Libri i frazës

sq Ndjenjat   »   bn অনুভূতি

56 [pesёdhjetёegjashtё]

Ndjenjat

Ndjenjat

৫৬ [ছাপ্পান্ন]

56 [chāppānna]

অনুভূতি

[anubhūti]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Bengalisht Luaj Më shumë
Kam qejf ইচ--- থ--া ইচ্ছা থাকা 0
ic--- t---āicchā thākā
Ne kemi qejf. আম---- ই---- আ-- ৷ আমাদের ইচ্ছা আছে ৷ 0
ām----- i---- ā--ēāmādēra icchā āchē
S’kemi qejf. আম---- ই---- ন-- ৷ আমাদের ইচ্ছা নাই ৷ 0
ām----- i---- n--iāmādēra icchā nā'i
Tё kesh frikё ভয় প---া ভয় পাওয়া 0
bh--- p----ābhaẏa pā'ōẏā
Kam frikё. আম-- ভ- ক--- ৷ আমার ভয় করছে ৷ 0
ām--- b---- k-----ēāmāra bhaẏa karachē
Nuk kam frikё. আম-- ভ- ক--- ন- ৷ আমার ভয় করছে না ৷ 0
ām--- b---- k------ nāāmāra bhaẏa karachē nā
Tё kesh kohё. সম- থ--া সময় থাকা 0
sa---- t---āsamaẏa thākā
Ai ka kohё. তা- ক--- স-- আ-- ৷ তার কাছে সময় আছে ৷ 0
tā-- k---- s----- ā--ētāra kāchē samaẏa āchē
Ai s’ka kohё. তা- ক--- ক--- স-- ন-- ৷ তার কাছে কোনো সময় নেই ৷ 0
tā-- k---- k--- s----- n--itāra kāchē kōnō samaẏa nē'i
Tё jesh i mёrzitur বি---- হ-- য---া বিরক্ত হয়ে যাওয়া 0
bi----- h--- y----ābirakta haẏē yā'ōẏā
Ajo ёshtё e mёrzitur. সে ব----- হ-- গ--- ৷ সে বিরক্ত হয়ে গেছে ৷ 0
sē b------ h--- g---ēsē birakta haẏē gēchē
Ajo nuk ёshtё e mёrzitur. সে ব----- হ-- য-- ন- ৷ সে বিরক্ত হয়ে যায় নি ৷ 0
sē b------ h--- y--- nisē birakta haẏē yāẏa ni
Tё kesh uri. খি-- প---া খিদে পাওয়া 0
kh--- p----ākhidē pā'ōẏā
A keni uri? তো----- ক- খ--- প-----? তোমাদের কি খিদে পেয়েছে? 0
tō------ k- k---- p------?tōmādēra ki khidē pēẏēchē?
Nuk keni uri? তো----- ক- খ--- প-- ন-? তোমাদের কি খিদে পায় নি? 0
Tō------ k- k---- p--- n-?Tōmādēra ki khidē pāẏa ni?
Kam etje. তে---- (ত-----) প----- প----- ল---৤ তেষ্টা (তৃষ্ণা) পাওয়া, পিপাসা লাগা৤ 0
Tē--- (t-----) p------ p----- l---৤Tēṣṭā (tr̥ṣṇā) pā'ōẏā, pipāsā lāgā৤
Ju keni etje. তা--- ত----- প----- ৷ তাদের তেষ্টা পেয়েছে ৷ 0
tā---- t---- p-----ētādēra tēṣṭā pēẏēchē
Ju nuk keni etje. তা--- ত----- প-- ন- ৷ তাদের তেষ্টা পায় নি ৷ 0
tā---- t---- p--- nitādēra tēṣṭā pāẏa ni

Gjuhët sekrete

Përmes gjuhëve ne dëshirojmë të transmetojmë atë që mendojmë dhe ndiejmë. Të kuptuarit është qëllimi më i rëndësishëm i një gjuhe. Ka raste kur njerëzit nuk duan të kuptohen nga të gjithë. Prandaj krijojnë gjuhë sekrete. Gjuhët sekrete i kanë magjepsur njerëzit për mijëra vjet. Jul Çezari për shembull, kishte gjuhën e tij të fshehtë. Ai dërgonte mesazhe të koduara në të gjitha zonat e perandorisë së tij. Armiqtë e tij nuk mund të lexonin këto mesazhe të koduara. Gjuhët sekrete janë komunikim i mbrojtur. Përmes gjuhëve të fshehta ne dallohemi nga të tjerët. Ne tregojmë se i përkasim një grupi ekskluziv. Përdorimi i gjuhëve sekrete ka arsye të ndryshme. Të dashuruarit kanë shkruar letra të koduara gjatë gjithë kohës. Disa grupe profesionale kanë gjuhën e tyre gjithashtu. Ka gjuhë për magjistarët, hajdutët dhe tregtarët. Kryesisht, gjuhët sekrete përdoren për qëllime politike. Pothuajse në çdo luftë, u zhvilluan gjuhë sekrete. Shërbimet ushtarake dhe sekrete kanë ekspertët e tyre për gjuhë të fshehtë. Shkenca e kodimit është kriptologjia. Kodet moderne bazohen në formula të ndërlikuara matematikore. Ato janë shumë të vështirë për t'u deshifruar. Nuk mund të imagjinojmë jetën tonë pa gjuhë të koduara. Të dhënat e koduara përdoren kudo sot. Karta krediti dhe emaili – gjithçka funksionon me kode. Veçanërisht fëmijëve u duken interesante gjuhët sekrete. Ata pëlqejnë të shkëmbejnë mesazhe sekrete me miqtë e tyre. Gjuhët e fshehta janë madje të dobishme për zhvillimin e fëmijëve... Ato promovojnë kreativitet dhe ndjenjë për gjuhën!