Libri i frazës

Mohore 2   »   Negació 2

65 [gjashtёdhjetёepesё]

Mohore 2

Mohore 2

65 [seixanta-cinc]

+

Negació 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Katalonisht Luaj Më shumë
A ёshtё e shtrenjtё unaza? És c-- l------? És car l’anell? 0 +
Jo, kushton vetёm njёqind euro. No- n---- c---- c--- e----. No, només costa cent euros. 0 +
Por unё kam vetёm pesёdhjetё. Pe-- n---- e- t--- c--------. Però només en tinc cinquanta. 0 +
     
A je gati? Ha- a-----? Has acabat? 0 +
Jo, akoma jo. No- e----- n-. No, encara no. 0 +
Por do tё jem gati tani shpejt. Pe-- a---- a----. Però aviat acabo. 0 +
     
A do pёrsёri supё? Vo-- m-- s---? Vols més sopa? 0 +
Jo, nuk dua mё. No- j- n- e- v---. No, ja no en vull. 0 +
Por njё akullore. Pe-- u- a---- g----. Però un altre gelat. 0 +
     
A keni shumё qё banoni kёtu? Qu- f- g---- q-- v--- a---? Que fa gaire que vius aquí? 0 +
Jo, vetёm njё muaj. No- n---- u- m--. No, només un mes. 0 +
Por njoh shumё njerёz tashmё. Pe-- j- c---- u- m--- d- g---. Però ja conec un munt de gent. 0 +
     
A do tё nisesh pёr nё shtёpi nesёr? Va- a c--- d---? Vas a casa demà? 0 +
Jo, nё fundjavё. No- n---- e-- c--- d- s------. No, només els caps de setmana. 0 +
Por do tё kthehem tё dielёn. Pe-- j- t---- d-------. Però ja torno diumenge. 0 +
     
A tё ёshtё rritur vajza? La t--- f---- j- é- m---- d-----? La teva filla ja és major d’edat? 0 +
Jo, ёshtё vetёm shtatёmbёdhjetё vjeç. No- t- n---- d----- a---. No, té només disset anys. 0 +
Por ka tashmё njё shok. Pe-- j- t- x----. Però ja té xicot. 0 +
     

Çfarë na tregojnë fjalët

Ka miliona libra në të gjithë botën. Nuk dihet sesa janë shkruar deri më sot. Në këto libra janë ruajtur shumë dije. Nëse do të mund t'i lexoni të gjithë, do të dinit shumë për jetën. Pasi librat na tregojnë sesi ndryshon bota jonë. Çdo epokë ka librat e saj. Në to mund të shihni se çfarë është e rëndësishme për njerëzit. Fatkeqësisht, askush nuk mund t'i lexojë të gjithë librat. Sidoqoftë, teknologjia moderne mund të na ndihmojë të analizojmë librat. Përmes digjitalizimit, librat mund të ruhen si të dhëna. Më pas mund të analizohet përmbajtja e tyre. Në këtë mënyrë, gjuhëtarët shohin sesi ndryshon gjuha jonë. Është edhe më interesante të llogaritet shpeshtësia e fjalëve. Kjo ju lejon të zbulojnë kuptimin e disa gjërave. Shkencëtarët kanë analizuar më shumë se pesë milion libra. Librat i përkisnin pesë shekujve të fundit. Në total u analizuan 500 miliardë fjalë. Shpeshtësia e fjalëve tregon sesi njerëzit kanë jetuar më parë dhe sot. Idetë dhe tendencat pasqyrohen në gjuhë. Fjala burra, për shembull, ka humbur disa nga kuptimet e saj. Sot përdoret më rrallë se më parë. Shpeshtësia e fjalës gra, nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm. Edhe çfarë na pëlqen të hamë mund të shihet tek fjalët. Në vitet 50-të, fjala ice cream ishte shumë e rëndësishme. Pastaj fjalët si pizza dhe pasta u bënë shumë të njohura. Prej disa vitesh, dominon fjala sushi . Ka një lajm të mirë për të gjithë dashamirësit e gjuhës… Gjuha jonë fiton më shumë fjalë çdo vit!