Libri i frazës

sq Pije   »   ti መስተ

12 [dymbёdhjetё]

Pije

Pije

12 [ዓሰርተክልተ]

12 [‘aseritekilite]

መስተ

[mesite]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Tigrinisht Luaj Më shumë
Unё pi çaj. ኣነ ሻ- ኢ- ዝ--። ኣነ ሻሂ ኢየ ዝሰቲ። 0
an- s---- ī-- z-----።ane shahī īye zisetī።
Unё pi kafe. ኣነ ቡ- ኢ- ዝ--። ኣነ ቡን ኢየ ዝሰቲ። 0
an- b--- ī-- z-----።ane buni īye zisetī።
Unё pi ujё mineral. ኣነ ማ- ኢ- ዝ--። ኣነ ማይ ኢየ ዝሰቲ። 0
an- m--- ī-- z-----።ane mayi īye zisetī።
A e pi çajin me limon? ሻሂ ም- ለ-- ዲ-/ዲ- ት-- ዶ? ሻሂ ምስ ለሚን ዲኻ/ዲኺ ትሰቲ ዶ? 0
sh--- m--- l----- d----/d---- t----- d-?shahī misi lemīni dīẖa/dīẖī tisetī do?
A e pi kafenё me sheqer? ቡን ም- ሹ-- ት-- ዶ? ቡን ምስ ሹኮር ትሰቲ ዶ? 0
bu-- m--- s------ t----- d-?buni misi shukori tisetī do?
A e pi ujin me akull? ማይ ም- በ-- ት-- ዶ? ማይ ምስ በረድ ትሰቲ ዶ? 0
ma-- m--- b----- t----- d-?mayi misi beredi tisetī do?
Kёtu bёhet njё festë. ኣብ- ሓ- በ-- ኣ-። ኣብዚ ሓደ በዓል ኣሎ። 0
ab--- h---- b----- a--።abizī ḥade be‘ali alo።
Njerёzit pijnё shampanjё. እቶ- ሰ- ሻ---- ይ---። እቶም ሰብ ሻምፐይን ይሰትዩ። 0
it--- s--- s---------- y-------።itomi sebi shamipeyini yisetiyu።
Njerёzit pijnё verё dhe birrё. እቶ- ሰ- ነ--- ቢ-- እ-- ዝ---። እቶም ሰብ ነቢትን ቢራን እዮም ዝሰትዩ። 0
it--- s--- n------- b----- i---- z-------።itomi sebi nebītini bīrani iyomi zisetiyu።
A pi alkool? ኣል-- ት-- ዶ? ኣልኮል ትሰቲ ዶ? 0
al----- t----- d-?alikoli tisetī do?
A pi uiski? ዊስ- ት-- ዶ? ዊስኪ ትሰቲ ዶ? 0
wī---- t----- d-?wīsikī tisetī do?
A pi kola me rum? ኮላ ም- ሩ- ት-- ዶ? ኮላ ምስ ሩም ትሰቲ ዶ? 0
ko-- m--- r--- t----- d-?kola misi rumi tisetī do?
Shampanja nuk mё pёlqen. ኣነ ሻ---- ኣ---- እ-። ኣነ ሻምፐይን ኣይፈቱን እየ። 0
an- s---------- a-------- i--።ane shamipeyini ayifetuni iye።
Vera nuk mё pёlqen. ኣነ ነ-- ኣ---- እ-። ኣነ ነቢት ኣይፈቱን እየ። 0
an- n----- a-------- i--።ane nebīti ayifetuni iye።
Birra nuk mё pёlqen. ኣነ ቢ- ኣ---- እ-። ኣነ ቢራ ኣይፈቱን እየ። 0
an- b--- a-------- i--።ane bīra ayifetuni iye።
Bebi do qumёsht. እቲ ህ-- ጸ- ኣ---- እ-። እቲ ህጻን ጸባ ኣይፈቱን እዩ። 0
it- h------- t----- a-------- i--።itī hits’ani ts’eba ayifetuni iyu።
Fёmija do kakao dhe lёng molle. እቲ ቆ-- ካ--- ጽ------- ይ--። እቲ ቆልዓ ካካዎን ጽማቝ-ቱፋሕን ይፈቱ። 0
it- k------ k------- t-------------------- y-----።itī k’oli‘a kakawoni ts’imaḵ’wi-tufaḥini yifetu።
Gruaja do lёng portokalli dhe lёng qitroje. እታ ሰ--- ጽ-- ብ----- ግ------ ት--። እታ ሰበይቲ ጽማቝ ብርቱኳንን ግረፕፍሩትን ትፈቱ። 0
it- s------- t---------- b------------ g------------- t-----።ita sebeyitī ts’imaḵ’wi biritukwanini girepifirutini tifetu።

Shenjat si gjuhë

Njerëzit krijuan gjuhë për të komunikuar. Të shurdhët ose personat me probleme të dëgjimit kanë një gjuhë të tyren. Kjo është gjuha e shenjave, gjuha themelore e të gjithë njerëzve të shurdhër. Ajo përbëhet nga shenja të kombinuara. Prandaj ajo është një gjuhë vizuale, pra, “e dukshme”. A kuptohet gjuha e shenjave në një nivel ndërkombëtar? Jo, edhe për shenjat ka gjuhë të ndryshme kombëtare. Çdo vend ka gjuhën e tij të shenjave. Ajo është e ndikuar nga kultura e atij vendi. Sepse gjuha zhvillohet gjithnjë nga kultura. Kjo vlen edhe për gjuhët qe nuk fliten. Sidoqoftë, ekziston një gjuhë ndërkombëtare e shenjave. Por shenjat e saj janë më të komplikuara. Gjithsesi, gjuhët kombëtare të shenjave janë të ngjashme. Shumë shenja janë ikonike. Ato bazohen në formën e sendeve që përfaqësojnë. Gjuha më e përhapur e shenjave është gjuha amerikane e shenjave. Gjuhët e shenjave njihen si gjuhë në kuptimin e plotë të fjalës. Ato kanë gramatikën e tyre. Edhe pse është e ndryshme nga gramatika e gjuhëve të folura. Kjo është arsyeja pse gjuha e shenjave nuk mund të përkthehet fjalë për fjalë. Sidoqoftë, ka interpretues të gjuhës së shenjave. Me gjuhën e shenjave, informacioni transmetohet në mënyrë simultane. Kjo do të thotë se një shenjë e vetme mund të shprehë një fjali të tërë. Në gjuhën e shenjave ka gjithashtu dialekte. Veçoritë rajonale kanë shenjat e tyre. Dhe çdo gjuhë e shenjave ka intonacionin e vet. Kjo vlen edhe për shenjat: aksenti ynë tregon origjinën tonë.