Libri i frazës

sq Nё hotel – Mbёrritja   »   lt Viešbutyje — atvykimas

27 [njёzeteshtatё]

Nё hotel – Mbёrritja

Nё hotel – Mbёrritja

27 [dvidešimt septyni]

Viešbutyje — atvykimas

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
A keni ndonjё dhomё tё lirё? Ar t----- l----- k------? Ar turite laisvą kambarį? 0
Kam rezervuar njё dhomё. (A-) u--------- k------. (Aš) užsisakiau kambarį. 0
Emri im ёshtё Myler. Ma-- p------ — M----- (i-). Mano pavardė — Miuler (is). 0
   
Dua njё dhomё teke. Ma- r----- v--------- k-------. Man reikia vienviečio kambario. 0
Dua njё dhomё çift. Ma- r----- d-------- k-------. Man reikia dviviečio kambario. 0
Sa kushton dhoma pёr njё natё? Ki-- k------- k------- u- n----? Kiek kainuoja kambarys už naktį? 0
   
Dua njё dhomё me banjo. (A-) n------- k------- s- v----. (Aš) norėčiau kambario su vonia. 0
Dua njё dhomё me dush. (A-) n------- k------- s- d---. (Aš) norėčiau kambario su dušu. 0
A mund ta shoh dhomёn? Ar g---- p------- k------? Ar galiu pamatyti kambarį? 0
   
A ka garazh kёtu? Ar č-- y-- g------? Ar čia yra garažas? 0
A ka kasafortё kёtu? Ar č-- y-- s-----? Ar čia yra seifas? 0
A ka faks kёtu? Ar č-- y-- f-----? Ar čia yra faksas? 0
   
Mirё, po e marr dhomёn. Ge---- a- i-- k------. Gerai, aš imu kambarį. 0
Urdhёroni çelsat. Či- r-----. Čia raktai. 0
Urdhёroni valixhen time. Či- m--- b------. Čia mano bagažas. 0
   
Nё ç’orё hahet mёngjesi? Ke----- v------ p--------? Kelintą valandą pusryčiai? 0
Nё ç’orё hahet dreka? Ke----- v------ p-----? Kelintą valandą pietūs? 0
Nё ç’orё hahet darka? Ke----- v------ v--------? Kelintą valandą vakarienė? 0
   

Pushimet janë të rëndësishme për suksesin e të mësuarit

Nëse doni të mësoni me sukses, duhet të bëni shpesh pushim! Studimet e reja shkencore kanë arritur në këtë përfundim. Studiuesit ekzaminuan fazat e të mësuarit. Ata simuluan situata të ndryshme mësimore. Ne i marrim më mirë informacionet në pjesë të vogla. Kjo do të thotë se nuk duhet të mësojmë shumë njëherësh. Gjithmonë duhet të bëjmë pushime midis njësive mësimore. Suksesi ynë i të mësuarit varet gjithashtu nga proceset biokimike. Këto procese ndodhin në tru. Dhe përcaktojnë ritmin tonë optimal të të mësuarit. Kur mësojmë diçka të re, truri ynë lëshon substanca të caktuara. Këto substanca ndikojnë në aktivitetin e qelizave tona të trurit. Dy enzima të ndryshme luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm në këtë proces. Ato lëshohen kur mësojmë përmbajtje të reja. Por, ato nuk lëshohen së bashku. Efekti i tyre shpaloset në intervale të ndryshme. Rezulton se ne mësojmë më mirë, kur të dyja enzimat janë të pranishme në të njëjtën kohë. Suksesi ynë rritet ndjeshëm kur bëjmë pushime më shpesh. Pra, ka kuptim që kohëzgjatja e fazave individuale të mësimit të varjojë. Kohëzgjatja e pushimeve gjithashtu duhet të jetë e ndryshme. Do të ishte ideale të bëni dy pushime me nga dhjetë minuta secili. Më pas një pushim prej pesë minutash. Pastaj një pushim prej 30 minutash. Gjatë pushimeve, truri ynë memorizon më mirë përmbajtjen e re. Ju duhet të largoheni nga vendi i studimit gjatë pushimeve. Gjithashtu është e këshillueshme të lëvizni gjatë tyre. Prandaj bëni një shëtitje të shkurtër mes studimit! Dhe mos t'ju vrasë ndërgjegjja - ju po mësoni ndërkohë!