Libri i frazës

sq Nё tren   »   ad МэшIокум

34 [tridhjetёekatёr]

Nё tren

Nё tren

34 [щэкIырэ плIырэ]

34 [shhjekIyrje plIyrje]

МэшIокум

[MjeshIokum]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Adyghe Luaj Më shumë
A ёshtё ky treni pёr Berlin? Мы м------- Б----- н---? Мы мэшIокур Берлин нэса? 0
My m--------- B----- n----?My mjeshIokur Berlin njesa?
Kur niset treni? Мэ------ с------- з--------? МэшIокур сыдигъуа зыIукIрэр? 0
Mj-------- s------ z---------?MjeshIokur sydigua zyIukIrjer?
Kur arrin nё Berlin? Мэ------ с------- Б----- з--------? МэшIокур сыдигъуа Берлин зынэсырэр? 0
Mj-------- s------ B----- z----------?MjeshIokur sydigua Berlin zynjesyrjer?
Mё falni, a mund tё kaloj? Ем---- у------ с-----------? ЕмыкIу умышIы, сыблэгъэкIба? 0
Em---- u------- s------------?EmykIu umyshIy, sybljegjekIba?
Mё duket se ky ёshtё vendi im. Ен-------- м- т-------- с----. Енэгуягъо, мы тIысыпIэр сэсый. 0
En--------- m- t--------- s-----.Enjegujago, my tIysypIjer sjesyj.
Mё duket se ju jeni ulur nё vendin tim. Ен-------- с- с--------- у---. Енэгуягъо, сэ ситIысыпIэ утес. 0
En--------- s-- s---------- u---.Enjegujago, sje sitIysypIje utes.
Ku ёshtё vagoni me shtretёr? Уз-------- п-------- в------ т--- щ--? Узыщычъыен плъэкIыщт вагоныр тыдэ щыI? 0
Uz---------- p---------- v------ t---- s----?Uzyshhychyen pljekIyshht vagonyr tydje shhyI?
Vagoni me shtretёr ёshtё nё fund tё trenit. Уз-------- п-------- в------ м------- ы------ щ--. Узыщычъыен плъэкIыщт вагоныр мэшIокум ыкIэкIэ щыI. 0
Uz---------- p---------- v------ m--------- y-------- s----.Uzyshhychyen pljekIyshht vagonyr mjeshIokum ykIjekIje shhyI.
Ku ёshtё vagoni restorant? – Nё fillim. Ва-------------- т--- щ--? – М------- ы-------- щ--. Вагон-рестораныр тыдэ щыI? – МэшIокум ышъхьэкIэ щыI. 0
Va-------------- t---- s----? – M--------- y---------- s----.Vagon-restoranyr tydje shhyI? – MjeshIokum yshh'jekIje shhyI.
A mund tё fle poshtё? Ыч------ г--------- с--------- х-----? ЫчIэгърэ гъолъыпIэм сыщычъыемэ хъущта? 0
Yc-------- g-------- s------------ h------?YchIjegrje golypIjem syshhychyemje hushhta?
A mund tё fle nё mes? Аз------- г--------- с--------- х-----? Азыфагурэ гъолъыпIэм сыщычъыемэ хъущта? 0
Az-------- g-------- s------------ h------?Azyfagurje golypIjem syshhychyemje hushhta?
A mund tё fle lart? Ыш-------- г--------- с--------- х-----? Ышъхьагърэ гъолъыпIэм сыщычъыемэ хъущта? 0
Ys-------- g-------- s------------ h------?Yshh'agrje golypIjem syshhychyemje hushhta?
Kur arrijmё nё kufi? Сы------ к--------- г--------- т-----------? Сыдигъуа къэралыгъо гъунапкъэм тызынэсыщтыр? 0
Sy----- k-------- g-------- t--------------?Sydigua kjeralygo gunapkjem tyzynjesyshhtyr?
Sa zgjat udhёtimi pёr nё Berlin? Бе---- н-- г----- с-- ф---- у------ т----------? Берлин нэс гъогум сыд фэдиз уахътэу текIуадэрэр? 0
Be---- n--- g---- s-- f----- u------ t------------?Berlin njes gogum syd fjediz uahtjeu tekIuadjerjer?
A ёshtё treni me vonesё? Мэ------ к--------? МэшIокур къэгужъуа? 0
Mj-------- k--------?MjeshIokur kjeguzhua?
A keni ndonjё gjё pёr tё lexuar? Уз----- г--- у---? Узэджэн горэ уиIа? 0
Uz-------- g---- u---?Uzjedzhjen gorje uiIa?
A mund tё marrёsh ndonjё gjё pёr tё ngrёnё dhe pirё kёtu? Мы- з----- щ------ е у------ п--------- щ---? Мыщ зыгорэ щыпшхын е ущешъон плъэкIынэу щыта? 0
My--- z------ s--------- e u-------- p---------- s-----?Myshh zygorje shhypshhyn e ushheshon pljekIynjeu shhyta?
A mund tё mё zgjoni nё orёn 7.00? Сы------ б--- с---------- х------. Сыхьатыр блым сыкъэгъэущ, хъущтмэ. 0
Sy------ b--- s------------ h--------.Syh'atyr blym sykjegjeushh, hushhtmje.

Foshnjat janë lexues të buzëve!

Kur foshnjat mësojnë të flasin, ata vërejnë gojën e prindërve të tyre. Ky është përfundimi i psikologëve të zhvillimit. Kur janë rreth gjashtë muaj, foshnjat fillojnë të lexojnë buzët. Kështu ata mësojnë sesi të formojnë gojën për të nxjerrë tinguj. Kur foshnjat janë një vjeç, ato mund të kuptojnë disa fjalë. Në këtë moshë ato fillojnë t'i shohin njerëzit sërish në sy. Kështu ato marrin shumë informacione të rëndësishme. Duke i parë në sy ato kuptojnë nëse prindërit e tyre janë të lumtur apo të trishtuar. Ato fillojnë të njihen me botën e emocioneve. Bëhet interesante nëse ju flisni në një gjuhë të huaj. Foshnjat fillojnë, përsëri, të përpiqen të lexojnë buzët. Kështu ato mësojnë sesi të formojnë tinguj të huaj gjithashtu. Prandaj, kur flisni me foshnjat, gjithmonë duhet t'i shikoni. Për më tepër, foshnjat kanë nevojë për dialog për të zhvilluar gjuhën. Prindërit shpesh përsërisin atë që thotë foshnja e tyre. Kështu foshnjat marrin feedback -un. Kjo është shumë e rëndësishme për fëmijët e vegjël. Në këtë mënyrë ata dinë nëse i kuptoni. Konfirmimi i motivon foshnjat. Ato vazhdojnë të kënaqen duke mësuar të flasin. Pra, nuk është e mjaftueshme që fëmijët të dëgjojnë të dhëna audio. Studimet kanë vërtetuar se foshnjat janë me të vërtetë në gjendje të lexojnë buzët. Në eksperimente, fëmijëve të vegjël u janë treguan video pa zë. Videot ishin në gjuhën amtare të foshnjave dhe në gjuhë të huaj. Foshnjat i shikonin më gjatë videot në gjuhën e tyre. Ato ishin gjithashtu dukshëm më të vëmendshme. Fjalët e para të bebeve janë të njëjta në të gjithë botën. Mami dhe Babi - kjo është e lehtë për t'u shqiptuar në të gjitha gjuhët!