Libri i frazës

sq Lidhёzat 1   »   cs Spojky 1

94 [nёntёdhjetёekatёr]

Lidhёzat 1

Lidhёzat 1

94 [devadesát čtyři]

Spojky 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Prit derisa tё pushojё shiu. Po----- a- p------- p----. Počkej, až přestane pršet. 0
Prit sa tё bёhem gati. Po----- a- b--- h---- / h-----. Počkej, až budu hotov / hotová. 0
Prit derisa tё vijё ai. Po----- a- p----- z-----. Počkej, až přijde zpátky. 0
Po pres derisa tё mё thahen flokёt. Če---- a- m- u------ v----. Čekám, až mi uschnou vlasy. 0
Po pres derisa tё mbarojё filmi. Če---- a- t-- f--- s-----. Čekám, až ten film skončí. 0
Po pres derisa semafori tё bёhet i gjelbër. Če---- a- b--- n- s------- z-----. Čekám, až bude na semaforu zelená. 0
Kur nisesh pёr pushime? Kd- p------ n- d--------? Kdy pojedeš na dovolenou? 0
Para pushimeve tё verёs? Je--- p--- l------ p----------? Ještě před letními prázdninami? 0
Po, para se tё fillojnё pushimet e verёs. An-- j---- n-- z----- l---- p--------. Ano, ještě než začnou letní prázdniny. 0
Rregulloje çatinё para se tё vijё dimri. Op--- t- s------- n-- z---- z---. Oprav tu střechu, než začne zima. 0
Laji duart, para se tё ulesh nё tavolinё. Um-- s- r---- n-- s- s----- k- s----. Umyj si ruce, než si sedneš ke stolu. 0
Mbylle dritaren, para se tё dalёsh jashtё. Za--- o---- n-- p----- v--. Zavři okno, než půjdeš ven. 0
Kur kthehesh nё shtёpi? Kd- p------ d---? Kdy přijdeš domů? 0
Pas mёsimit? Po v--------? Po vyučování? 0
Po, pasi mёsimi tё mbarojё. An-- p---- c- s----- v--------. Ano, poté, co skončí vyučování. 0
Pas aksidentit ai nuk mund tё punonte mё. Po--- c- s- m- s--- ú---- u- n----- p-------. Poté, co se mu stal úraz, už nemohl pracovat. 0
Pasi humbi punёn, ai shkoi nё Amerikё. Po--- c- p----- o p----- o----- d- A------. Poté, co přišel o práci, odešel do Ameriky. 0
Pasi iku nё Amerikё, u bё i pasur. Po--- c- o----- d- A------- z--------. Poté, co odešel do Ameriky, zbohatnul. 0

Si të mësoni dy gjuhë në të njëjtën kohë

Gjuhët e huaja po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme sot. Shumë njerëz mësojnë një gjuhë të huaj. Por, ka shumë gjuhë interesante në botë. Prandaj disa njerëz mësojnë disa gjuhë në të njëjtën kohë. Kur fëmijët rriten me dy gjuhë, zakonisht nuk është problem. Truri i tyre i mëson të dyja gjuhët automatikisht. Kur rriten, ata dinë se çfarë i përket cilës gjuhë. Bilingualët i njohin tiparet karakteristike të të dyja gjuhëve. Tek të rriturit është ndryshe. Ata nuk mund të mësojnë aq lehtë dy gjuhë paralelisht. Kush mëson dy gjuhë njëkohësisht, duhet të ndjekë disa rregulla. Fillimisht është e rëndësishme që të krahasojë të dy gjuhët me njëra tjetrën. Gjuhët që i përkasin të njëjtës familje gjuhësore, janë shpesh shumë të ngjashme. Kjo mund të çojë në konfuzion. Prandaj, është e përshtatshme që të analizohen të dy gjuhët me kujdes. Për shembull, mund të shkruani një listë. Ku të shënoni ngjashmëritë dhe dallimet. Në këtë mënyrë truri detyrohet të punojë intensivisht me të dyja gjuhët. Mund të kujtojë më mirë se cilat janë veçoritë e gjuhëve. Duhet gjithashtu të zgjidhni ngjyra dhe dosje të veçantë për secilën gjuhë. Kjo ndihmon në ndarjen e qartë të gjuhëve nga njëra tjetra. Nëse mësoni gjuhë jo të ngjashme, është diçka tjetër. Me gjuhë shumë të ndryshme nuk ekziston rreziku i konfuzionit. Këtu ekziston rreziku i krahasimit të gjuhëve! Do të ishte më mirë, që gjuhët të krahasohen me gjuhën amtare. Kur truri dallon kontrastin, ai mëson më efektivisht. Gjithashtu është e rëndësishme që gjuhët të mësohen me intensivitet të njëjtë. Teorikisht për trurin nuk ka rëndësi sesa gjuhë mëson…