Libri i frazës

sq Nё kopshtin zoologjik   »   cs V ZOO / zoologické zahradě

43 [dyzetёetre]

Nё kopshtin zoologjik

Nё kopshtin zoologjik

43 [čtyřicet tři]

V ZOO / zoologické zahradě

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Atje ёshtё kopshti zoologjik. Ta- j- Z--. Tam je ZOO. 0
Atje janё xhirafat. Ta- j--- ž-----. Tam jsou žirafy. 0
Ku janё arinjtё? Kd- j--- m------? Kde jsou medvědi? 0
Ku janё elefantёt? Kd- j--- s----? Kde jsou sloni? 0
Ku janё gjarpёrinjtё? Kd- j--- h---? Kde jsou hadi? 0
Ku janё luanёt? Kd- j--- l--? Kde jsou lvi? 0
Kam njё aparat fotografik. Má- f----. Mám foťák. 0
Kam dhe njё kamer filmike. Má- i k-----. Mám i kameru. 0
Ku ka njё bateri? Kd- j- b------? Kde je baterie? 0
Ku janё pinguinёt? Kd- j--- t------? Kde jsou tučňáci? 0
Ku janё kangurёt? Kd- j--- k------? Kde jsou klokani? 0
Ku janё rinoceronёt? Kd- j--- n--------? Kde jsou nosorožci? 0
Ku ёshtё tualeti? Kd- j--- t------? Kde jsou toalety? 0
Atje ёshtё njё kafe. Ta- j- k------. Tam je kavárna. 0
Atje ёshtё njё restorant. Ta- j- r---------. Tam je restaurace. 0
Ku janё devetё? Kd- j--- v--------? Kde jsou velbloudi? 0
Ku janё gorillat dhe zebrat? Kd- j--- g----- a z----? Kde jsou gorily a zebry? 0
Ku janё tigrat dhe krokodilët? Kd- j--- t---- a k--------? Kde jsou tygři a krokodýli? 0

Gjuha baske

Ka katër gjuhë të njohura në Spanjë. Këto janë gjuha spanjolle, katalanase, gale dhe baske. Gjuha baske është e vetmja që nuk ka rrënjë romake. Ajo flitet në zonën kufitare mes Spanjës dhe Francës. Rreth 800000 njerëz flasin baskisht. Gjuha baske konsiderohet si gjuha më e vjetër në kontinentin Evropian. Megjithëse origjina e kësaj gjuhe ende nuk dihet. Për gjuhëtarët, gjuha baske mbetet një enigmë. Baskishtja është gjithashtu e vetmja gjuhë e izoluar në Evropë. Kjo do të thotë se nuk është e lidhur gjenetikisht me asnjë gjuhë tjetër. Arsyeja mund të jetë vendndodhja gjeografike. Për shkak të maleve dhe brigjeve, populli bask ka jetuar gjithmonë i izoluar. Kështu, gjuha e tyre mbijetoi edhe pas pushtimit të indo-evropianëve. Termi bask vjen nga latinishtja vascones . Baskët e quajnë veten Euskaldunak , që do të thotë folësit e gjuhës baske. Kjo tregon sesa shumë ata identifikohen me gjuhën e tyre Euskara . Euskara është transmetuar gojarisht për shekuj me radhë. Prandaj ka pak burime të vjetra të shkruara. Standardizimi i gjuhës nuk ka përfunduar ende. Shumica e baskëve janë dygjuhësh ose shumëgjuhësh. Sidoqoftë, ata vazhdojnë të kultivojnë gjuhën dhe kulturën baske. Rajoni Bask është autonom. Kjo lehtëson proceset e politikave gjuhësore dhe programet kulturore. Fëmijët mund të zgjedhin mes mësimit në gjuhën baske ose spanjolle. Gjithashtu ekzistojnë sporte tipike baske. Duket se kultura dhe gjuha baske kanë një të ardhme. Një fjalë baske e njeh e gjithë bota. Është mbiemri i „El Che“ – …po, sakte, Guevara !