Libri i frazës

Lidhёza bashkёrenditёse   »   Složené spojky

98 [nёntёdhjetёetetё]

Lidhёza bashkёrenditёse

Lidhёza bashkёrenditёse

98 [devadesát osm]

+

Složené spojky

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Udhёtimi ishte i bukur, por i lodhshёm. Ce--- b--- s--- h----- a-- p----- n-------. Cesta byla sice hezká, ale příliš namáhavá. 0 +
Treni ishte i pёrpiktё, por plot. Vl-- p----- s--- v---- a-- b-- p----- p---. Vlak přijel sice včas, ale byl příliš plný. 0 +
Hoteli ishte i rehatshёm, por i shtrenjtё. Ho--- b-- s--- ú------ a-- p----- d----. Hotel byl sice útulný, ale příliš drahý. 0 +
     
Ai merr ose autobusin ose trenin. Po---- b-- a-------- n--- v-----. Pojede buď autobusem nebo vlakem. 0 +
Ai vjen ose sot nё mbrёmje ose nesёr nё mёngjes. Př----- b-- d--- v---- n--- z---- r---. Přijede buď dnes večer nebo zítra ráno. 0 +
Ai banon ose te ne ose nё hotel. Bu-- b----- b-- u n-- n--- v h-----. Bude bydlet buď u nás nebo v hotelu. 0 +
     
Ai flet spanjisht dhe anglisht. Ml--- j-- š--------- t-- a-------. Mluví jak španělsky, tak anglicky. 0 +
Ajo ka jetuar si nё Madrid ashtu edhe nё Londёr. Ži-- j-- v M------- t-- v L------. Žila jak v Madridu, tak v Londýně. 0 +
Ajo njeh si Spanjёn ashtu edhe Anglinё. Zn- j-- Š--------- t-- A-----. Zná jak Španělsko, tak Anglii. 0 +
     
Ai nuk ёshtё vetёm budalla por edhe dembel. Je n---- h------ a-- i l---. Je nejen hloupý, ale i líný. 0 +
Ajo nuk ёshtё vetёm e bukur por edhe inteligjente. Je n---- h----- a-- i i-----------. Je nejen hezká, ale i inteligentní. 0 +
Ajo nuk flet vetёm gjermanisht por edhe frëngjisht. Ml--- n---- n------- a-- i f----------. Mluví nejen německy, ale i francouzsky. 0 +
     
Unё nuk luaj as piano as kitare. Ne---- h--- a-- n- k------ a-- n- k-----. Neumím hrát ani na klavír, ani na kytaru. 0 +
Unё nuk mund tё kёrcejё as vals as samba. Ne---- (t-------) a-- v------ a-- s----. Neumím (tancovat) ani valčík, ani sambu. 0 +
S’dua as operёn as baletin. Ne--- r-- a-- o----- a-- b----. Nemám rád ani operu, ani balet. 0 +
     
Sa mё shpejt tё punosh, aq mё shpejt je gati. Čí- r------- b---- p-------- t-- d--- b---- h---- / h-----. Čím rychleji budeš pracovat, tím dřív budeš hotov / hotová. 0 +
Sa mё shpejt tё vish, aq mё shpejt mund tё shkosh. Čí- d--- p------- t-- d--- m---- j--. Čím dřív přijdeš, tím dřív můžeš jít. 0 +
Sa mё tepёr tё plakesh, aq mё pak e vret mendjen. Čí- j- č----- s------ t-- j- p----------. Čím je člověk starší, tím je pohodlnější. 0 +
     

Mësimi i gjuhëve në internet

Gjithnjë e më shumë njerëz po mësojnë gjuhë të huaja. Dhe gjithnjë e më shumë njerëz po përdorin internetin! Të mësuarit online ndryshon nga mësimi klasik i gjuhës. Dhe ka shumë përparësi! Përdoruesit vendosin vetë se kur duan të mësojnë. Ata gjithashtu mund të zgjedhin se çfarë të mësojnë. Dhe përcaktojnë sesa duan të mësojnë çdo ditë. Me mësimin online, përdoruesit supozohet të mësojnë intuitivisht. Kjo do të thotë, ata duhet të mësojnë gjuhën e re në një mënyrë krejt të natyrshme. Sikur ta mësonin gjuhën në fëmijëri ose ndërkohë që ishin me pushime. Prandaj, përdoruesit mësojnë përmes situatave të simuluara. Ata përjetojnë gjëra të ndryshme në vende të ndryshme. E në këtë proces duhet të jenë vetë aktiv. Disa programe kërkojnë kufje dhe mikrofon. Me to mund të bisedojnë me folës amtarë. Madje është i mundur analizimi i shqiptimit. Në këtë mënyrë mund të përmirësoheni më tej. Në komunitete mund të flisni me përdorues të tjerë. Gjithashtu, interneti ofron mundësinë e të mësuarit në lëvizje. Me teknologjinë dixhitale, mund të merrni gjuhën me vete kudo që shkoni. Mësimi online nuk është më i keq se mësimi konvencional. Nëse programet janë ndërtuar mirë, mund të jenë shumë efikase. Sidoqoftë, është e rëndësishme që mësimi online të mos jetë shumë tërheqës. Animacioni i tepruar mund të largojë vëmendjen nga materiali mësimor. Truri duhet të përpunojë çdo impuls të vetëm. Prandaj kujtesa mund të ngopet shpejt. Ndonjëherë është më mirë të mësoni me një libër në qetësi. Kush mikson metodat e reja me ato të vjetra, sigurisht që përparon shpejt…