Libri i frazës

sq Fruta dhe perime   »   cs Ovoce a potraviny

15 [pesёmbёdhjetё]

Fruta dhe perime

Fruta dhe perime

15 [patnáct]

Ovoce a potraviny

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Kam njё luleshtrydhe. Má- j-----. Mám jahodu. 0
Kam njё kivi dhe njё pjepёr. Má- k--- a m-----. Mám kiwi a meloun. 0
Kam njё portokall dhe njё qitro. Má- p------- a g---. Mám pomeranč a grep. 0
   
Kam njё mollё dhe njё mango. Má- j----- a m----. Mám jablko a mango. 0
Kam njё banane dhe njё ananas. Má- b---- a a-----. Mám banán a ananas. 0
Po bёj njё sallatё me fruta. Dě--- o----- s----. Dělám ovocný salát. 0
   
Unё ha njё fetë bukë të thekur. Jí- t----. Jím toast. 0
Unё ha njё fetë bukë të thekur me gjalpё. Jí- t---- s m-----. Jím toast s máslem. 0
Unё ha njё fetë bukë të thekur me gjalpё dhe marmalatё. Jí- t---- s m----- a m---------. Jím toast s máslem a marmeládou. 0
   
Unё ha njё sanduiç. Jí- s------. Jím sendvič. 0
Unё ha njё sanduiç me margarinё. Jí- s------ s m---------. Jím sendvič s margarínem. 0
Unё ha njё sanduiç me margarinё dhe domate. Jí- s------ s m--------- a r-------. Jím sendvič s margarínem a rajčetem. 0
   
Duam bukё dhe oriz. Po--------- c---- a r---. Potřebujeme chléb a rýži. 0
Duam peshk dhe biftek. Po--------- r--- a s-----. Potřebujeme rybu a steaky. 0
Duam pica dhe makarona. Po--------- p---- a š------. Potřebujeme pizzu a špagety. 0
   
Pёr çfarё kemi nevojё tjetёr? Co j---- p----------? Co ještě potřebujeme? 0
Na duhen karrota dhe domate pёr supёn. Po--------- m---- a r------ n- p------. Potřebujeme mrkev a rajčata na polévku. 0
Ku ka nje supermarket? Kd- j- s----------? Kde je supermarket? 0
   

Media dhe gjuha

Gjuha jonë ndikohet nga media gjithashtu. Në veçanti, mediat e reja luajnë një rol shumë të rëndësishëm. Përmes SMS-ve, email-it dhe chat-it është zhvilluar një gjuhë e veçantë. Kjo gjuhë mediatike është natyrisht e ndryshme në çdo vend. Sidoqoftë, disa karakteristika mund të gjenden në të gjitha gjuhët e mediave. Mbi të gjitha, shpejtësia është shumë e rëndësishme për ne si përdorues. Megjithëse shkruajmë, duam të krijojmë komunikim direkt. Kjo do të thotë që ne dëshirojmë të shkëmbejmë informacionin sa më shpejt të jetë e mundur. Pra, ne simulojmë një situatë të vërtetë bisede. Kjo i ka dhënë gjuhës sonë një karakter oral. Fjalët ose fjalitë shumë shpesh shkurtohen. Rregullat e gramatikës ose pikësimit kryesisht nuk merren parasysh. Drejtshkrimi ynë është më i lirshëm, dhe parafjalët shpesh mungojnë plotësisht. Ndjenjat shprehen rrallë gojarisht në gjuhën e mediave. Këtu ne preferojmë të përdorim të ashtuquajturat emoticons. Këto janë simbole që kanë për qëllim të tregojnë atë që ne po ndiejmë për momentin. Ekzistojnë gjithashtu kode të veçanta për SMS dhe një zhargon për komunikimin në chat. Gjuha e mediave pra, është një gjuhë shumë e reduktuar. Por, ajo përdoret në një mënyrë të ngjashme nga të gjithë përdoruesit. Studimet tregojnë se arsimimi apo intelekti nuk përbëjnë asnjë ndryshim. Veçanërisht të rinjtë pëlqejnë të përdorin gjuhën e mediave. Kjo është arsyeja pse kritikët besojnë se gjuha jonë është në rrezik. Shkenca e sheh fenomenin në mënyrë më pak pesimiste. Pasi fëmijët mund të dallojnë kur dhe si duhet të shkruajnë. Ekspertët besojnë se madje, gjuha e re e mediave ka avantazhe. Pasi ajo mund të promovojë aftësitë gjuhësore dhe kreativitetin tek fëmijët. Dhe: sot po shkruhet më tepër – jo më letra, por e-maile! Jemi të lumtur për këtë!