Libri i frazës

sq Avari makine   »   ku Car breakdown

39 [tridhjetёenёntё]

Avari makine

Avari makine

39 [sî û neh]

Car breakdown

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Ku ёshtё pika tjetër e karburantit? Be-------- b- l- k- y-? Benzîngeha bê li kû ye? 0
Mё ёshtё shfryrё goma. La----- m-- t-----. Lastîka min teqiya. 0
A mund tё ma ndёrroni rrotёn? Em d------ ç------ b----------? Em dikarin çerxeyê biguherînin? 0
Kam nevojё pёr disa litra naftё. Çe-- l---- m---- j- m-- r- p----- e Çend lître mazot ji min re pêwîst e 0
S’kam mё benzinё. Be----- m-- q-----. Benzîna min qediya. 0
Mos keni ndonjё bidon rezervё? Bî---- w- y- z--- h---? Bîdona we ye zêde heye? 0
Ku mund tё marr nё telefon? Ez d------ l- k- t------- b----? Ez dikarim li kû têlefonê bikim? 0
Mё duhet njё shёrbim karrotreci. Ji m-- r- s------ k----- p----- e. Ji min re servîsa kaşker pêwîst e. 0
Po kёrkoj njё ofiçinё. Li t------------ d------. Li tamîrxaneyekê digerim. 0
Ndodhi njё aksident. Qe----- q-----. Qezayek qewimî. 0
Ku ёshtё telefoni mё i afёrt? Tê------ d-- a l- k- y-? Têlefona din a li kû ye? 0
A keni njё celular me vete? Li g-- w- t------- d---- h---? Li gel we telefuna desta heye? 0
Kemi nevojё pёr ndihmё. Ji m- r- a------ d---. Ji me re alîkarî divê. 0
Thёrrisni njё mjek! Ba--- b-------- b----! Bangî bijîşkekî bikin! 0
Thёrrisni policinё! Ba--- p---- b----! Bangî polîs bikin! 0
Dokumentat ju lutem. Be------ w- j- k----- x--. Belgeyên we ji kerema xwe. 0
Patentёn, ju lutem. Aj------- w- j- k----- x--. Ajonameya we ji kerema xwe. 0
Dёshminё e automjetit, ju lutem. Ru----- w- j- k----- x--. Ruxseta we ji kerema xwe. 0

Bebet me talent linguistik

Që para se të flasin, bebet dinë shumë rreth gjuhëve. Ky fakt është demonstruar nga eksperimente të ndryshme. Zhvillimi i fëmijëve hulumtohet në laboratorë specialë për foshnjat. Ku gjithashtu studiohet sesi fëmijët mësojnë të flasin. Bebet janë dukshëm më të zgjuara nga sa kemi menduar deri tani. Që kur janë 6 muaj ato kanë shumë aftësi gjuhësore. Për shembull, ato njohin gjuhën e tyre amtare. Bebet franceze dhe gjermane reagojnë ndryshe ndaj tingujve të caktuar. Sjelljet e ndryshme përcillen nga modele të ndryshme të theksit. Kështu që foshnjat kanë një lloj sensi për të dalluar tonin e gjuhës së tyre. Edhe fëmijët shumë të vegjël mund të memorizojnë disa fjalë. Prindërit janë shumë të rëndësishëm për zhvillimin gjuhësor të bebeve. Sepse foshnjat kanë nevojë për ndërveprim menjëherë pas lindjes. Ato dëshirojnë të komunikojnë me mamin dhe babin. Ndërveprimi duhet të shoqërohet me emocione pozitive. Prindërit nuk duhet të jenë të stresuar kur flasin me bebet e tyre. Është gjithashtu e gabuar nëse flasin pak me to. Stresi ose heshtja mund të kenë pasoja negative tek foshnjat. Zhvillimi i tyre gjuhësor mund të ndikohet negativisht. Të mësuarit për bebet fillon që në barkun e nënës! Ato reagojnë ndaj gjuhës që para se të lindin. Perceptojnë me saktësi sinjalet akustike. Këto sinjale njihen nga foshnjat pas lindjes. Bebet e palindura mësojnë gjithashtu ritmin e gjuhës. Ato mund të dëgjojnë zërin e nënës së tyre që në barkun e saj. Kështu që ju mund të flisni me fëmijën që nuk ka lindur ende. Por, mos e teproni… Fëmija do të ketë mjaft kohë pas lindjes për të ushtruar.