Libri i frazës

sq Ndajfoljet   »   cs Příslovce

100 [njёqind]

Ndajfoljet

Ndajfoljet

100 [sto]

Příslovce

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
njёherё – kurrё už j----- – j---- n---y už jednou – ještě nikdy 0
A keni qenё ndonjёherё nё Berlin? By- / a j--- u- n---- v B------? Byl / a jste už někdy v Berlíně? 0
Jo, asnjёherё. Ne- j---- n----. Ne, ještě nikdy. 0
dikush – askush ně--- – n---o někdo – nikdo 0
A njihni ndonjё? Zn--- t--- n-----? Znáte tady někoho? 0
Jo, nuk njoh njeri kёtu. Ne- n----- t--- n-----. Ne, neznám tady nikoho. 0
akoma – jo mё je--- – u- ne ještě – už ne 0
A do rrini akoma gjatё kёtu? Zů------- t--- j---- d-----? Zůstanete tady ještě dlouho? 0
Jo, nuk rri mё gjatё kёtu. Ne- n-------- t--- d-----. Ne, nezůstanu tady dlouho. 0
akoma mё – jo mё je--- n--- – u- n-c ještě něco – už nic 0
A dёshironi tё pini akoma? Ch---- j---- n--- k p---? Chcete ještě něco k pití? 0
Jo, s’dua mё. Ne- u- n-- n-----. Ne, už nic nechci. 0
diçka – akoma asgjё už n--- – j---- n-c už něco – ještě nic 0
A keni ngrёnё ndonjё gjё? Je-- / j---- j--- u- n---? Jedl / jedla jste už něco? 0
Jo, s’kam ngrёnё akoma asgjё. Ne- j---- j--- n-- n----- / n------. Ne, ještě jsem nic nejedl / nejedla. 0
ndonjё akoma – askush mё je--- n---- – u- n---o ještě někdo – už nikdo 0
A dёshiron dikush tjetёr njё kafe? Ch-- j---- n---- k---? Chce ještě někdo kávu? 0
Jo, askush mё. Ne- u- n----. Ne, už nikdo. 0

Gjuha arabe

Gjuha arabe është një nga gjuhët më të rëndësishme në të gjithë botën. Më tepër se 300 milion njerëz flasin arabisht. Ata jetojnë në më shumë se 20 vende të ndryshme. Arabishtja i përket familjes gjuhësore afro-aziatike. Gjuha arabe daton disa mijëra vjet më parë. Fillimisht, gjuha u fol në Gadishullin Arabik. Nga atje u përhap më tej. Arabishtja e folur është shumë e ndryshme nga gjuha standarde. Ekzistojnë gjithashtu shumë dialekte të ndryshme arabe. Mund të thuhet se flitet ndryshe në çdo rajon. Folësit e dialekteve të ndryshme shpesh nuk mund ta kuptojnë fare njëri-tjetrin. Për këtë arsye, filmat nga vendet arabe zakonisht duhet të dublohen sipas rajoneve. Vetëm kështu mund të kuptohen në të gjithë territorin gjuhësor arab. Arabishtja klasike standarde pothuajse nuk flitet sot. Ajo gjendet vetëm në formën e shkruar. Librat dhe gazetat përdorin arabishten klasike standarde. Deri më tani, nuk ka një gjuhë arabe të vetme. Prandaj, termat teknikë zakonisht vijnë nga gjuhë të tjera. Anglishtja dhe frëngjishtja janë më dominuese në këtë fushë se çdo gjuhë tjetër. Interesi për arabishten është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Gjithnjë e më shumë njerëz duan të mësojnë arabisht. Në çdo universitet dhe në shumë shkolla ofrohen kurse. Sidomos shkrimi i gjuhës arabe, u duket magjepsës shumë njerëzve. Ai shkruhet nga e djathta në të majtë. Shqiptimi dhe gramatika e arabishtes nuk janë aq të thjeshta. Ka shumë tinguj dhe rregulla, të cilat nuk ekzistojnë në gjuhë të tjera. Prandaj gjatë të mësuarit duhet ndjekur një rregull i caktuar. Fillimisht shqiptimi, pastaj gramatika, pastaj shkrimi…