Libri i frazës

sq Lidhёzat 3   »   cs Spojky 3

96 [nёntёdhjetёegjashtё]

Lidhёzat 3

Lidhёzat 3

96 [devadesát šest]

Spojky 3

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Unё ngrihem sa bie zilja. Vs----- j------ z------ b----. Vstanu, jakmile zazvoní budík. 0
Lodhem sapo mё duhet tё mёsoj. Js-- u------- j------ s- m-- u---. Jsem unavený, jakmile se mám učit. 0
Do pushoj sё punuari sa te mbush 60 vjeç. Př------ p-------- a- m- b--- 60. Přestanu pracovat, až mi bude 60. 0
Kur do merrni nё telefon? Kd- z-------? Kdy zavoláte? 0
Sa tё kem pak kohё. Až b--- m-- t----- č---. Až budu mít trochu času. 0
Ai do tё marrё nё telefon sa tё ketё pak kohё. Za----- a- b--- m-- t----- č---. Zavolá, až bude mít trochu času. 0
Sa gjatё do tё punoni? Ja- d----- b----- p-------? Jak dlouho budete pracovat? 0
Do tё punoj sa tё mundem. Bu-- p-------- d---- b--- m---. Budu pracovat, dokud budu moci. 0
Do tё punoj pёr aq kohё sa jam i shёndetshёm. Bu-- p-------- d---- b--- z----- / z-----. Budu pracovat, dokud budu zdravý / zdravá. 0
Ai rri nё krevat, nё vend qё tё punojё. Le-- v p------- m---- a-- p-------. Leží v posteli, místo aby pracoval. 0
Ajo lexon gazetёn, nё vend qё tё gatuaj. Čt- s- č------- m---- a-- v-----. Čte si časopis, místo aby vařila. 0
Ai rri nё lokal, nё vend qё tё shkojё nё shtёpi. Se-- v h------- m---- a-- š-- d---. Sedí v hospodě, místo aby šel domů. 0
Me aq sa di, ai banon kёtu. Po--- v--- b---- z--. Pokud vím, bydlí zde. 0
Me aq sa di, gruaja e tij ёshtё e sёmurё. Po--- v--- j- j--- ž--- n------. Pokud vím, je jeho žena nemocná. 0
Me aq sa di, ai ёshtё i papunё. Po--- v--- j- n-----------. Pokud vím, je nezaměstnaný. 0
Mё zuri gjumi, pёrndryshe do tё isha i pёrpiktё. Za---- / z------ j---- j---- b--- p----- / p----- v---. Zaspal / zaspala jsem, jinak bych přišel / přišla včas. 0
Humba autobusin, pёrndryshe do tё isha i pёrpiktё. Zm----- / z------- j--- a------- j---- b--- p----- / p----- v---. Zmeškal / zmeškala jsem autobus, jinak bych přišel / přišla včas. 0
Nuk e gjeta rrugёn, pёrndryshe do të isha i pёrpiktё. Ne----- / n------ j--- c----- j---- b--- p----- / p----- v---. Nenašel / nenašla jsem cestu, jinak bych přišel / přišla včas. 0

Gjuha dhe matematika

Të menduarit dhe gjuha kanë lidhje me njëra tjetrën. Ato ndikojnë tek njëra tjetra. Strukturat gjuhësore formojnë strukturat e të menduarit. Për shembull, në disa gjuhë nuk ka fjalë për numrat. Folësit nuk e kuptojnë konceptin e numrave. Pra, matematika dhe gjuha shkojnë së bashku në një farë mënyre. Strukturat gramatikore dhe matematikore shpesh janë të ngjashme. Disa studiues besojnë se ato përpunohen në mënyrë të ngjashme. Ata mendojnë se qendra gjuhësore është gjithashtu përgjegjëse për matematikën. Bërja e llogarive mund të ndihmojë trurin. Sidoqoftë, studimet arrijnë në një përfundim tjetër. Ato tregojnë se truri ynë përpunon matematikën pa gjuhë. Studiuesit ekzaminuan tre burra. Truri i këtyre subjekteve ishte i lënduar. Si rezultat, edhe qendra gjuhësore ishte e dëmtuar. Burrat kishin probleme të mëdha me të folurin. Ata nuk mund të formulonin fjali të thjeshta. As fjalët nuk i kuptonin. Pas testit të gjuhës personat duhej të zgjidhnin probleme matematikore. Disa nga ushtrimet matematikore ishin shumë të ndërlikuara. Megjithatë, personat e testuar i zgjidhën! Rezultati i këtij studimi është shumë interesant. Kjo tregon se matematika nuk është e koduar me fjalë. Gjuha dhe matematika mund të kenë të njëjtën bazë. Të dy përpunohen nga e njëjta qendër. Por, matematika nuk duhet të përkthehet në gjuhë fillimisht. Ndoshta gjuha dhe matematika zhvillohen së bashku... Kur truri formohet plotësisht, ato ekzistojnë si të veçuara!