Libri i frazës

sq Bёj pyetje 1   »   bn প্রশ্ন জিজ্ঞাসা ১

62 [gjashtёdhjetёedy]

Bёj pyetje 1

Bёj pyetje 1

৬২ [বাষট্টি]

62 [bāṣaṭṭi]

প্রশ্ন জিজ্ঞাসা ১

[praśna jijñāsā 1]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Bengalisht Luaj Më shumë
mёsoj শে-- (শ----) শেখা (শিখতে) 0
śē--- (ś------)śēkhā (śikhatē)
A mёsojnё shumё nxёnёsit? শি---------- ক- অ--- ক--- শ---? শিক্ষার্থীরা কি অনেক কিছু শেখে? 0
śi--------- k- a---- k---- ś----?śikṣārthīrā ki anēka kichu śēkhē?
Jo, mёsojnё pak. না- ত--- ক- শ--- ৷ না, তারা কম শেখে ৷ 0
Nā- t--- k--- ś---ēNā, tārā kama śēkhē
pyes প্---- জ------- ক-া প্রশ্ন জিজ্ঞাসা করা 0
pr---- j------ k--āpraśna jijñāsā karā
A e pyesni shpesh mёsuesin? আপ-- ক- ব-- ব-- আ---- শ------- প----- জ------- ক---? আপনি কি বার বার আপনার শিক্ষককে প্রশ্ন জিজ্ঞাসা করেন? 0
āp--- k- b--- b--- ā------ ś-------- p----- j------ k-----?āpani ki bāra bāra āpanāra śikṣakakē praśna jijñāsā karēna?
Jo, nuk e pyes shpesh. না- আ-- ত--- ব-- ব-- প----- জ------- ক-- ন- ৷ না, আমি তাকে বার বার প্রশ্ন জিজ্ঞাসা করি না ৷ 0
Nā- ā-- t--- b--- b--- p----- j------ k--- nāNā, āmi tākē bāra bāra praśna jijñāsā kari nā
pёrgjigjem উত--- দ---া উত্তর দেওয়া 0
ut---- d----āuttara dē'ōẏā
Pёrgjigjuni, ju lutem. অন----- ক-- উ---- দ-- ৷ অনুগ্রহ করে উত্তর দিন ৷ 0
an------ k--- u----- d--aanugraha karē uttara dina
Unё pёrgjigjem. আম- উ---- দ-- ৷ আমি উত্তর দিই ৷ 0
ām- u----- d--iāmi uttara di'i
punoj কা- ক-া কাজ করা 0
kā-- k--ākāja karā
A po punon ai tani? সে ক- এ- ম------- ক-- ক---? সে কি এই মুহূর্তে কাজ করছে? 0
sē k- ē-- m------ k--- k------?sē ki ē'i muhūrtē kāja karachē?
Po, ai po punon. হ্---- স- এ- ম------- ক-- ক--- ৷ হ্যাঁ, সে এই মুহূর্তে কাজ করছে ৷ 0
Hy---- s- ē-- m------ k--- k-----ēHyām̐, sē ē'i muhūrtē kāja karachē
vij আসা আসা 0
āsāāsā
A vini? আপ-- ক- আ----? আপনি কি আসছেন? 0
āp--- k- ā-------?āpani ki āsachēna?
Po, po vijmё tani. হ্---- আ--- আ--- ৷ হ্যাঁ, আমরা আসছি ৷ 0
Hy---- ā---- ā----iHyām̐, āmarā āsachi
banoj থা-া থাকা 0
th--āthākā
A banoni nё Berlin? আপ-- ক- ব------- থ----? আপনি কি বার্লিনে থাকেন? 0
āp--- k- b------ t------?āpani ki bārlinē thākēna?
Po, unё banoj nё Berlin. হ্---- আ-- ব------- থ--- ৷ হ্যাঁ, আমি বার্লিনে থাকি ৷ 0
Hy---- ā-- b------ t---iHyām̐, āmi bārlinē thāki

Kush do të flasë, duhet të shkruajë!

Të mësuarit e gjuhëve të huaja nuk është gjithmonë e lehtë. Veçanërisht në fillim, studentëve iu duken të vështira gjuhët. Shumë nuk guxojnë të thonë fjali në gjuhën e re. Ata kanë frikë të bëjnë gabime. Për studentë të tillë të gjuhëve, shkrimi mund të jetë një zgjidhje. Pasi kush dëshiron të flasë mirë, duhet të shkruajë sa më shumë! Shkrimi na ndihmon të mësohemi me një gjuhë të re. Për këtë ka disa arsye. Shkrimi funksionon ndryshe nga të folurit. Është një proces shumë i komplikuar. Gjatë të shkruarit ne kemi kohë të mendojmë më gjatë se cilat fjalë të zgjedhim. Si rezultat, truri ynë funksionon më intensivisht me gjuhën e re. Nga ana tjetër, jemi shumë më të qetë kur shkruajmë. Askush nuk është para nesh duke pritur një përgjigje. Kështu humbasim ngadalë frikën nga gjuha e re. Për më tepër, shkrimi stimulon krijimtarinë. Ne ndihemi më të lirë dhe luajmë më shumë me gjuhën e re. Shkrimi na jep më tepër kohë sesa të folurit. Madje forcon kujtesën! Avantazhi më i madh i shkrimit është forma jo-personale. Kjo do të thotë se ne mund të vlerësojmë rezultatin e formulimit tonë. Ne shohim gjithçka qartë. Kështu mund t'i korrigjojmë gabimet tona dhe të mësojmë prej tyre. Ajo çfarë shkruajmë në gjuhën e re, nuk ka rëndësi në parim. E rëndësishme është të formulojmë rregullisht fjali të shkruara. Nëse dëshironi të praktikoni, mund të kërkoni një mik letrash jashtë shtetit. Në një moment duhet ta takoni atë personalisht. Do e shihni: Të folurit tani është shumë më i lehtë!