Libri i frazës

sq Transporti lokal publik   »   ad ЦIыфзещэ транспорт

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

Transporti lokal publik

36 [щэкIырэ хырэ]

36 [shhjekIyrje hyrje]

ЦIыфзещэ транспорт

[CIyfzeshhje transport]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Adyghe Luaj Më shumë
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Ав----- к--------- т--- щ--? Автобус къэуцупIэр тыдэ щыI? 0
A------ k---------- t---- s----? Av----- k---------- t---- s----? Avtobus kjeucupIjer tydje shhyI? A-t-b-s k-e-c-p-j-r t-d-e s-h-I? -------------------------------?
Cili autobus shkon nё qendёr? Та-- а-------- к---- г----- к-----? Тара автобусэу къэлэ гупчэм кIорэр? 0
T--- a--------- k----- g------- k------? Ta-- a--------- k----- g------- k------? Tara avtobusjeu kjelje gupchjem kIorjer? T-r- a-t-b-s-e- k-e-j- g-p-h-e- k-o-j-r? ---------------------------------------?
Cilёn linjё duhet tё marr? Та-- г----- с--------- ф---? Тара гъогоу сызытехьан фаер? 0
T--- g---- s------'a- f---? Ta-- g---- s--------- f---? Tara gogou syzyteh'an faer? T-r- g-g-u s-z-t-h'a- f-e-? ------------------'-------?
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Сэ н------- с------------ ф--? Сэ нэмыкIым ситIысхьажьын фая? 0
S-- n-------- s------'a--'y- f---? Sj- n-------- s------------- f---? Sje njemykIym sitIysh'azh'yn faja? S-e n-e-y-I-m s-t-y-h'a-h'y- f-j-? ---------------------'---'-------?
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Ты---- ч------ н------- с-------------- ф--? Тыдэрэ чIыпIэм нэмыкIым сыщитIысхьажьын фая? 0
T------- c-------- n-------- s----------'a--'y- f---? Ty------ c-------- n-------- s----------------- f---? Tydjerje chIypIjem njemykIym syshhitIysh'azh'yn faja? T-d-e-j- c-I-p-j-m n-e-y-I-m s-s-h-t-y-h'a-h'y- f-j-? ----------------------------------------'---'-------?
Sa kushton njё biletё? Би----- т----- ы---? Билетым тхьапш ыуас? 0
B------ t-'a--- y---? Bi----- t------ y---? Biletym th'apsh yuas? B-l-t-m t-'a-s- y-a-? ----------'---------?
Sa stacione janё deri nё qendёr? Гу---- н-- у----- т----- щ----? Гупчэм нэс уцупIэ тхьапш щыIэр? 0
G------- n--- u------ t-'a--- s-------? Gu------ n--- u------ t------ s-------? Gupchjem njes ucupIje th'apsh shhyIjer? G-p-h-e- n-e- u-u-I-e t-'a-s- s-h-I-e-? ------------------------'-------------?
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Мы- д----- о у----- ф--. Мыщ дэжьым о уикIын фае. 0
M---- d----'y- o u----- f--. My--- d------- o u----- f--. Myshh djezh'ym o uikIyn fae. M-s-h d-e-h'y- o u-k-y- f-e. -----------'---------------.
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. О ы------ у----- ф--. О ыкIэкIэ уикIын фае. 0
O y-------- u----- f--. O y-------- u----- f--. O ykIjekIje uikIyn fae. O y-I-e-I-e u-k-y- f-e. ----------------------.
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Къ------------ м------- т------------ м----- к------. КъыкIэлъыкIорэ мэшIокур такъикъитфкIэ метром къэсыщт. 0
K------------- m--------- t----------- m----- k--------. Ky------------ m--------- t----------- m----- k--------. KykIjelykIorje mjeshIokur takikitfkIje metrom kjesyshht. K-k-j-l-k-o-j- m-e-h-o-u- t-k-k-t-k-j- m-t-o- k-e-y-h-t. -------------------------------------------------------.
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Къ------------ т------- т------------- к------. КъыкIэлъыкIорэ трамваир такъикъипшIкIэ къэсыщт. 0
K------------- t------- t------------- k--------. Ky------------ t------- t------------- k--------. KykIjelykIorje tramvair takikipshIkIje kjesyshht. K-k-j-l-k-o-j- t-a-v-i- t-k-k-p-h-k-j- k-e-y-h-t. ------------------------------------------------.
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Къ------------ а-------- т------ п----------- к------. КъыкIэлъыкIорэ автобусыр такъикъ пшIыкIутфкIэ къэсыщт. 0
K------------- a-------- t---- p------------- k--------. Ky------------ a-------- t---- p------------- k--------. KykIjelykIorje avtobusyr takik pshIykIutfkIje kjesyshht. K-k-j-l-k-o-j- a-t-b-s-r t-k-k p-h-y-I-t-k-j- k-e-y-h-t. -------------------------------------------------------.
Kur niset metroja e fundit? Сы------ а----- м------- м----- з----------? Сыдигъуа аужырэ мэшIокур метром зыщыIукIрэр? 0
S------ a------- m--------- m----- z-------------? Sy----- a------- m--------- m----- z-------------? Sydigua auzhyrje mjeshIokur metrom zyshhyIukIrjer? S-d-g-a a-z-y-j- m-e-h-o-u- m-t-o- z-s-h-I-k-r-e-? -------------------------------------------------?
Kur niset tramvaji i fundit? Сы------ а----- т------- з--------? Сыдигъуа аужырэ трамваир зыIукIрэр? 0
S------ a------- t------- z---------? Sy----- a------- t------- z---------? Sydigua auzhyrje tramvair zyIukIrjer? S-d-g-a a-z-y-j- t-a-v-i- z-I-k-r-e-? ------------------------------------?
Kur niset autobusi i fundit? Сы------ а----- а-------- з--------? Сыдигъуа аужырэ автобусыр зыIукIрэр? 0
S------ a------- a-------- z---------? Sy----- a------- a-------- z---------? Sydigua auzhyrje avtobusyr zyIukIrjer? S-d-g-a a-z-y-j- a-t-b-s-r z-I-k-r-e-? -------------------------------------?
A keni njё biletё? Би--- у---? Билет уиIа? 0
B---- u---? Bi--- u---? Bilet uiIa? B-l-t u-I-? ----------?
Biletё? – Jo, nuk kam. Би---? – Х---- с----. Билет? – Хьау, сиIэп. 0
B----? – H'a-, s-----. Bi---? – H---- s-----. Bilet? – H'au, siIjep. B-l-t? – H'a-, s-I-e-. -----?-–--'--,-------.
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Ащ----- т---- п--- ф--. Ащыгъум тазыр птын фае. 0
A------- t---- p--- f--. As------ t---- p--- f--. Ashhygum tazyr ptyn fae. A-h-y-u- t-z-r p-y- f-e. -----------------------.

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët. Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?