep më tepër kohë sesa të folurit. Madje forcon kujtesën! Avantazhi më i madh i shkrimit është forma jo-personale. Kjo do të thotë se ne mund të vlerësojmë rezultatin e formulimit tonë. Ne shohim gjithçka qartë. Kështu mund t'i korrigjojmë gabimet tona dhe të mësojmë prej tyre. Ajo çfarë shkruajmë në gjuhën e re, nuk ka rëndësi në parim. E rëndësishme është të formulojmë rregullisht fjali të shkruara. Nëse dëshironi të praktikoni, mund të kërkoni një mik letrash jashtë shtetit. Në një moment duhet ta takoni atë personalisht. Do e shihni: Të folurit tani është shumë më i lehtë!