Libri i frazës

sq Aktivitete nё pushime   »   ku Vacation activities

48 [dyzetёetetё]

Aktivitete nё pushime

Aktivitete nё pushime

48 [çil û heşt]

Vacation activities

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
A ёshtё i pastёr plazhi? Pl-- p---- e? Plaj paqij e? 0
A mund tё bёhet banjo atje? Li w- d--- m---- d----- b----- b----? Li wê derê mirov dikare bikeve behrê? 0
A s’ ёshtё e rrezikshme tё bёsh banjo atje? Ke---- b---- l- w- d--- x------- a- n-? Ketina behrê li wê derê xetereye an na? 0
A mund tё marr me qira njё çadёr plazhi? Li v-- s----- t--- t- k--------? Li vir sîwana tavê tê kirêkirin? 0
A mund tё marr me qira njё shezllong? Li v-- ş------ t- k--------? Li vir şezlong tê kirêkirin? 0
A mund tё marr me qira njё varkё? Li v-- b---- t- k--------? Li vir botek tê kirêkirin? 0
Do tё kisha qejf tё sёrfoja. Mi- d------ s---- b----. Min dixwast sorfê bikim. 0
Do tё kisha qejf tё zhytesha. Mi- d------ n-- b----. Min dixwast noq bibim. 0
Do tё kisha qejf tё bёja ski mbi ujё. Mi- d------ k---------- b----. Min dixwest kaşûnbaziyê bikim. 0
Ku mund tё marr me qira njё dёrrasё sёrfi? Te----- s---- t- k--------? Texteyê sorfê tê kirêkirin? 0
Ku mund të marr me qira pajisje zhytjeje? Ar------ n----- t- k--------? Arasteka noqkar tê kirêkirin? 0
Ku mund t’i marrёsh me qira slitat pёr ski mbi ujё? Ke------- a-- t- k--------? Keşûnbaza avê tê kirêkirin? 0
Jam fillestar. Ez v- g--- d-------- i-. Ez vê gavê destpêker im. 0
Jam mesatarisht i mirё. Di p----- n---- d- m-. Di pileya navîn de me. 0
Di tё orientohem. Ez n------ v- m-. Ez nasyarî vî me. 0
Ku ёshtё ashensori pёr ngjitje? Te------- l- k- y-? Teleferîk li kû ye? 0
A i ke me vete slitat pёr ski? Ke-------- t- l- g-- t---? Keşûnbazên te li gel tene? 0
A i ke me vete kёpucёt pёr ski? So--- t- y- k---------- l- g-- t- n-? Solên te ye keşûnbaziyê li gel te ne? 0

Gjuha e imazheve

Një thënie gjermane thotë: Një pikturë shpreh më shumë se një mijë fjalë. Kjo do të thotë se imazhet shpesh kuptohen më shpejt sesa gjuha. Imazhet madje i përcjellin më mirë ndjenjat. Prandaj reklamimi përdor shumë fotografi. Imazhet funksionojnë ndryshe nga gjuha. Ato na tregojnë disa gjëra paralelisht dhe në tërësinë e tyre. Kjo do të thotë se i gjithë imazhi në tërësi ka një efekt të caktuar. Përmes gjuhës padyshim që duhen më shumë fjalë. Imazhet dhe gjuha janë të lidhura. Për të përshkruar një pikturë, ne kemi nevojë për fjalë. Anasjelltas, shumë tekste kuptohen shumë mirë falë imazheve. Gjuhëtarët kanë studiuar lidhjen mes imazhit dhe gjuhës. Lind pyetja nëse imazhet janë një gjuhë më vete. Nëse diçka është vetëm e filmuar, ne mund të shohim imazhet. Por, mesazhi i filmit nuk është konkret. Nëse një imazh ka për qëllim të funksionojë si gjuhë, ai duhet të jetë konkret. Sa më pak të tregojë, aq më i qartë bëhet mesazhi i tij. Një shembull i mirë janë piktogramat. Piktogramat janë simbole të thjeshta dhe të qarta. Ato zëvendësojnë gjuhën, pra janë komunikim vizual. Piktogramin për ndalimin e pirjes së duhanit e njohin të gjithë. Tregon një cigare me një vijë që e përshkruan sipër. Globalizimi i bën imazhet gjithnjë e më të rëndësishme. Ju duhet të mësoni edhe gjuhën e tyre. Ajo nuk është ndërkombëtare ashtu si mendojnë shumica. Sepse kultura ndikon në të kuptuarit e imazheve. Ajo që ne shohim varet nga shumë faktorë të ndryshëm. Disa njerëz nuk shohin një cigare, por vetëm linja të errëta.