Libri i frazës

sq Nё natyrё   »   da I naturen

26 [njёzetegjashtё]

Nё natyrё

Nё natyrё

26 [seksogtyve]

I naturen

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Danisht Luaj Më shumë
A e shikon kullёn? Ka- d- s- t----- d--? Kan du se tårnet der? 0
A e shikon malin? Ka- d- s- b------ d--? Kan du se bjerget der? 0
A e shikon fshatin? Ka- d- s- l-------- d--? Kan du se landsbyen der? 0
   
A e shikon lumin? Ka- d- s- f----- d--? Kan du se floden der? 0
A e shikon urёn? Ka- d- s- b---- d--? Kan du se broen der? 0
A e shikon liqenin? Ka- d- s- s--- d--? Kan du se søen der? 0
   
Zogu atje mё pёlqen. De- d-- f--- k-- j-- g--- l---. Den der fugl kan jeg godt lide. 0
Pema atje mё pёlqen. De- d-- t-- k-- j-- g--- l---. Det der træ kan jeg godt lide. 0
Guri atje mё pёlqen. De- h-- s--- k-- j-- g--- l---. Den her sten kan jeg godt lide. 0
   
Parku atje mё pёlqen. De- p--- d-- k-- j-- g--- l---. Den park der kan jeg godt lide. 0
Kopshti atje mё pёlqen. De- h--- d-- k-- j-- g--- l---. Den have der kan jeg godt lide. 0
Lulja kёtu mё pёlqen. De- h-- b----- k-- j-- g--- l---. Den her blomst kan jeg godt lide. 0
   
Mё duket i bukur. Je- s----- d-- e- s----. Jeg synes, det er smukt. 0
Mё duket interesant. Je- s----- d-- e- i----------. Jeg synes, det er interessant. 0
Mё duket i mrekullueshёm. Je- s----- d-- e- v----------. Jeg synes, det er vidunderlig. 0
   
Mё duket i shёmtuar. Je- s----- d-- e- g----. Jeg synes, det er grimt. 0
Mё duket i mёrzitshёm. Je- s----- d-- e- k-------. Jeg synes, det er kedeligt. 0
Mё duket i frikshёm. Je- s----- d-- e- f-----------. Jeg synes, det er forfærdeligt. 0
   

Gjuhët dhe thëniet

Të gjitha gjuhët kanë fjalë të urta. Thëniet janë një pjesë e rëndësishme e identitetit kombëtar. Fjalët e urta tregojnë vlerat dhe normat e një vendi. Forma e tyre është zakonisht e njohur dhe e fiksuar, kështu që nuk mund të ndryshohet. Fjalët e urta janë gjithmonë të shkurtra dhe të përmbledhura. Në to shpesh përdoren metafora. Shumë thënie janë ndërtuar edhe poetikisht. Pjesa më e madhe e tyre na japin këshilla ose tregojnë rregulla të sjelljes. Disa prej thënieve kritikojnë në mënyrë të qartë. Fjalët e urta shpesh përdorin stereotipe. Pra, ato ju referohen tipareve që supozohet të jenë tipike për vendet apo popujt e tjerë. Thëniet kanë një traditë shumë të gjatë. Aristoteli i vlerësoi ato si pjesë të shkurtra filozofike. Ato janë një burim i rëndësishëm stilistik në retorikë dhe letërsi. Veçantia e tyre është se ato mbesin gjithmonë aktuale. Në linguistikë ekziston një disiplinë, e cila u kushtohet vetëm atyre. Shumë thënie ekzistojnë në shumë gjuhë. Këto janë thënie leksikore shumë të ngjashme. Kjo do të thotë se folësit e gjuhëve të ndryshme përdorin fjalë të ngjashme. Bellende Hunde beißen nicht, Perro que ladra no muerde. (DE-ES) Qeni që leh, nuk kafshon. Thënie të tjera janë semantikisht të njëjta. Kjo do të thotë se e njëjta përmbajtje shprehet me fjalë të tjera. Appeler un chat un chat, Dire pane al pane e vino al vino. (FR-IT) Fjalët e urta na ndihmojnë të kuptojmë popujt dhe kulturat e tjera. Më interesantet janë fjalët e urta që ekzistojnë në të gjithë botën. Të cilat kanë të bëjnë me çështjet “e mëdha” të jetës njerëzore. Këto fjalë të urta ju referohen përvojave universale. Ato tregojnë se ne jemi të gjithë njëlloj - pavarësisht se cilën gjuhë flasim!