Libri i frazës

sq duhet   »   cs muset něco

72 [shtatёdhjetёedy]

duhet

duhet

72 [sedmdesát dva]

muset něco

Zgjidhni se si dëshironi të shihni përkthimin:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
duhet m-s-t muset m-s-t ----- muset 0
Duhet tё dёrgoj letrёn. Musím --sla--d-p-s. Musím poslat dopis. M-s-m p-s-a- d-p-s- ------------------- Musím poslat dopis. 0
Duhet tё paguaj hotelin. Musí- z-plat-t-z---o---. Musím zaplatit za hotel. M-s-m z-p-a-i- z- h-t-l- ------------------------ Musím zaplatit za hotel. 0
Ti duhet tё ngrihesh herёt. Mu-í- -r---v-t--a-. Musíš brzy vstávat. M-s-š b-z- v-t-v-t- ------------------- Musíš brzy vstávat. 0
Ti duhet tё punosh shumё. M-síš --dně -r---v-t. Musíš hodně pracovat. M-s-š h-d-ě p-a-o-a-. --------------------- Musíš hodně pracovat. 0
Ti duhet tё jesh i pёrpiktё. M--í-------oc--i-ný - do--v----. Musíš být dochvilný / dochvilná. M-s-š b-t d-c-v-l-ý / d-c-v-l-á- -------------------------------- Musíš být dochvilný / dochvilná. 0
Ai duhet tё furnizohet me karburant. Mu-í nata---va-. Musí natankovat. M-s- n-t-n-o-a-. ---------------- Musí natankovat. 0
Ai duhet tё rregullojё makinёn. M-sí -pravit au-o. Musí opravit auto. M-s- o-r-v-t a-t-. ------------------ Musí opravit auto. 0
Ai duhet tё lajё makinёn. Mu-í --ý- -ut-. Musí umýt auto. M-s- u-ý- a-t-. --------------- Musí umýt auto. 0
Ajo duhet tё bёjё pazar. Musí j-- -a-ou--t. Musí jít nakoupit. M-s- j-t n-k-u-i-. ------------------ Musí jít nakoupit. 0
Ajo duhet tё pastrojё shtёpinё. M----u-l-di- ---. Musí uklidit byt. M-s- u-l-d-t b-t- ----------------- Musí uklidit byt. 0
Ajo duhet tё lajё rrobat. M-s--v-pr-t p-ádl-. Musí vyprat prádlo. M-s- v-p-a- p-á-l-. ------------------- Musí vyprat prádlo. 0
Ne duhet tё shkojmё menjёherё nё shkollё. Musíme o-a--i-ě do -ko--. Musíme okamžitě do školy. M-s-m- o-a-ž-t- d- š-o-y- ------------------------- Musíme okamžitě do školy. 0
Ne duhet tё shkojmё menjёherё nё punё. M--í-----a-ži-- -- práce. Musíme okamžitě do práce. M-s-m- o-a-ž-t- d- p-á-e- ------------------------- Musíme okamžitě do práce. 0
Ne duhet tё shkojmё menjёherё te mjeku. Musím- -k-m--t- --l-----. Musíme okamžitě k lékaři. M-s-m- o-a-ž-t- k l-k-ř-. ------------------------- Musíme okamžitě k lékaři. 0
Ju duhet tё prisni autobusin. Mus-t--poč-----a-a-t--us. Musíte počkat na autobus. M-s-t- p-č-a- n- a-t-b-s- ------------------------- Musíte počkat na autobus. 0
Ju duhet tё prisni trenin. Mu-----p-čk-t----vla-. Musíte počkat na vlak. M-s-t- p-č-a- n- v-a-. ---------------------- Musíte počkat na vlak. 0
Ju duhet tё prisni taksinё. M-sít--p-čka---- ta--. Musíte počkat na taxi. M-s-t- p-č-a- n- t-x-. ---------------------- Musíte počkat na taxi. 0

Përse ekzistojnë kaq shumë gjuhë të ndryshme?

Sot ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme në botë. Prandaj neve na nevojiten përkthyes dhe interpretues. Shumë kohë më parë, të gjithë flisnin të njëjtën gjuhë. Kjo ndryshoi kur njerëzit filluan migrimin. Ata lanë vendlindjen e tyre Afrikën dhe u përhapën në tokë. Kjo ndarje hapësinore çoi edhe në ndarje gjuhësore. Pasi çdo popull zhvilloi formën e vet të komunikimit. Nga gjuha e përbashkët proto lindën shumë gjuhë të ndryshme. Por njerëzit nuk qëndruan asnjëherë në një vend për një kohë të gjatë. Kështu që gjuhët u ndanë gjithnjë e më shumë nga njëra tjetra. Derisa në një moment nuk mund të dallohej një rrënjë e përbashkët. Gjithashtu, asnjë popull nuk jetoi i izoluar për mijëvjeçarë. Kanë ekzistuar gjithmonë kontaktet me popuj të tjerë. Kjo i ndryshoi gjuhët. Ato morën elemente nga gjuhë të huaja ose u përzien. Kështu, zhvillimi i gjuhëve nuk u ndal kurrë. Migrimi dhe kontaktet ndërkulturore shpjegojnë shumëllojshmërinë e gjuhëve. Një pyetje tjetër është, pse gjuhët janë kaq të ndryshme. Çdo histori zhvillimi ndjek rregulla të caktuara. Duhet të ketë arsye se përse gjuhët janë kështu si janë. Që prej një kohe të gjatë shkencëtarët janë interesuar për këto arsye. Ata duan të dinë se pse gjuhët janë zhvilluar në mënyra të ndryshme. Për të hulumtuar, studiuesit duhet të gjurmojnë historinë e gjuhëve. Atëherë mund të përcaktohet se çfarë ndryshoi dhe kur. Ende nuk dihet se çfarë ndikon në zhvillimin e gjuhëve. Faktorët kulturorë duket se janë më të rëndësishëm sesa faktorët biologjikë. Kjo do të thotë se historia e popujve të ndryshëm formësoi gjuhët e tyre. Gjuhët padyshim na tregojnë më shumë sesa ne mendojmë...