Libri i frazës

sq Mohore 2   »   ko 부정하기 2

65 [gjashtёdhjetёepesё]

Mohore 2

Mohore 2

65 [예순다섯]

65 [yesundaseos]

부정하기 2

[bujeonghagi 2]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Koreanisht Luaj Më shumë
A ёshtё e shtrenjtё unaza? 그 반-- 비--? 그 반지가 비싸요? 0
ge- b------ b------?geu banjiga bissayo?
Jo, kushton vetёm njёqind euro. 아니-- 이- 백 유--- 안--. 아니요, 이건 백 유로밖에 안해요. 0
an---- i---- b--- y--------- a------.aniyo, igeon baeg yulobakk-e anhaeyo.
Por unё kam vetёm pesёdhjetё. 하지- 저- 오- 유--- 없--. 하지만 저는 오십 유로밖에 없어요. 0
ha----- j------ o--- y--------- e--------.hajiman jeoneun osib yulobakk-e eobs-eoyo.
A je gati? 벌써 다---? 벌써 다했어요? 0
be------ d-----------?beolsseo dahaess-eoyo?
Jo, akoma jo. 아니-- 아--. 아니요, 아직요. 0
an---- a------.aniyo, ajig-yo.
Por do tё jem gati tani shpejt. 하지- 곧 다- 거--. 하지만 곧 다할 거예요. 0
ha----- g-- d---- g------.hajiman god dahal geoyeyo.
A do pёrsёri supё? 수프- 더 드---? 수프를 더 드릴까요? 0
su------- d-- d----------?supeuleul deo deulilkkayo?
Jo, nuk dua mё. 아니-- 이- 됐--. 아니요, 이제 됐어요. 0
an---- i-- d----------.aniyo, ije dwaess-eoyo.
Por njё akullore. 하지- 아----- 하- 더 주--. 하지만 아이스크림은 하나 더 주세요. 0
ha----- a-------------- h--- d-- j-----.hajiman aiseukeulim-eun hana deo juseyo.
A keni shumё qё banoni kёtu? 여기- 오- 살---? 여기서 오래 살았어요? 0
ye------ o--- s-----------?yeogiseo olae sal-ass-eoyo?
Jo, vetёm njё muaj. 아니-- 이- 한 달 됐--. 아니요, 이제 한 달 됐어요. 0
an---- i-- h-- d-- d----------.aniyo, ije han dal dwaess-eoyo.
Por njoh shumё njerёz tashmё. 하지- 이- 많- 사--- 알--. 하지만 이미 많은 사람들을 알아요. 0
ha----- i-- m------- s------------ a-----.hajiman imi manh-eun salamdeul-eul al-ayo.
A do tё nisesh pёr nё shtёpi nesёr? 내일 집- 운--- 갈 거--? 내일 집에 운전하고 갈 거예요? 0
na--- j---- u--------- g-- g------?naeil jib-e unjeonhago gal geoyeyo?
Jo, nё fundjavё. 아니-- 주--- 가-. 아니요, 주말에만 가요. 0
an---- j--------- g---.aniyo, jumal-eman gayo.
Por do tё kthehem tё dielёn. 하지- 일--- 돌-- 거--. 하지만 일요일에 돌아올 거예요. 0
ha----- i-------- d------ g------.hajiman il-yoil-e dol-aol geoyeyo.
A tё ёshtё rritur vajza? 당신- 딸- 성----? 당신의 딸은 성인이에요? 0
da-------- t------- s------------?dangsin-ui ttal-eun seong-in-ieyo?
Jo, ёshtё vetёm shtatёmbёdhjetё vjeç. 아니-- 아- 열-- 살---. 아니요, 아직 열일곱 살이에요. 0
an---- a--- y--------- s-------.aniyo, ajig yeol-ilgob sal-ieyo.
Por ka tashmё njё shok. 하지- 벌- 남---- 있--. 하지만 벌써 남자친구가 있어요. 0
ha----- b------- n------------ i-------.hajiman beolsseo namjachinguga iss-eoyo.

Çfarë na tregojnë fjalët

Ka miliona libra në të gjithë botën. Nuk dihet sesa janë shkruar deri më sot. Në këto libra janë ruajtur shumë dije. Nëse do të mund t'i lexoni të gjithë, do të dinit shumë për jetën. Pasi librat na tregojnë sesi ndryshon bota jonë. Çdo epokë ka librat e saj. Në to mund të shihni se çfarë është e rëndësishme për njerëzit. Fatkeqësisht, askush nuk mund t'i lexojë të gjithë librat. Sidoqoftë, teknologjia moderne mund të na ndihmojë të analizojmë librat. Përmes digjitalizimit, librat mund të ruhen si të dhëna. Më pas mund të analizohet përmbajtja e tyre. Në këtë mënyrë, gjuhëtarët shohin sesi ndryshon gjuha jonë. Është edhe më interesante të llogaritet shpeshtësia e fjalëve. Kjo ju lejon të zbulojnë kuptimin e disa gjërave. Shkencëtarët kanë analizuar më shumë se pesë milion libra. Librat i përkisnin pesë shekujve të fundit. Në total u analizuan 500 miliardë fjalë. Shpeshtësia e fjalëve tregon sesi njerëzit kanë jetuar më parë dhe sot. Idetë dhe tendencat pasqyrohen në gjuhë. Fjala burra, për shembull, ka humbur disa nga kuptimet e saj. Sot përdoret më rrallë se më parë. Shpeshtësia e fjalës gra, nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm. Edhe çfarë na pëlqen të hamë mund të shihet tek fjalët. Në vitet 50-të, fjala ice cream ishte shumë e rëndësishme. Pastaj fjalët si pizza dhe pasta u bënë shumë të njohura. Prej disa vitesh, dominon fjala sushi . Ka një lajm të mirë për të gjithë dashamirësit e gjuhës… Gjuha jonë fiton më shumë fjalë çdo vit!