Libri i frazës

sq Bёj pyetje 1   »   fa ‫ سؤال کردن 1‬

62 [gjashtёdhjetёedy]

Bёj pyetje 1

Bёj pyetje 1

‫62 [شصت و دو]‬

62 [shast-o-do]

‫ سؤال کردن 1‬

[soâl kardan 1]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Persisht Luaj Më shumë
mёsoj ‫ی-- گ----- د-- خ-----‬ ‫یاد گرفتن، درس خواندن‬ 0
yâ----iyâdgiri
A mёsojnё shumё nxёnёsit? ‫د--- آ----- ز--- د-- م---------‬ ‫دانش آموزان زیاد درس می‌خوانند؟‬ 0
dâ----------- z--- d--- m--------?dânesh-âmuzân ziâd dars mikhânand?
Jo, mёsojnё pak. ‫ن-- آ--- ز--- د-- ن---------.‬ ‫نه، آنها زیاد درس نمی‌خوانند.‬ 0
na- â--- z--- d--- n----------.na, ânhâ ziâd dars nemikhânand.
pyes ‫س--- ک---‬ ‫سؤال کردن‬ 0
so-- k----nsoâl kardan
A e pyesni shpesh mёsuesin? ‫ش-- ا- م--- ز--- س--- م-------‬ ‫شما از معلم زیاد سؤال می‌کنید؟‬ 0
sh--- a- m------ z--- s--- m------?shomâ az mo-alem ziâd soâl mikonid?
Jo, nuk e pyes shpesh. ‫ن-- م- ا- ا- (م--) ز--- س--- ن------.‬ ‫نه، من از او (مرد) زیاد سؤال نمی‌کنم.‬ 0
na- m-- a- o- (m---) z--- s--- n--------.na, man az oo (mard) ziâd soâl nemikonam.
pёrgjigjem ‫ج--- د---‬ ‫جواب دادن‬ 0
ja--- d---njavâb dâdan
Pёrgjigjuni, ju lutem. ‫ل---- ج--- د---.‬ ‫لطفاً جواب دهید.‬ 0
lo---- j---- d----.lotfan javâb dahid.
Unё pёrgjigjem. ‫م- ج--- م-----.‬ ‫من جواب می‌دهم.‬ 0
ma- j---- m------.man javâb midaham.
punoj ‫ک-- ک---‬ ‫کار کردن‬ 0
kâ- k----nkâr kardan
A po punon ai tani? ‫ا- (م--) ا--- ک-- م------‬ ‫او (مرد) الآن کار می‌کند؟‬ 0
oo (m---) a---- k-- m------?oo (mard) al-ân kâr mikonad?
Po, ai po punon. ‫ب--- ا- (م--) ا--- ک-- م-----.‬ ‫بله، او (مرد) الآن کار می‌کند.‬ 0
ba--- o- (m---) a---- k-- m------.bale, oo (mard) al-ân kâr mikonad.
vij ‫آ---‬ ‫آمدن‬ 0
âm---nâmadan
A vini? ‫ش-- م-------‬ ‫شما می‌آیید؟‬ 0
sh--- m------?shomâ mi-âyid?
Po, po vijmё tani. ‫ب--- م- ا--- م------.‬ ‫بله، ما الآن می‌آییم.‬ 0
ba--- m- a---- m------.bale, mâ al-ân mi-âyim.
banoj ‫ز---- (ا----) ک---‬ ‫زندگی (اقامت) کردن‬ 0
ze----- (e------) k----nzendegi (eghâmat) kardan
A banoni nё Berlin? ‫ش-- د- ب---- ز---- م-------‬ ‫شما در برلین زندگی می‌کنید؟‬ 0
sh--- d-- b----- z------ m------?shomâ dar berlin zendegi mikonid?
Po, unё banoj nё Berlin. ‫ب-- م- د- ب---- ز---- م-----.‬ ‫بله من در برلین زندگی می‌کنم.‬ 0
ba-- m-- d-- b----- z------ m------.bale man dar berlin zendegi mikonam.

Kush do të flasë, duhet të shkruajë!

Të mësuarit e gjuhëve të huaja nuk është gjithmonë e lehtë. Veçanërisht në fillim, studentëve iu duken të vështira gjuhët. Shumë nuk guxojnë të thonë fjali në gjuhën e re. Ata kanë frikë të bëjnë gabime. Për studentë të tillë të gjuhëve, shkrimi mund të jetë një zgjidhje. Pasi kush dëshiron të flasë mirë, duhet të shkruajë sa më shumë! Shkrimi na ndihmon të mësohemi me një gjuhë të re. Për këtë ka disa arsye. Shkrimi funksionon ndryshe nga të folurit. Është një proces shumë i komplikuar. Gjatë të shkruarit ne kemi kohë të mendojmë më gjatë se cilat fjalë të zgjedhim. Si rezultat, truri ynë funksionon më intensivisht me gjuhën e re. Nga ana tjetër, jemi shumë më të qetë kur shkruajmë. Askush nuk është para nesh duke pritur një përgjigje. Kështu humbasim ngadalë frikën nga gjuha e re. Për më tepër, shkrimi stimulon krijimtarinë. Ne ndihemi më të lirë dhe luajmë më shumë me gjuhën e re. Shkrimi na jep më tepër kohë sesa të folurit. Madje forcon kujtesën! Avantazhi më i madh i shkrimit është forma jo-personale. Kjo do të thotë se ne mund të vlerësojmë rezultatin e formulimit tonë. Ne shohim gjithçka qartë. Kështu mund t'i korrigjojmë gabimet tona dhe të mësojmë prej tyre. Ajo çfarë shkruajmë në gjuhën e re, nuk ka rëndësi në parim. E rëndësishme është të formulojmë rregullisht fjali të shkruara. Nëse dëshironi të praktikoni, mund të kërkoni një mik letrash jashtë shtetit. Në një moment duhet ta takoni atë personalisht. Do e shihni: Të folurit tani është shumë më i lehtë!