Libri i frazës

sq Mohore 2   »   af Ontkenning 2

65 [gjashtёdhjetёepesё]

Mohore 2

Mohore 2

65 [vyf en sestig]

Ontkenning 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
A ёshtё e shtrenjtё unaza? Is d-- r--- d---? Is die ring duur? 0
Jo, kushton vetёm njёqind euro. Ne-- d-- k-- m--- n-- e--------- E---. Nee, dit kos maar net eenhonderd Euro. 0
Por unё kam vetёm pesёdhjetё. Ma-- e- h-- n-- v-----. Maar ek het net vyftig. 0
A je gati? Is j- a- k----? Is jy al klaar? 0
Jo, akoma jo. Ne-- n-- n--. Nee, nog nie. 0
Por do tё jem gati tani shpejt. Ma-- e- s-- b-------- k---- w---. Maar ek sal binnekort klaar wees. 0
A do pёrsёri supё? Wi- j- n-- s-- h-? Wil jy nog sop hê? 0
Jo, nuk dua mё. Ne-- e- w-- n-- m--- h- n--. Nee, ek wil nie meer hê nie. 0
Por njё akullore. Ma-- n-- ’- r-----. Maar nog ’n roomys. 0
A keni shumё qё banoni kёtu? Wo-- j- a- l--- h---? Woon jy al lank hier? 0
Jo, vetёm njё muaj. Ne-- n-- n-- ’- m----. Nee, nog net ’n maand. 0
Por njoh shumё njerёz tashmё. Ma-- e- k-- a- b--- m----. Maar ek ken al baie mense. 0
A do tё nisesh pёr nё shtёpi nesёr? Ga-- j- m--- h--- t-- r-? Gaan jy môre huis toe ry? 0
Jo, nё fundjavё. Ne-- e--- o-- d-- n-----. Nee, eers oor die naweek. 0
Por do tё kthehem tё dielёn. Ma-- e- k-- r---- S----- t----. Maar ek kom reeds Sondag terug. 0
A tё ёshtё rritur vajza? Is j-- d----- r---- ’- v---------? Is jou dogter reeds ’n volwassene? 0
Jo, ёshtё vetёm shtatёmbёdhjetё vjeç. Ne-- s- i- n-- n-- s--------. Nee, sy is nog net sewentien. 0
Por ka tashmё njё shok. Ma-- s- h-- a------ ’- k----. Maar sy het alreeds ’n kêrel. 0

Çfarë na tregojnë fjalët

Ka miliona libra në të gjithë botën. Nuk dihet sesa janë shkruar deri më sot. Në këto libra janë ruajtur shumë dije. Nëse do të mund t'i lexoni të gjithë, do të dinit shumë për jetën. Pasi librat na tregojnë sesi ndryshon bota jonë. Çdo epokë ka librat e saj. Në to mund të shihni se çfarë është e rëndësishme për njerëzit. Fatkeqësisht, askush nuk mund t'i lexojë të gjithë librat. Sidoqoftë, teknologjia moderne mund të na ndihmojë të analizojmë librat. Përmes digjitalizimit, librat mund të ruhen si të dhëna. Më pas mund të analizohet përmbajtja e tyre. Në këtë mënyrë, gjuhëtarët shohin sesi ndryshon gjuha jonë. Është edhe më interesante të llogaritet shpeshtësia e fjalëve. Kjo ju lejon të zbulojnë kuptimin e disa gjërave. Shkencëtarët kanë analizuar më shumë se pesë milion libra. Librat i përkisnin pesë shekujve të fundit. Në total u analizuan 500 miliardë fjalë. Shpeshtësia e fjalëve tregon sesi njerëzit kanë jetuar më parë dhe sot. Idetë dhe tendencat pasqyrohen në gjuhë. Fjala burra, për shembull, ka humbur disa nga kuptimet e saj. Sot përdoret më rrallë se më parë. Shpeshtësia e fjalës gra, nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm. Edhe çfarë na pëlqen të hamë mund të shihet tek fjalët. Në vitet 50-të, fjala ice cream ishte shumë e rëndësishme. Pastaj fjalët si pizza dhe pasta u bënë shumë të njohura. Prej disa vitesh, dominon fjala sushi . Ka një lajm të mirë për të gjithë dashamirësit e gjuhës… Gjuha jonë fiton më shumë fjalë çdo vit!