Libri i frazës

sq Vende dhe gjuhё   »   cs Země a jazyky

5 [pesё]

Vende dhe gjuhё

Vende dhe gjuhё

5 [pět]

Země a jazyky

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Xhoni ёshtё nga Londra. Jo-- j- z L------. John je z Londýna. 0
Londra ndodhet nё Britaninё e Madhe. Lo---- l--- v- V---- B-------. Londýn leží ve Velké Británii. 0
Ai flet anglisht. On m---- a-------. On mluví anglicky. 0
Maria ёshtё nga Madridi. Ma--- j- z M------. Maria je z Madridu. 0
Madridi ndodhet nё Spanjё. Ma---- l--- v- Š--------. Madrid leží ve Španělsku. 0
Ajo flet spanjisht. On- m---- š--------. Ona mluví španělsky. 0
Petri dhe Marta janё nga Berlini. Pe-- a M---- j--- z B------. Petr a Marta jsou z Berlína. 0
Berlini ndodhet nё Gjermani. Be---- l--- v N------. Berlín leží v Německu. 0
Flisni ju te dy gjermanisht? Ml----- o-- / o-- n------? Mluvíte oba / obě německy? 0
Londra ёshtё njё kryeqytet. Lo---- j- h----- m----. Londýn je hlavní město. 0
Madridi dhe Berlini janё gjithashtu kryeqytete. Ma---- a B----- j--- t--- h----- m----. Madrid a Berlín jsou také hlavní města. 0
Kryeqytetet janё tё mёdhenj dhe tё zhurmshёm. Hl---- m---- j--- v---- a h-----. Hlavní města jsou velká a hlučná. 0
Franca ndodhet nё Europё. Fr----- l--- v E-----. Francie leží v Evropě. 0
Egjipti ndodhet nё Afrikё. Eg--- l--- v A-----. Egypt leží v Africe. 0
Japonia ndodhet nё Azi. Ja------ l--- v A---. Japonsko leží v Asii. 0
Kanadaja ndodhet nё Amerikёn e Veriut. Ka---- l--- v S------ A------. Kanada leží v Severní Americe. 0
Panamaja ndodhet nё Amerikёn Qendrore. Pa---- l--- v- S------ A------. Panama leží ve Střední Americe. 0
Brazili ndodhet nё Amerikёn e Jugut. Br------ l--- v J---- A------. Brazílie leží v Jižní Americe. 0

Gjuhët dhe dialektet

Ka 6000 deri 7000 gjuhë të ndryshme në të gjithë botën. Numri i dialekteve është natyrisht shumë më i lartë Por, cili është ndryshimi midis gjuhës dhe dialektit? Dialektet gjithmonë kanë një ngjyrim të lokalizuar qartë. Pra, ato i përkasin varieteteve rajonale të gjuhës. Kjo do të thotë se dialektet janë një formë gjuhësore me qasje më të vogël. Si rregull, dialektet vetëm fliten, nuk shkruhen. Ata formojnë sistemin e tyre gjuhësor. Dhe ndjekin rregullat e tyre. Teorikisht, çdo gjuhë mund të ketë disa dialekte. Të gjitha dialektet i përkasin gjuhës standarde të një vendi. Gjuha standarde kuptohet nga të gjithë njerëzit e një vendi. Me të, edhe folësit e dialekteve të ndryshme mund të komunikojnë me njëri tjetrin. Pothuajse të gjitha dialektet po bëhen gjithnjë e më pak të rëndësishme. Ju vështirë se dëgjoni dialekte që fliten më nëpër qytete. Gjuha standarde flitet zakonisht edhe në jetën profesionale. Prandaj folësit e dialekteve shpesh konsiderohen si ruralë dhe të paarsimuar. E megjithatë ata mund të gjenden në të gjitha nivelet shoqërore. Pra folësit e dialekteve nuk janë më pak inteligjentë se të tjerët. Përkundrazi! Ata që flasin dialekt, kanë shumë përparësi. Për shembull në një kurs gjuhe. Folësit e dialekteve e dinë që ekzistojnë forma të ndryshme gjuhësore. Dhe ata kanë mësuar të kalojnë shpejt midis stileve gjuhësore. Prandaj, folësit e dialekteve posedojnë një kompetencë më të lartë të variacionit. Ata mund të kuptojnë se cili stil gjuhësor përshtatet me një situatë të caktuar. Kjo madje është vërtetuar shkencërisht. Pra: Keni guxim të përdorni dialekt - ia vlen!