Libri i frazës

sq Veprimtaritё   »   ku Activities

13 [trembёdhjetё]

Veprimtaritё

Veprimtaritё

13 [sêzdeh]

Activities

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Çfarё bёn Marta? Ma---- ç- d---? Martha çi dike? 0
Ajo punon nё zyrё. Ew l- b----- d-------. Ew li buroyê dixebite. 0
Ajo punon nё kompjuter. Ew b- k-------- d-------. Ew bi komputerê dixebite. 0
Ku ёshtё Marta? Ma---- l- k- y-? Martha li kû ye? 0
Nё kinema. Li s------- y-. Li sînemayê ye. 0
Ajo po shikon njё film. Ew f------ t----- d---. Ew fîlmekî temaşe dike. 0
Çfarё bёn Peteri? Pe--- ç- d---? Peter çi dike? 0
Ai studion nё universitet. Ew z-------- d------. Ew zanîngehê dixwîne. 0
Ai studion gjuhё te huaja. Ew f--- z---- d---. Ew fêrî ziman dibe. 0
Ku ёshtё Peteri? Pe--- l- k- y-? Peter li kû ye? 0
Nё kafene. Li k--- y-. Li kafê ye. 0
Ai pi kafe. Ew q---- v------. Ew qehwê vedixwe. 0
Ku shkoni me qejf? Ew j- ç----- k- h-- d----. Ew ji çûyîna kû hez dikin. 0
Nё koncert. Ko----ê Konserê 0
Ata dёgjojnё me kёnaqёsi muzikё. Ew j- g----------- m----- h-- d----. Ew ji guhdarkirina muzîkê hez dikin. 0
Ku nuk shkoni me qejf? Ew j- ç----- k- h-- n----? Ew ji çûyina kû hez nakin? 0
Nё disko. Dî----ê Dîskoyê 0
Atyre nuk u pёlqen tё kёrcejnё. Ew h-- d--------- n----. Ew hej danskirinê nakin. 0

Gjuhët kreole

A e dini se gjermanishtja flitet edhe në Paqësorin e Jugut? Kjo është absolutisht e vërtetë! Unserdeutsch flitet në një pjesë të Papua Guinesë së Re dhe Australisë. Është një gjuhë kreole. Gjuhët kreole lindin nga situata të kontaktit gjuhësor. Kjo ndodh në rastet kur disa gjuhë të ndryshme takohen me njëra tjetrën. Shumë gjuhë kreole tani janë pothuajse në zhdukje. Sidoqoftë, në të gjithë botën, 15 milion njerëz ende flasin një gjuhë kreole Gjuhët kreole janë gjithmonë gjuhë amtare. Kjo është e ndryshme tek gjuhët pidgin. Gjuhët pidgin janë forma shumë të reduktuara gjuhësore. Ato shërbejnë vetëm për komunikim shumë të thjeshtë. Shumica e gjuhëve kreole e kanë origjinën në periudhën koloniale. Prandaj gjuhët kreole shpesh bazohen në gjuhët evropiane. Një shenjë dalluese e gjuhëve kreole është fjalori i kufizuar. Gjuhët kreole kanë gjithashtu sistemin e tyre fonetik. Gramatika e gjuhëve kreole është thjeshtuar shumë. Rregullat e ndërlikuara thjesht injorohen nga folësit. Çdo gjuhë kreole është një pjesë e rëndësishme e identitetit kombëtar. Kjo është arsyeja pse ka shumë letërsi të shkruar në gjuhë kreole. Gjuhëtarët janë veçanërisht të interesuar për gjuhët kreole. Pasi ato tregojnë sesi gjuhët zhvillohen dhe shuhen përsëri. Tek gjuhët kreole është e mundur të studiohet zhvillimi i gjuhës. Ato gjithashtu dëshmojnë se gjuha mund të ndryshojë dhe të përshtatet. Disiplina që studion gjuhët kreole quhet kreolistikë. Një nga fjalitë më të njohura në gjuhën kreole vjen nga Xhamajka. Bob Marley e bëri atë të famshme në të gjithë botën – a e dini cila është? Është, No woman, no cry! (= No, woman, don't cry!)